Hogyan kell megszelídíteni a papagájokat

A papagájok elképesztően intelligens madarak és nagyszerű társak, de mint minden állat, ők is óvatosak az új környezettel és az emberekkel szemben, ezért időbe telik megszelídíteni egy papagájt. A végeredmény azonban megéri! Íme, hogyan szelídítsük meg a papagájokat kedvességgel és türelemmel.

Hogyan szelídítsük meg a papagájokat

A papagáj megszelídítésének legelső lépése az elvárások kezelése. Minden madár más és más, ezért napokig vagy akár hónapokig is eltarthat, amíg megszelídíted tollas barátodat. A mentett papagájoknak még több időre lehet szükségük, a befogadásuk körülményeitől függően. A bántalmazott állatoknak hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy feloldják a nehéz tapasztalataikat, és elkezdjenek bízni benned.

Tehát, ha az elvárásaidat úgy állítottad be, hogy „ez sok időbe fog telni”, akkor tanuljuk meg, hogyan kell megszelídíteni a papagájokat!

Új otthonához való hozzászoktatás

Az otthonodba újonnan érkezett papagájnak meg kell értenie, hogy nem vagy ragadozó, és hogy az új helyük biztonságos. Gondoskodj arról, hogy tiszta ketrecben legyen, ahol bőséges élelem, víz és búvóhely várja őket.

Az első egy-két napra helyezd a ketrecét egy csendes, hűvös helyre, hogy papagájod leküzdje az új helyre költözéssel járó első ijedtséget. A félős madár sikeres megszelídítésének első lépése, hogy eltávolítsunk mindent, ami megijesztheti, ezért semmiképpen ne próbáljuk meg elkapni a papagájt, és elhalmozni szeretettel. Csak hagyjuk, hogy az újonc dekompresszióra jusson. Egyelőre csak a vízcsere és az eleség pótlása céljából közelítsük meg a ketrecet.

Hagyja, hogy nézze és magába szívja az új életét.

Néhány nap múlva helyezd át a ketrecet otthonod egy forgalmasabb részébe, hogy a papagáj figyelhesse a háztartás tagjainak mozgását, és megértse, hogy nem fog bántani.

Rengeteg új látványt, hangot és szagot kell feldolgoznia, ezért ne siettesse ezt a részt. Hagyja, hogy a papagáj figyeljen és hozzászokjon az újdonságokhoz. Ehhez idő kell! Képzeld el, hogy eltávolítanak az otthonodból, a lakótársaidtól, a családodtól és mindentől, amit eddig ismertél. A türelem abszolút kulcsfontosságú.

Beszélgessetek és beszélgessetek!

Ha nyugtató hangon beszélsz a madaradhoz, az segít neki megszokni téged. Olvass fel hangosan egy könyvet, vagy a mobiltelefonodon a híreket a ketrece mellett. Megpróbálhatod halkan énekelni és fütyülni is.

Egyetek együtt

A vadonban a madarak együtt esznek, ha biztonságban érzik magukat, ezért kínáld meg őt étellel, és vacsorázzatok ott, ahol a papagájod figyelheti. Ez egy biztonságos viselkedés megerősítése, ami segít neki, hogy nyugodtnak érezze magát.

Ha azt szeretnéd, hogy papagájod elég szelíd legyen ahhoz, hogy megérintse. Itt vannak a következő lépések.

Mutassa meg a kezét

A kezek ijesztő dolgok a madarak számára. Egy boltban vásárolt madár a kezeket az elfogással fogja társítani, és mindenáron igyekszik elkerülni, ezért lassan haladj. Próbáld meg a kezedet a kalitka közelébe helyezni, a drótjain pihentetve.

Amikor a papagáj megnyugszik a ketrecen kívüli kezeitől, próbálja meg beljebb vinni őket, de óvakodjon a rémült papagáj csípésétől!

Lassan tegye a kezét a ketrecbe, és pihentesse ott. Minden alkalommal 10-15 percig pihentesse a kezét a ketrecben. Ne fogd meg, és ne próbáld elkapni a papagájt, csak tartsd nyugton a kezed. Nyugtató hangon beszéljen tollas barátjához, és ne tegyen hirtelen mozdulatokat.

Kezelés ideje!

Amint papagája megnyugodott a ketrecben tartott kezekkel, nyújtson jutalomfalatot a kinyújtott tenyerére. Ha ezzel egyidejűleg eszik, az segít megnyugtatni a madarat, és a kezét az ételhez társítja, így szívesen fog hozzád jönni.

Kínáljon jutalomfalatot a kezére, amikor az étel és a víz cseréje történik, és naponta 3-4 alkalommal, amíg a papagája boldogan veszi el az ételt a kezéből. Ez eltarthat egy ideig, a türelem a minden.

Ne feledd, még ne próbáld megérinteni őket. Ha a madarat a kezedbe kényszeríted, az minden eddigi jó munkádat visszacsinálja.

Rálép a kezedre

Amikor már megszelídítetted a papagájt, hogy már nem fél a jelenlétedtől, érdemes megfontolni egy kicsit több tréninget, például a kezedre lépést. Nem minden papagájszülő akarja ezt, egyeseknek elég, ha fizikai kontaktus nélkül is a közelben van egy csivitelő barátjuk.

A madarak azonban ragaszkodóak, így nem nehéz betanítani egy nyugodt madarat arra, hogy a kezedre ugráljon.

Csak akkor próbálkozz ezzel, ha a madarad már elégedett a kezeddel a ketrecében.

Egy rövid bottal közelítsd meg a ketrecet (nem fenyegető módon!), és kínáld fel a botot a papagájodnak. Hagyja, hogy megérintse vagy megragadja a botot, ahogy neki tetszik, és kínálja meg jutalomfalattal. Ezt naponta többször is tegye, amíg már nem fél a bottól Ezután tartsa a botot vízszintesen maga elé, közvetlenül a mellcsontja alá. Amikor végül felugranak rá, adjunk nekik jutalomfalatot.

Idővel cserélje le a botot az ujjával, és a jó viselkedést mindig jutalomfalattal erősítse meg.

Az ijedtség jelei

Egy papagáj megszelídítése időbe telik, és ha ráerőlteted a figyelmedet a madárra, az csak védekezésre készteti őket. Íme a papagájod félelmének jelei. Ha látod, hogy ezeket a viselkedésformákat mutatják, azonnal hagyd abba, amit csinálsz, és próbáld meg később újra.

  • Elhajol Öntől
  • Leguggol
  • Elhúzódnak
  • Tollak lapítása vagy beszívása

A papagáj beszédre tanítása

Nem minden papagáj képes emberi hangokat utánozni, a legjobb papagájok a beszédre a papagájok, kakaduk, arák és afrikai szürkék. Ahhoz, hogy megszelídítsük őket annyira, hogy durva szavakat mondjanak az anyósodnak (miért nézel rám!), sok időre, türelemre és jutalomfalatra van szükség!

Válasszon olyan időpontot, amikor a madara nyugodt és jóllakott. Az éhes madarak nem tudnak tanulni, izgatottak lesznek, és nem jutsz semmire.

Ha a papagájod nyugodt, jóllakott és keresi az interakciót, mondj egy egyszerű szót, például „hello” vagy a papagájod nevét tisztán és a szokásos beszédhangodnál magasabb hangon. Egy másik lehetőség, hogy a jutalomfalat nevét mondod, miközben átadod neki.

Ezt addig folytassa, amíg a papagája meg nem próbálja lemásolni a szót, majd azonnal bátorítsa minden hangot, amit megpróbálnak kiadni, sok dicsérettel. Amikor jól (vagy elég közel) eltalálják a szót, azonnal jutalmazd meg őket jutalomfalattal. A pozitív megerősítés segít a szókincs felépítésében. A papagájok, különösen az afrikai szürkék, nagyon okos madarak, amelyek gyorsan megtanulnak beszélni.

Hogyan kell megszelídíteni a papagájokat

Mennyi időbe telik megszelídíteni egy papagájt?

Ez igazából attól függ, hogy mi a célod. Ha azt szeretnéd, hogy a papagáj bízzon benned, akkor a boltban vásárolt papagájoknak általában több hétre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat a jelenlétedben. Ha azt szeretné, hogy a papagáj eléggé megszelídüljön ahhoz, hogy szavakat másoljon vagy trükköket hajtson végre, akkor hónapokig is eltarthat az ismétlődő gyakorlás.

Jó szelídítő finomságok papagájok számára

A papagájok nagyon hasonlítanak a kisgyermekekhez. Elég okosak ahhoz, hogy tanuljanak, és mindig szeretnének egy kis nasit. A magas zsírtartalmú falatok azonban elhízáshoz és rossz egészségi állapothoz vezetnek, ezért íme néhány egészséges rágcsálnivaló, amivel megszelídítheti papagáját.

  • Diófélék: mandula, kesudió, brazil, dió, fenyőmag, makadámia, pekándió, mogyoró és pisztácia, mind sótlanul, ízesítők nélkül.
  • Magvak: tökmag, napraforgó, sáfránymag és lenmag.
  • Zöldségek: spárga, cékla, sárgarépa, brokkoli, butternut, sárgarépa, borsó, kukorica, pitypang zöldje és sötét leveles zöldségek.
  • Gyümölcsök: alma, banán, szőlő, narancs, papaya és gránátalma.

Mindig mértékkel etesse a finomságokat, és gondoskodjon arról, hogy papagája sok tápláló főétkezést kapjon, hogy jóllakjon.

Hogyan szelídítsünk meg egy papagájt: Összefoglaló

A papagájok remek szórakozás és hihetetlen társak, de az a papagáj, amelyik fél a gazdájától, boldogtalan fickó. A kedvtelésből tartott papagájoknak sok interakcióra és szelídítésre van szükségük ahhoz, hogy boldog életet élhessenek háziállatként. A papagáj megszelídítésének első számú módja a türelem. Lassan haladjon, az alábbi lépéseket követve.

  • Adj neki néhány napot, hogy nyugodt, biztonságos helyen nyugodjon le.
  • Töltsön időt ketrecben a lakás egy forgalmas területén
  • Beszélgessen, énekeljen és egyen a papagája közelében
  • Tegye a kezét a ketrecre
  • Tegye a kezét a ketrecbe a jutalomfalatokkal együtt

Amint papagája félelem nélkül elfogadja a kezéből a jutalomfalatot, áttérhet a fizikai érintésre, de ne siettesse a folyamatot. Egyetlen megragadó mozdulat, és az egész kemény, türelmes munkát visszacsinálod.
Adj papagájodnak sok teret, naponta többször ismételd meg finoman a műveleteket, és elkezd bízni. Természetesen a finom jutalomfalatok sokat segítenek! Válasszon egészséges, friss finomságokat, hogy a papagáj súlyát kezelni tudja, és egy életre szóló barátja lesz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.