Miért sárgulnak az uborka levelei?

Miért sárgulnak az uborka levelei?

Tom Hilton, a National Greenhouse kül- és beltéri kertészeti szakembereinek igazgatója szerint a sárgulás akkor következik be, amikor a levelek elveszítik a klorofillt – a növények zöld színét adó pigmentet. A klorofill segíti a fotoszintézist is (lehetővé teszi a növény számára, hogy a fényt energiává alakítsa).

Abban a pillanatban, amint látja, hogy az uborka levelei sárgulnak, ideje cselekedni – mondja Tom. ‘Az elszíneződés fő okai a talajjal kapcsolatos problémák, a túlöntözés és természetesen a napfényproblémák lehetnek.

E fő problémák mellett Oliver Hill, a Garden List alapítója szerint a háziállatok is felelősek lehetnek a levelek sárgulásáért. ‘A levéltetvek, a fehérlegyek és az uborkabogarak mind olyan gyakori kártevők, amelyek károsíthatják az uborkanövényeket’ – teszi hozzá. ‘Ha azt gyanítja, hogy az uborkanövénye szenved az említett problémák valamelyikétől, mindenképpen tegyen azonnal lépéseket a növény egészségének megőrzése érdekében.’

Hogyan állítsuk meg az uborka levelek sárgulását?

Az uborkamagok elültetésének időpontjának ismerete az egyik módja annak, hogy sikerre készítsük a gyümölcsöt, de a tökéletes ápolási rutin ugyanilyen hatásos. A szakértők a következőket javasolják.

1. Maximálja a napfényt

Az uborkanövényeknek naponta legalább hat órányi napfényt kell kapniuk – az egészségük fokozása és az elszíneződés elkerülése érdekében. Ha az uborkák nem kapnak elég napfényt, valószínűleg megereszkednek, és a leveleken sárgulás jelenik meg. Ezért Tom azt javasolja, hogy az uborkákat (ha lehetséges) helyezze át az árnyékos helyekről a kert egy naposabb területére.

2. Kerülje a túlöntözést

Emma Loker, a DIY Garden munkatársa elmagyarázza, hogy a túlöntözés az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az uborka levelei megsárgulnak. A növények sikerének kulcsa, hogy tudjuk, mikor kell öntözni őket, de mi a legjobb időpont a munkához? A szakértő a reggeli öntözést ajánlja – a levelek elkerülése mellett, mivel ez „elősegíti a betegségek kialakulását”.

Ugyanakkor „az uborkanövények öntözésének legjobb módja a csepegtető öntözőrendszer vagy a locsolótömlő használata” – mondja Emma. Ez lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse a vízszintet, így a növényt soha nem fenyegeti a vízbefulladás veszélye.

3. Figyelje a talajban lévő tápanyagokat

Az uborkanövényed tápanyagellátása egy másik döntő kérdés a sárgulással kapcsolatban. Ellenőriznie kell, hogy az uborkanövény a megfelelő tápanyagokat kapja a talajból – tanácsolja Tom. ‘A kálium és a nitrogén két kulcsfontosságú összetevő, amelyeket szeretnek, segítik a lombozat növekedését, valamint a levelek egészségének és zöld színének megőrzését.

Hogy az uborka megfelelő táplálékot kapjon, beruházhat egy uborkatrágyába, amely feltölti a talajt mindennel, amire az egészségesebb növekedéshez szükségük van.

Le kell vágni a sárga leveleket az uborkanövényről?

Igen, jobb, ha eltávolítod a sárgára színeződött leveleket, mivel azok korlátozhatják a fényt abban, hogy elérje a gyümölcs egészséges részét. Emellett elősegíti a levegő keringését, ami összességében jótékony hatással van a növényre. A levelek eltávolítása után azonban fontos, hogy kövesse a fenti megelőzési lépéseket, hogy a többi levél egészségesebben nőhessen, és így ízletes termést kapjon.

Hogyan néz ki a túlöntözött uborka?

A túlöntözött uborka gyakran elsőként a sárguló levelek jeleit mutatja. Ahogy Emma is mondja, a megfelelő vízszint megtalálása elengedhetetlen a gyümölcs sikere szempontjából, és ha túlöntözöd, a levelek is szenvedni fognak. Ennek elkerülése érdekében reggelente lassan öntözzön, vagy állítson be egy olyan csepegtető öntözőrendszert, amely automatikusan figyeli a vízszintet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.