Mi az a CAPTCHA?

Mi az a CAPTCHA?

Ha sok időt töltött már az interneten, valószínűleg próbált már regisztrálni egy weboldalon, és csak egy hullámos és torz szöveg és számok képe jelent meg. A regisztráció befejezéséhez a weboldal jelzi, hogy a szöveget és a számokat sikeresen be kell írnia, hogy bizonyítsa, hogy Ön ember.

Mi a fene folyik itt? Persze, hogy ember vagy! A weboldal azt hiszi, hogy ön egy robot, aki az interneten szörfözik? Valójában ez nem is áll messze a valóságtól, akár hiszed, akár nem!

Azok a hullámos és torz szövegek és számok, amelyekkel találkoztál, együttesen CAPTCHA néven ismertek. A CAPTCHA egy rövidítés, amely a „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” (Teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógépek és az emberek megkülönböztetésére) rövidítése.

Bár úgy tűnhet, hogy az emberek az egyetlen internetezők, az igazság az, hogy sok gép is használja az internetet. Gondolj csak bele. Hol kezded gyakran az internetes információkeresést? Ha egy keresőmotort használsz, például a Google-t, akkor nem vagy egyedül!

Amikor beírsz egy keresést egy keresőmotorba, azt gondolod, hogy egy ember keres információt, és ezeket az eredményeket elküldi a képernyődre? Nem! Ez egy szoftver és hardver kombinációja, amely az internet távoli részein kutat, hogy tájékoztassa Önt arról, hogy mi van odakint, ami megfelelhet az Ön keresésének.

Sajnos a hasznos keresőmotorok nem az egyetlen automatizált gépek, amelyek az internetet használják. Az internet kezdete óta az emberek mindig is létrehoztak automatizált szoftveralkalmazásokat (amelyeket együttesen „botoknak” neveznek), hogy megpróbálják kihasználni a webhelyek előnyeit.

Egyes botok például megpróbálhatják átvizsgálni a webhelyeket, hogy ellopják az e-mail címeket vagy jelszavakat. Más botok megpróbálhatnak hamis regisztrációkat vagy csalárd nyereményjátékokba való belépéseket benyújtani. És ez csak a jéghegy csúcsa. A különböző rosszindulatú műveleteknek, amelyekre a botokat programozni lehet, hogy pusztítást végezzenek a webhelyeken, nincs vége.

A botok elleni küzdelem érdekében az első CAPTCHA-t 1997-ben találta fel Mark D. Lillibridge, Martin Abadi, Krishna Bharat és Andrei Z. Broder. A CAPTCHA lényege, hogy olyan feladatot ír elő, amelyet csak valódi emberek tudnak teljesíteni. Egy tipikus CAPTCHA képet például egy tipikus robot nem képes meglátni, értelmezni és újra beírni egy űrlapba.

Napjainkban a CAPTCHA-k világszerte több mint 3,5 millió weboldalon találhatók. Az emberek minden egyes nap több mint 300 milliószor oldják meg sikeresen a CAPTCHA-kat. Sajnos a botok és alkotóik olyan új technológiákat fejlesztettek ki, többek között optikai karakterfelismerést (OCR), amelyek lehetővé teszik, hogy a botok alkalmanként megoldják a CAPTCHA-kat. Ahogy ezek az új technológiák fejlődnek, a CAPTCHA-készítőknek egyre leleményesebb stratégiákat kell kidolgozniuk a botok elleni küzdelemben!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.