Hogyan működik egy daru?

Hogyan működik egy daru?

Ha valaha is látott már épületet épülni, tudja, hogy azt daruval végzik. Ezeket a magas gépeket arra használják, hogy a nehéz épületrészeket a magasba emeljék. Sok nagyvárosban a daruk éppúgy részei a városképnek, mint maguk a magas épületek. De hogyan működnek?

Darukkal világszerte találkozhatunk az építkezéseken. Látogasson el egy olyan építkezésre, ahol éppen magas tornyot építenek, és nagy valószínűséggel toronydarut talál.

A toronydaruk egy helyben maradnak, és nagy terheket emelnek nagy magasságba. Nélkülük nagyon nehéz lenne nehéz építőipari anyagokat és berendezéseket emelni. A beton és az acélgerendák túlságosan nehezek ahhoz, hogy az építőmunkások felcipeljék őket a lépcsőn. Ehelyett ezeket a tárgyakat egy darura rakják, és óvatosan a helyükre helyezik.

A daru magas, a levegőbe emelkedő részét árbocnak nevezik. Úgy néz ki, mint egy hajó árboca! De zászló vagy vitorla helyett ez az árboc építőanyagokat emel. Ehhez egy nagy, nehéz alapra kell támaszkodnia. Például egy toronydaru árbocát általában egy nagy betonalaphoz csavarozzák, amely akár 400 000 fontot is nyomhat!

Az árboc tetején egy fogaskerék és egy motor található, amelyek lehetővé teszik a daru forgását. Itt található továbbá a munkakar, a gépkar és a kezelőfülke.

A munkakart fékkarnak nevezik. Ez hosszú és vízszintes. A kitámasztó egy futóművet használ a teher szállítására. A gépkar rövidebb, mint a kitámasztó. Ez tartalmazza a daru motorjait, valamint nagy beton ellensúlyokat, amelyek segítenek a teher kiegyensúlyozásában. Végül a kezelőfülke tartalmazza a daru működtetéséhez használt elektronikus vezérlőket.

A daruk egyszerű gépeket kombinálnak a rendkívül nehéz tárgyak felemelésére. Az egyensúlyozó daruknál a daru gerendája egy ponton, az úgynevezett támponton van kiegyensúlyozva. Ez lehetővé teszi, hogy nehéz tárgyakat viszonylag kis erővel emeljen fel. Ily módon a daru gerendája egyszerű karként működik. A daruk a csigát, egy másik egyszerű gépet is felhasználják. A toronydaruk gyakran egynél több csigával rendelkeznek. Ez segít abban, hogy megsokszorozza az erejét a nehéz tárgyak felemeléséhez.

Az egyszerű gépek, például a kar és a csiga tudományos alapelveinek felhasználásával a daruk képesek kisebb erőket megsokszorozni, hogy nehéz terheket emeljenek nagy magasságokba. Mennyire nehéz? Nem ritka, hogy a nagy daruk közel 40 000 fontnyi terhet emelnek fel!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.