Hogyan alszanak a baglyok?

A közösségi médiában keringő, alvó bagolyról készült fotó felvetette a kérdést, hogy hogyan alszanak a baglyok? A fotón egy bagoly volt látható, amint hasra feküdt, fejét oldalra hajtotta, lábait pedig hátravetette. Kiderült, hogy a fotó törvényes, és ez másokat is arra késztetett, hogy megosszák a hasal alvó baglyokról készült fotókat. A fotókon szereplő baglyok bébibaglyok voltak, amelyek valóban fekve alszanak, hasonlóan az emberekhez. De vajon minden bébibagoly fekve alszik? Mi a helyzet a felnőtt baglyokkal, ők hogyan alszanak? Derítsük ki!

Hogyan alszanak a bababaglyok?

Először is kezdjük a legkisebb baglyokkal, a bébibaglyokkal. A kutatók megállapították, hogy a bébibaglyok fekvésüket és ciklusukat tekintve nagyban hasonlítanak az emberi babák alvásához. A svájci Max Planck Ornitológiai Intézet és a Lausanne-i Egyetem tanulmánya szerint a bébibaglyok néhány órát alszanak, felkelnek, táplálkoznak, majd újra aludni térnek, hasonlóan az újszülöttek működéséhez. Emellett hasra fekszenek, fejüket oldalra fordítják, és ebben a helyzetben alszanak. Néhányan az oldalukon alszanak. A bébibaglyok feje nehéz, és a nyakuk izmai még fejlődnek, ezért fekve alszanak. Egy másik kutatócsoport a bagolybébik REM-ciklusait tanulmányozta, és megállapította, hogy ahogy az emberbabáknak, úgy a bagolybébiknek is sok pihentető alvásra van szükségük az agy fejlődéséhez.

Miért nem esnek le a bagolybébik a fákról alvás közben?

Az ágon vagy fán alvó bagolybébikről készült fotók elgondolkodtatnak, hogy miért nem borulnak fel és esnek ki! Vannak esetek, amikor a bagolybébik kiesnek a fészkükből, és a fa alján kötnek ki, de a legtöbbször a bagolybébiknek van egy különleges karmuk a lábuk hátsó részén, amely beakad, és nem engedi el őket alvás közben. Ezt nevezik halluxnak. Ez képes megragadni az ágakat és a párkányokat, hogy biztonságban tartsa a bagolybébiket. A bagolybébik vakon és meglehetősen gyámoltalanul születnek, ezért az anyabagoly a fészek mellett marad, hogy segítsen megvédeni őket. Az apabagoly zsákmányra vadászik, és elhozza az anyának, hogy etesse a kicsinyeket.

Hogyan alszanak a felnőtt baglyok?

A felnőtt baglyok állva alszanak. Néha kicsit előrebillentik a fejüket, vagy hátrahajtják a fejüket. Gyakran találnak menedéket egy odvas fában vagy hasadékban. Néha a baglyok, például a fülesbaglyok, a ragadozóktól való védelem érdekében magasan egy fán, sok zöld növényzettel fedett helyet keresnek, és a hozzáadott zöld növényzet sötétebb, békés pihenőhelyet teremt. Behunyják a szemüket, és 10-12 órán át alszanak.

A baglyok fészekben alszanak?

Nem, azt a helyet, ahol a baglyok pihennek, kotoréknak nevezik. A baglyok a költési időszakban fészket használnak, ebben a fészekben rakják le a tojásokat és születnek meg a kicsinyek, de nem alszanak a fészekben. A fészkelőhely közelében alszanak.

Mikor alszanak a baglyok?

A baglyok napközben alszanak. Éjszakai állatok, tehát éjszaka vadásznak. Naponta átlagosan 10-12 órát alszanak. Igyekeznek olyan alvóhelyet választani, amely távol van a zavaró tényezőktől, és gyakran magasan a fák ágain. A vadászott állatok jellemzően szintén éjszakai állatok, például rágcsálók, gyíkok és békák. A baglyok nagyszerű éjszakai látással, valamint kiváló hallással rendelkeznek, amelyet a zsákmány felkutatására és megtalálására használnak.

Az egyik bagolyfaj éjszaka alszik. A hóbagoly az Északi-sarkvidéken él. Nyáron, az úgynevezett sarkvidéki nyár vagy „az éjféli nap országa” idején a nap nem lépi át a horizontvonalat, így a nap 24 órájában „nappal” van. A hóbaglyok ehhez alkalmazkodnak, akárcsak a többi állat, beleértve a zsákmányállataikat is, így egyenlő feltételek mellett élnek.

Családban vagy egyedül alszanak?

A baglyok magányos állatok, idejük nagy részét egyedül töltik. A költési időszakban gyakran párban élnek, és együtt dolgoznak a fiókák gondozásán. A kicsinyek első születésükkor korlátozottan mozognak, ezért gyakori, hogy mindannyian ugyanazon a helyen alszanak. Néhány bagoly télen összebújik, hogy melegen tartsa magát, különösen néhány kisebb faj.

Hogyan alszanak a baglyok?

Miért nem esznek a baglyok éjszaka?

A sasok nappal vadásznak, és a baglyok ragadozói, így ha egy bagoly nappal egy fán alszik, miért nem csap le rá egy sas, hogy elkapja ebédre? Néha megteszik… néha. A baglyok a tápláléklánc csúcsán állnak, de vannak ragadozóik. A sasok általában nem szórakoznak a felnőtt baglyokkal, a baglyok pedig olyan helyeket találnak alvóhelynek, ahová a ragadozó madarak nehezen jutnak el. A sasok zsákmányolják a bagolytojásokat, a fiatal vagy beteg baglyokat. A baglyok egyéb ragadozói a sólymok, a róka, a mosómedve és a kígyók. Néha a kígyók napközben felmásznak a fákra, amíg a felnőtt baglyok alszanak, és ellopják a tojásokat a fészekből.

A baglyok megeszik az alvó más madarakat?

Igen. A baglyok megehetik a sólymokat, sólymokat és sasokat, de a sasokhoz hasonlóan ők is zsákmányolják a tojásokat vagy a kicsinyeket. Tehát ha egy bagoly egy alvó sólyomfiókával teli fészekbe botlik, akkor megragadhat egyet, és elrepülhet vacsorával a hátán. Általában a ragadozó madarak a kisemlősöket és a rágcsálókat részesítik előnyben fő táplálékforrásként.

Hogyan alszanak a sasok?

A sasok és más ragadozó madarak, például a sólymok fél lábon alszanak, karmaikat biztonságosan egy ág köré tekerve. Éjszaka alszanak, és behunyják a szemüket, csőrüket pedig a mellkasukba dugják. A baglyokhoz hasonlóan a fiókáik fészke közelében alszanak, de nem a fészekben. A sasok a ragadozók elkerülése végett is olyan helyeket választanak, amelyek rejtve vagy magasan a fákon vannak. A sasbébik még nem jártak a közösségi médiában, de fekve is tudnak aludni. A legtöbb fotón a fészekben összebújva, egymás mellett fekve láthatjuk őket, de ugyanúgy tudnak aludni, mint a bagolybébik. Aranyos képek készülnek ezekről a lenyűgöző ragadozó madarakról.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.