Levelek lehullása a rózsabokorról – Miért hullatja a rózsa a leveleit?

Levelek lehullása a rózsabokorról – Miért hullatja a rózsa a leveleit?

A rózsabokrokról lehulló leveleket különböző dolgok okozhatják, némelyik természetes, némelyik pedig gombatámadás miatt. Ha egy rózsa lehullajtja a leveleit, biztos lehet benne, hogy valami baj van a rózsáival, amivel foglalkozni kell. Nézzünk meg néhány okot, amiért a rózsák levelei lehullanak.

A rózsabokorról lehulló levelek gombásodásának okai

A fekete foltos gomba támadása okozhatja a levelek lehullását rózsabokrainkról. Először is, apró fekete foltokat fogunk észrevenni néhány levélen, amelyek nagyon hasonlítanak a légypöttyökre vagy a légykakára, de biztosan nem azok. Ha nem kezeljük, a fekete foltos gomba gyorsan elterjed a fertőzött rózsabokor lombozatán. A fekete foltok egyre nagyobbak lesznek, a levelek sárgává válnak, néha barnás szélekkel, és lehullanak.

A legjobb, ha rózsáinkat megelőzően permetezzük be a gombatámadás ellen. Amint észrevesszük bármelyik gomba támadását, a permetezés rendkívül fontos. Ne feledjük azonban, hogy a fekete foltok akkor is megmaradnak, ha a gomba elpusztult. A keletkező új lombozat mentes lesz a fekete foltos gombától, ha a permetezésünk megtette a hatását, és valóban elpusztította a gombát.

A hőség miatt a rózsa lehull a levele

Az intenzív forró napok sorozata közepette egyes rózsabokrok nagyon stresszesek lesznek, még akkor is, ha mindent megteszünk azért, hogy kényelmesen és jól öntözve tartsuk őket. Ezek a rózsabokrok minden látható ok nélkül elkezdik hullatni a leveleiket, és elég nagy riadalmat okoznak a rózsát szerető kertésznek. Valójában a rózsabokor próbál jobb hűsítő légáramlást teremteni magának. Azzal, hogy a rózsabokor lehullajtja lombja egy részét, növeli a levegő számára nyitott területet, amely a vesszői körül kering, és így próbál lehűlni.

Néha ez a sok lombozat sokkal több, mint amennyit a rózsabokor el tud viselni és egészségesen tud tartani a súlyos hőterheléses időszakokban. Így a rózsabokor elkezdi a lombozatot kidobni, hogy csak azt a lombozatot tartsa meg, amelyet a gyökérrendszer megfelelően el tud látni nedvességgel, és csak annyit, amennyi a gyökerek számára szükséges ahhoz, hogy a bokor egésze életben maradjon és a lehető legegészségesebb legyen.

A lombvesztés egy részének megállítása érdekében készíthet néhány hőárnyékolót, amelyek segítenek elzárni a rózsabokrokat a nap legintenzívebb hőjének néhány órájára. Amikor a nap lecseng, és az intenzív napsugárzás és a hőség is, akkor egyúttal leöblítheti az egyes rózsabokrok lombját, és frissítő vizet adhat nekik. Ez segít lehűteni az egész bokrot, valamint segít a levelek pórusainak nyitva tartásában és a lehető legjobb teljesítményben.

A vízhiány a rózsabokrok levélvesztésének oka

A rózsabokrok levélhullásának másik oka a vízhiány. Ha a rózsabokornak nincs elég vize ahhoz, hogy az összes lombozatát megtartsa, akkor a rózsabokor lombot hullat, hogy megőrizze önmagát. A levelek és a gyökérzet együttesen gondoskodnak arról, hogy a rózsabokor egésze egészséges maradjon. Ha valamelyik, a rózsabokor felső vagy alsó része nem kapja meg azt, amire szüksége van ahhoz, hogy a rózsabokor általános egészségéhez és jólétéhez szükséges legjobb szinten teljesítsen, változtatásokat kell végrehajtani. A természetben az ilyen változások sokszor gyorsak és könnyen észrevehetők. Ha odafigyel a rózsabokrokra vagy más növényekre, akkor észreveszi az olyan dolgok figyelmeztető jeleit, mint például a vízhiány.

A rózsabokrok, bokrok és egyéb kerti növények megfelelő öntözése a nagy hőség idején hatalmas feladat lehet, de valóban rendkívül fontos az egészséges és szép kert vagy rózsaágyás szempontjából. A táplálásuk is fontos, de a komoly vízhiány katasztrofális következményekkel jár a nagy hőség idején. Tartsa kertjét és rózsaágyásait jól öntözve, különösen a forró napszakokban, hogy olyan szépek legyenek, amilyennek igazán szeretné őket látni.

Normális lehet, ha a levelek elkezdenek lehullani a rózsákról

Sok rózsabokron észrevehetjük, hogy az alsó levelek sárgulni és lehullani látszanak, ami komoly aggodalomra ad okot. Ez azonban csak az alsó levelek, és úgy tűnik, hogy a középső és felső levelek nem érintettek. Sok rózsabokor annyira megtelik a bokor középső és felső lombozatával, hogy az beárnyékolja az alsó lombozatot. Így az alsó lombozatra már nincs igazán szükség a rózsabokor fenntartásához, és a bokor elkezdi kidobni. Ily módon azok az érintett rózsabokrok arra a növekedésre összpontosítanak, amely a bokor egészsége és jóléte szempontjából több jót termel.

Egyes rózsabokrok a lombhullás miatt valóban „hosszúkássá” válnak. Annak érdekében, hogy elrejtsék a rózsabokor csupasz vesszőit vagy „lábait”, sokan ültetnek néhány alacsonyan növő és alacsonyan virágzó növényt, hogy segítsenek megszépíteni és eltakarni ezt a „lábas” megjelenést.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.