Miért csipkedik egymást a csirkék?

A csirkék furcsa dolgokat csinálnak. A nem élelemmel kapcsolatos dolgok megevése és egymás tollának piszkálása a lista élén áll! A csirkék sokféle okból csipkedik egymást, és néha ez teljesen normális. Végül is nem véletlenül hívják ezt csipkedési rendnek! Egy jó erős csipkedés megmondhatja a tyúknak, hogy ki a főnök, vagy elkergetheti őt valami finomságtól, amit nem akar megosztani.

Miért csipkedik egymást a csirkék?

Néha azonban a normális csipkedés túl messzire megy, és sérülést vagy akár halált is okozhat. Fontos, hogy még azelőtt megállítsuk a tyúkokat, hogy egymást csipkednék, mielőtt odáig fajulna a dolog.

Ha az egyik csirke csipkedéssel vérzést okoz egy másik csirkének, a véres terület hirtelen új vonzerőre tesz szert a vétkes csirke és néha a nyáj többi tagja számára is. Ha az egész nyáj egy tyúk egy pontját piszkálja, az komoly sérüléseket okozhat, ezért ezt a rossz viselkedést csírájában kell elfojtanunk!

Ha a csirkék egymás csipkedése problémát jelent, fontos, hogy kiderítsük, miért csipkedik egymást a csirkék, hogy megállítsuk őket. Íme a 6 fő ok, amiért a csirkék egymást csipkedik.

Miért csipkedik egymást a csirkék?

Unalom:

Az unalom valószínűleg az első számú oka annak, hogy a csirkék egymást piszkálják.

Vér:

Ha a csirkék egyszer vért látnak, tovább csipkedik a másik csirkét a véres területen, így még több vért és kárt okozva. Bármilyen véres terület, akár egy másik csirke csipkedése, egy toll kitépése vagy sérülés okozhatja ezt.

Csípési sorrend:

Lehet, hogy a csirkék csak azért csipkedik egymást, hogy kialakítsák a csipkedési sorrendet. Általában ez egy kis mennyiségű csipkedés, amely nem okoz kárt. Ez inkább egy domináns gesztus, mintsem kárt okozó szándék.

Táplálkozási hiányosság:

A csirkék egymás tollát piszkálják és megeszik, ha kevés a fehérje.

Stressz:

A stresszes idők arra késztethetik a csirkéket, hogy megcsipkedjék a nyájtársakat, vagy akár a saját tollaikat is kitépjék. Stressz lehet a tyúkólba nemrégiben érkezett új tagok, a napirendjük megváltozása vagy ragadozótámadás.

Betegség:

Még ha egy csirke még nem is tűnik betegnek, a nyájtársak megérzik, hogy beteg, és néha elkezdik piszkálni.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a csirkék egymást csipkedjék?

Az unalom enyhítése:

Engedjen az állománynak némi felügyelt szabad levegőn töltött időt.
Akasszon fel egy káposztát vagy almát a kifutóba, hogy csipkedhessék.
Tegyünk a kifutóba fűnyesedéket vagy gyomot, hogy az állomány ehessen és ásson. A szárított levelek egy marék karcolással összekeverve szintén jól működnek.

Elkülönítés:

A legrosszabbul szedegetők rövid időre történő szétválasztása segíthet helyreállítani a harmóniát az állományban, különösen, ha a csipkedési sorrenddel kapcsolatos problémáról van szó.

Tű nélküli kukucskálók:

Ezek az ostobán kinéző vakok megakadályozzák, hogy a csirkék egymást csipkedjék, mivel elzárják a látásukat… ami problémát jelenthet, ha szabadon járnak és gyakran keresnek bogarakat, de nagyon hatékony a tollpiszkálás megelőzésében. Itt rendelheti meg őket az Amazonon.

Nézze meg, hogyan használták a Community Chickens tagjai a tollpiszkáló problémájuk megoldására a tű nélküli leselkedőket.

Nyergek:

A csirke nyereg egy szövetdarab, amely a tyúk hátát takarja. Ha a tollpiszkálás ezen a területen történik, akkor a tollaknak esélyt ad arra, hogy belenőjenek, ahelyett, hogy akkor csipkednék ki őket, amikor még csak most kezdenek nőni. Szükség esetén használtam a tyúkokon a nyergeket, és ezek valóban segítenek abban, hogy a tollaknak esélyük legyen visszanőni.

Blu-Kote:

A csirkék hajlamosak a vért vagy bármi vörös színűt csipegetni. A Blu-Kote egy kék színű fertőtlenítőszer, amelyet a vörös területre kell felvinni. A Blu-Kote alkalmazásával a terület lilássá válik, és a csirkéknek elmegy a kedve a csipegetéstől. Néhány naponta újra kell alkalmazni.

Megfelelő táplálás:

Ha a csirkék azért csipkedik egymást, mert alacsony a fehérjeszintjük, akkor a takarmányváltás enyhítheti a problémát. Az étrendjüket fehérjével is kiegészítheti, ha lisztférgeket, rántott tojást vagy fekete olajos napraforgómagot kínál.

Különítse el a beteg csirkéket: A beteg vagy sérült csirkéket helyezze át saját területükre, hogy biztonságban legyenek, amíg felépülnek. Sérülések és nem fertőző betegségek esetén egy kutyaládát használok a ketrecen belül.

Remélhetőleg a csirkék jól kijönnek egymással, és nem lesznek tollszedési vagy csipkedési problémák. Ha mégis, akkor a probléma gyors enyhítése megakadályozza, hogy a csipkedő tyúkok megsérüljenek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.