Miből készül a benzin?

Miből készül a benzin?

Nem jutsz messzire az úton teli tank benzin nélkül. Nem lenne nagyszerű, ha egyszerűen megállhatna egy benzinpataknál, és a csomagtartóban lévő tömlőből feltölthetné az autóját? Sajnos a világ nem így működik!

A benzin, amely a járművét hajtja, nem úgy fordul elő a természetben, mint a víz a patakban. Akkor honnan származik? A benzint valójában egy sűrű, sötét anyagból kell előállítani, amelyet mélyen a föld alól pumpálnak ki. Ezt az anyagot nyersolajnak vagy kőolajnak nevezzük.

A nyersolaj fosszilis tüzelőanyag. Ez azt jelenti, hogy évmilliókkal ezelőtt élt apró növények és állatok maradványaiból keletkezett. Ezeket a maradványokat üledékrétegek fedték, amelyeket évmilliókon át nagy nyomásnak és hőmérsékletnek tettek ki, és így jött létre az a folyékony szénhidrogénekből álló keverék, amelyet kőolajnak nevezünk.

A szénhidrogének hidrogén- és szénmolekulákból álló szerves kémiai vegyületek. A kőolaj mindenféle hosszúságú szénhidrogénláncokból áll. Egy adott szénhidrogénlánc teljes hossza a jelen lévő szénmolekulák számától függ.

A nyersolaj szénhidrogének keverékéből áll, amelyekből a legkülönbözőbb termékek készíthetők. Például a nagyon rövid, egytől négy szénatomos láncok alkotják a metán, etán, propán és bután néven ismert kőolajgázokat.

Az öt-hét szénatomos szénhidrogénláncok oldószereket alkotnak, beleértve a száraz tisztítófolyadékokat és a festékoldószereket. Az autóüzemanyagként használt benzin főként hét és tizenegy szénatomos szénhidrogénláncokból áll.

A tizenkét szénatomnál hosszabb szénhidrogénláncokból készülnek a nehezebb fűtőolajok, köztük a kerozin, a dízelüzemanyag és a fűtőolaj; a kenőolajok, például a motorolaj; és a kőolaj szilárd formái, köztük a paraffin, a kátrány és az aszfalt.

Hogyan választják szét a tudósok ezeket a különböző hosszúságú szénhidrogénláncokat? Arra a tényre támaszkodnak, hogy a különböző szénhidrogénláncoknak különböző a forráspontjuk. Ez azt jelenti, hogy a különböző láncokat a desztillációnak nevezett eljárással szét lehet választani.

A desztilláció egy olajfinomítóban történik. A finomítóban a nyersolajat egy desztillációs oszlopban melegítik fel. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, a különböző szénhidrogénláncok különböző pontokon kiforrnak. A különböző hőmérsékleten kondenzálódó szénhidrogének a kiforrást követően elszívhatók és visszanyerhetők.

A kezdeti desztilláció után különböző más eljárásokkal pontosan a kívánt benzinterméket állítják elő. Például más összetevőket, például etanolt keverhetnek a benzinhez. Ezenkívül a motor teljesítményének növelése vagy egy adott oktánszám elérése érdekében speciális adalékanyagokat is tartalmazhatnak.

Miután a nyersolajat benzinné finomították, általában csővezetéken keresztül nagy regionális tároló terminálokba szivattyúzzák. Ezekből a terminálokból a benzint tartálykocsikba lehet tölteni, hogy eljuttassák az adott benzinkutakra, ahol Ön megvásárolhatja azt az autójában való használatra!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.