Alszanak-e a cápák (és hogyan?)

A cápák évmilliók óta úszkálnak a tengerekben, a sekélyektől az elképzelhető legmélyebb mélységekig. Ma több mint 500 cápafaj él. A kiterjedt kutatások ellenére azonban még mindig sok mindent nem tudunk róluk. Az egyik legérdekesebb kérdés, amit a cápákkal kapcsolatban feltesznek, az, hogy alszanak-e vagy sem, és ez gyakran sok vitát vált ki. Elég egyértelmű, hogy a cápák nem hunyorognak negyvenet a hagyományos értelemben vett, több órás mély, pihentető alvást magában foglaló alvással. Ha tehát alszanak, akkor hogyan alszanak a cápák? Tartsanak velünk, és derítsük ki, hogy a cápák valóban alszanak-e, és hogyan teszik ezt.

Megállhatnak a cápák az úszásban?

A legnagyobb akadálya annak, hogy a cápák le tudjanak feküdni egy kis szundikálásra, egy kis probléma, amely a légzéssel kapcsolatos. Sok cápa képtelen valaha is abbahagyni az úszást, mert a légzéshez állandó mozgásban kell lenniük. Az úszás miatt a víz a kopoltyúikon keresztül mozog, így tudnak életben maradni. Alapvetően, ha nem mozognak tovább, nem kapnak több oxigént a vízből, és elpusztulnak. Azokat a cápákat, amelyeknek úszniuk kell, hogy lélegezni tudjanak, „obligát ram ventilátoroknak” nevezik, mivel nyitott szájjal kell gyorsan úszniuk a tengerben, hogy a vizet a kopoltyúik fölé kényszerítsék.

Van azonban egy kivétel a szabály alól. Egyes cápáknak van spiráljuk, amely elvégzi helyettük ezt a munkát. A spirálok a szemek mögötti nyílások. Ezek a nyílások arra szolgálnak, hogy a vizet beszívják a szájüregbe, mielőtt a kopoltyúkon keresztül visszanyomják. A spirálok lehetővé teszik a cápák számára, hogy úszás nélkül lélegezzenek, és a fenéklakó cápák számára nélkülözhetetlenek. Ez azért fontos, mert a fenéklakó cápák gyakran lesben állnak a zsákmányukra, mielőtt rájuk vetnék magukat. A legtöbb cápán megtalálható a spirál, kivéve a rekviráló cápákat, a makrélacápákat (mint például a nagy fehér cápa) és a pörölycápákat, amelyeknek állandóan úszniuk kell. Így az olyan cápák, mint a dajkacápák és a homoki tigriscápák, amelyek mindkettőnek van spiráljuk, képesek megállni az úszást.

Alszanak a cápák?

Az a kérdés, hogy a cápák alszanak-e vagy sem, már régóta vita tárgya, különösen azért, mert elég nehéz meghatározni, hogy mit jelent egy cápa számára az „alvás”. Szóval, alszanak a cápák? Ahogy az imént tárgyaltuk, a cápák két kategóriába sorolhatók: azok, amelyek képesek abbahagyni az úszást, és azok, amelyek nem (rekviem- és pörölycápák). Ezt figyelembe véve az „alvás” a cápák e két kategóriája esetében eltérő lesz.

Bár azok, amelyek nem tudják abbahagyni az úszást, nem valószínű, hogy mély álomba zuhannak (ha véletlenül abbahagynák az úszást), úgy tűnik, hogy aktív, majd kevésbé aktív időszakokon mennek keresztül. Ez arra utal, hogy képesek agyuk egy részét pihentetni, miközben még mindig elég tudatosak az úszáshoz.

Másrészt, a csigaházas cápáknak könnyebbnek kell lennie az alvásnak, mivel le tudnak állni az úszással. Ez azonban nem teljesen ilyen egyszerű. Nem tudnak csak úgy abbahagyni az úszást, hogy ott szundikáljanak, ahol kedvük tartja, mert amikor a cápák abbahagyják az úszást, elsüllyednek. Ennek oka, hogy nincs úszóhólyagjuk. Bár nagy, olajjal teli májuk ad némi felhajtóerőt, nem képesek csak úgy lebegni. Ehelyett a cápák a mell- és farokúszójuk (farokúszó) mozgására hagyatkoznak, hogy a felszínen maradjanak. Ezért azoknak a cápáknak, amelyek megállnak az úszásban, hogy megpihenjenek, ezt az óceán fenekén kell megtenniük. Amikor azonban ébren vannak és mozognak, általában ugyanúgy lélegeznek, mint az obligát ram ventilátoros cápák – nyitott szájjal úszva, és mozgással nyomják a vizet a kopoltyúik fölé.

A vízoszlop közepén vagy tetején élő cápáknak ritkán van spiráljuk. Ennek az az oka, hogy a tengerfenék vagy a korallzátonyok (ahol pihenniük kellene) sokkal mélyebben vannak, mint a természetes élőhelyük.

Alszanak-e a cápák (és hogyan?)

Hogyan alszanak a cápák?

Megállapítottuk tehát, hogy a cápák alszanak, bár ez inkább egy pihentető időszak, mint igazán mély alvás. A spirálokkal rendelkező cápák a tengerfenéken tudnak pihenni, hogy aludjanak, miközben a spiráljaik továbbra is vizet nyomnak a kopoltyújukon át. Ez azt jelenti, hogy anélkül tudnak pihenni, hogy a levegővételhez úszniuk kellene. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy még alvás közben is valamennyire tudatában vannak a zsákmánynak és a közelükbe kerülő potenciális veszélyeknek. Még nyitott szemmel is alszanak!

Azonban, ahogy fentebb említettük, az olyan cápák, mint a rekviemcápák és a pörölycápák csak nyugodt vagy kevésbé aktív időszakokba vonulnak be aludni, mivel mozgásban kell maradniuk. Ezt sokáig „alvóúszásnak” gondolták, ahol egyszerre csak az agyuk egy részét pihentetik. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az úszás valójában egyáltalán nem az agynak köszönhető. Sőt, úgy vélik, hogy valójában a gerincvelő az, ami a cápákat úszásra készteti. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek úszniuk kell a túléléshez, valójában elég pihentető alvásnak hódolhatnak, miközben a testük ettől függetlenül tovább úszik. Ezt a pihentető úszást általában az áramlással szembefordulva végzik, így a víz kis erőfeszítéssel jut be a szájukba.

A cápák alvásának egy másik módja a „jojó úszás” néven ismert módszer. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, amikor a cápák nagy távolságokat úsznak. A cápák a felszín felé úsznak, majd „siklanak” vissza a vízoszlopba, anélkül, hogy nagy úszási erőfeszítést kellene tenniük. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az ereszkedés során pihenjenek, ahol nem kell olyan nagy erőfeszítést tenniük. A jojó-úszást megfigyelték az Ausztrália és Dél-Afrika között vándorló nagy fehér cápáknál.

Mikor alszanak a cápák?

Egy másik kérdés, amely gyakran felmerül, amikor arról beszélünk, hogyan alszanak a cápák, az az, hogy valójában mikor alszanak. Vajon a cápák csak akkor alszanak, amikor fáradtak? Vagy az alvásmintázatukat nappal és éjszaka határozza meg, mint a miénket? Az igazság az, hogy a cápák alvása valójában a cirkadián ritmusuktól függ.

Ahelyett, hogy nappal aludnának és éjszaka ébren lennének (éjszakai), vagy éppen fordítva, a legtöbb (bár nem mindegyik) cápának nincs szigorú preferenciája a nappal vagy az éjszaka tekintetében. Ehelyett akkor alszanak, amikor az ösztöneik azt súgják nekik. Mivel azonban már megtanultuk, hogy a cápák alvása egyszerűen pihenőidőszakok az aktív időszakokhoz képest, valójában huszonnégy óra alatt több ilyen időszakot is átélnek. Ezért valójában nagyon nehéz megmondani, hogy a cápák milyen gyakran alszanak, és pontosan mennyit pihennek, amikor alszanak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.