Hogyan működnek a fémdetektorok?

Hogyan működnek a fémdetektorok?

Tudtad, hogy egyesek szeretnek elásott kincseket keresni a tengerparton? Ez igaz! Még egy speciális eszközt is használnak az elrejtett tárgyak felkutatására. Láttál már valaha olyan embert a tengerparton sétálni, aki egy hosszú fémbottal a homok felé mutat? Lehet, hogy fejhallgatót is viseltek, amelyet a hosszú fémbothoz csatlakoztattak. Mit vittek magukkal? Természetesen egy fémdetektort!

A fémdetektorok képesek megtalálni az elrejtett fémtárgyakat. A végső találat egy nagy fémláda lenne, tele rég elveszett kincsekkel. Valószínűbb azonban, hogy olyan érméket találnak, amelyeket más emberek ejtettek el a parton.

A legtöbb fémdetektor hangot ad ki, amikor fémet talál. Ezért hordanak a strandon tartózkodó emberek fejhallgatót, amely a kézi fémdetektorhoz van csatlakoztatva. Amikor meghallják a fémdetektor sípoló hangját, tudják, hogy egy kincs lehet a lábuk alatt!

Talán te is láttál már különböző fémdetektorokat a repülőtereken és más épületekben. Ezek gyakran nagyok, és olyan alakúak, mint az ajtók. Néha a biztonsági tisztek még kézi pálcákat is hordanak maguknál, amelyek fémet érzékelnek. Ezek fegyvereket és egyéb, a biztonságot veszélyeztető tárgyakat keresnek. Szóval, pontosan hogyan tudják ezek a dolgok megállapítani, hogy mi fém és mi nem az?

A legtöbb fémdetektor nagyon alacsony frekvenciájú technológiát, más néven VLF-et használ. Ez a technológia két tekercset használ, amelyek elektromágneses mezőt hoznak létre. Amikor a mező megtalálja az elektromosságot vezető tárgyat, a tárgy saját mágneses mezejét érzékeli. Ekkor az érzékelő jelzi, hogy fémtárgyat talált.

A tárgyaknak meglehetősen közel kell lenniük a felszínhez (kb. egy méteren belül) ahhoz, hogy az olcsó fémdetektorok érzékeljék őket. A fejlettebb fémdetektorok sokkal mélyebben elásott tárgyakat találnak. A fejlett fémdetektorok arról is tudnak információt szolgáltatni, hogy milyen típusú fémek vannak a felszín alatt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.