Hány tehén van a világon?

A tehenek a bolygó legkönnyebben felismerhető és legnépszerűbb állatai közé tartoznak. Azért felejtjük el gyakran, hogy tehenek élnek közöttünk, mert annyira megszoktuk, hogy látjuk őket. A tehenek szelíd temperamentuma és aranyos, nagy szemű tekintete imádnivaló állatokká teszi őket.

Azonban milyen gyakran gondolunk arra, hogy hány tehén él a világon? Ahhoz képest, amit gondolnánk, sokkal több tehén él a Földön. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a tehénállományról és a környezetre gyakorolt hatásukról.

Hány tehén van a világon?

A Föld sok tehénnek ad otthont. Ki tudod találni a tehenek teljes számát? Olyan szám, amit valahol a milliók között tartanál? Valójában elég messze járnál a céltól, ha valahol a milliók között tippelnél. A Statista szerint 2022-ben világszerte körülbelül egymilliárd szarvasmarha volt, szemben a 2021-es körülbelül 996 millióval. Az egy főre jutó tehenek száma közel minden ötödik tehén. Ami azt illeti, néhány országban, például Új-Zélandon több tehén van, mint ember.

Úgy tűnik, hogy bármerre nézünk, mindenhol tehenek vannak! Mintha a világot gyakorlatilag elárasztották volna velük. Miért is olyan kedvelt állatok a tehenek? Pontosan mi az, ami ennyire népszerűvé teszi őket? Elvégre több milliárd tehénről beszélünk világszerte! Úgy tűnik, a tehenek népszerűségét néhány tényező határozza meg.

Hány tehén van a világon?

Mitől olyan népszerűek a tehenek?

A tehenek száma sokkal nagyobb, mint a legtöbb más haszonállaté. Gondolkodott már azon, hogy mi az, ami miatt a tehenek ilyen népszerűek? Számos oka van annak, hogy a tehenek a világ legnépszerűbb haszonállatai közé tartoznak. A válasz erre a kérdésre valójában nagyon egyszerű. Sok olyan gazdálkodó van, aki arra törekszik, hogy növelje a tehenek számát a gazdaságában, hogy növelje a tejtermékek és a marhahús értékesítéséből származó nyereséget.

Fontos megérteni a szarvasmarha történelmi jelentőségét, amikor megértjük népszerűségének és állományának növekedésének okát. Számos ázsiai országban a marhahús az egyik alapvető élelmiszer, és a kultúrájukban honos hagyományos ételek készítéséhez használják. A fogyasztók körében a marhahús népszerű húsválaszték, és sok étterem is marhahúst kínál az étlapján. A szarvasmarha-tenyésztés szükségessé vált a gazdák számára, mivel a szarvasmarhabőrt a bőrkészítéshez is felhasználják. A megnövekedett kereskedelmi igények miatt a gazdáknak bővíteniük kell az állat- és baromfiállományt.

A fenti okok mindegyike arra utal, hogy a szarvasmarha-állomány akár tovább is növekedhet. Ahogy a szarvasmarha-kereslet az elkövetkező években növekszik, úgy a szarvasmarha-állomány drasztikusan megnövekedhet.

Miután megtudtuk, mitől olyan népszerűek a tehenek, nézzük meg, mely országokban van a legtöbb tehén.

Mely országokban van a legtöbb tehén?

Az áruk termelése és az állatok tenyésztése a keresletnek megfelelően minden országban bevett gyakorlat. Ennek eredményeképpen a tehénállományok világszerte eltérőek. A világ tehénpopulációi között India tűnik dominánsnak. Indiában 2021-ben több mint 305 millió szarvasmarhát tartottak. Abban az évben Indiában volt a legnagyobb szarvasmarha-állomány, amelyet Brazília, Kína és az Egyesült Államok követett, több mint 996 millió szarvasmarhával világszerte. Összességében India és Brazília a globális szarvasmarha-állomány 53%-át adja, míg Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Argentína 33%-át.

Legnépszerűbb szarvasmarhafajták az Egyesült Államokban
Világszerte több mint 70 elismert szarvasmarhafajta létezik. Becslések szerint évente 800 millió tonna tejet termelnek ezek a szarvasmarhafajták együttesen. Nincs azonban két egyforma tehénfajta.

Nézzünk meg négyet az Egyesült Államokban legnépszerűbb tehénfajták közül:

Black Angus

A Black Angus fajta a legelterjedtebb húsmarhafajta az Egyesült Államokban. Több mint 330 000 regisztrált Black Angus tehén van. A fajta népszerűségének egyik oka a húsának jellemzői, amelyeket úgy forgalmaznak, hogy gazdag ízű és sok márványos húst adnak. A fajta másik pozitív tulajdonsága, hogy borjúként meglehetősen önellátóak. Ezek a tehenek anyaként is nagyszerűek.

Holstein fríz

A fekete-fehér tehenekről valószínűleg a sztereotip tehenek jutnak eszébe. Ezt a fajtát holstein-fríz fajtaként ismerjük. Ez a fajta azért olyan népszerű, mert gyakran használják a tejtermékek reklámjaiban. Rengeteg kiváló minőségű tejet termelnek ezek a tehenek folyamatosan. Emiatt általában tejelő tehenekként tartják őket, hogy továbbra is termeljenek tejet.

Hereford

A herefordi szarvasmarha világszerte megtalálható a legkülönbözőbb éghajlaton, ami népszerű fajtává teszi őket. Végül is egy rendkívül alkalmazkodóképes tehénfajtáról van szó. Az Egyesült Államokban a herefordok azért voltak népszerűek, mert korán érnek és jól hizlalnak. Gyakran hallani, hogy a Herefordok szelídek, könnyen tenyészthetőek, jól fejnek, és nagyon megbízható anyák is.

Simmental

A szarvasmarhafajták közül a szimentáli az egyik legrégebbi és legelterjedtebb fajta. Az amerikai húsmarhatenyésztők a 19. század vége óta profitálnak e vörös és fehér szarvasmarhák bevezetéséből. Mivel nagy testalkatúak, az ellési időszakban kevés segítséget igényelnek, és gyorsan híznak.

A szarvasmarha környezeti hatásai

Világszerte a szarvasmarha-állományok gyorsan növekednek, és jelentős veszélyt jelentenek a környezetre, a vadon élő állatokra és az erdőkre. A jelentések szerint az állattartás felelős az egzotikus fajok megjelenéséért, az éghajlatváltozásért, a korallzátonyok pusztulásáért, valamint a tavak és folyók szennyezéséért. A tehenek táplálékuk megemésztésekor nagy mennyiségű metán szabadul fel. A gázt a szarvasmarhák napi 250 és 500 liter közötti mennyiségben termelik, és üvegházhatású gázként erősebb, mint a szén-dioxid. A marha- és tejelő szarvasmarhák több metánt bocsátanak ki, mint az összes többi haszonállat, és az összes üvegházhatású gázkibocsátás 14,5%-át teszik ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.