Hogyan működnek a mobiltornyok?

Hogyan működnek a mobiltornyok?

Mormota: Hé, mókus! Mit bámulsz?

Mókus: Láttad ezt a hatalmas új fát? Olyan furcsa!

Mormota: Hűha! Magas és fényes. De hol vannak a levelei?

Mókus: Nincsenek is levelei! És úgy tűnik, hogy gyümölcse sincs.

Mormota: Akkor mi az a cucc ott fent?

Mókus: Nem tudom. Felmásztam és megrágcsáltam, de megdöbbentett. Nézzétek a farkamat!

Mormota: Hát nem mindig bozontos a farkad?

Mókus: Nem olyan bozontos!

Nem volt időnk végighallgatni az egész beszélgetésüket, de észrevettük a „fát”, amiről beszéltek. Mint kiderült, egyáltalán nem is fa volt. Hanem egy mobiltelefontorony!

Modern világunkban, ahol úgy tűnik, mindenkinek van mobiltelefonja, nem meglepő, hogy egyre több mobiltorony bukkan fel mindenhol, ahová csak nézünk. Elsődleges feladatuk a mobiltelefonok rádiófrekvenciás (RF) jeleit fogadó és továbbító antennák felemelése.

A magasra emelt antennákat vezetékek kötik össze az adó-vevő készülékekkel, jelerősítőkkel és egyéb berendezésekkel, amelyek általában a földszinten, zárt szekrényekben találhatók. A legtöbb mobiltornyot több mobilszolgáltató használja, amelyek lefedettséget biztosítanak a mobiltornyot körülvevő területeken. Ha például három háromszög alakú platformot lát egy mobiltorony teteje közelében, az jó jel arra, hogy három különböző vezeték nélküli szolgáltató használja.

A mobiltornyok lehetnek acéloszlopokból és rácskeretekből álló, önálló szerkezetek. Más magas építményekhez, például épületekhez, hidakhoz, utcai lámpákhoz, víztornyokhoz és hirdetőtáblákhoz is csatlakozhatnak.

Az önálló mobiltornyok magassága 50 és 300 vagy több láb között lehet. A legmagasabb tornyok, az úgynevezett makrocellás tornyok vidéki környezetben 10 mérföldes vagy annál is nagyobb hatótávolságot biztosítanak.

A kisebb tornyokat, az úgynevezett mikrocellákat gyakran városi vagy külvárosi környezetben használják, ahol a lefedettségi zóna legfeljebb egy mérföld. Az apró pikocellás tornyok körülbelül 250 métert fednek le, és repülőtereken, irodaházakban vagy üzleti központokban használhatók.

A mobiltornyok antennái a mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás jeleket fogadják. A területen való használat függvényében a mobiltornyok egyszerre néhány tucat és több ezer mobiltelefont kezelhetnek. Az antennák információt továbbítanak a telefonról a torony tövében lévő számítógépes berendezésnek.

A mobiltelefonja kapcsolatban marad a legközelebbi toronnyal. Utazás közben telefonja újra és újra átkerülhet egyik mobiltoronyból a másikba. Ez általában a szolgáltatás megszakítása nélkül történik. Időnként azonban előfordulhat, hogy a hívás megszakad, ha a jelerősség gyenge, vagy ha olyan területre utazik, ahol nincs megfelelő lefedettség.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.