A mamutok évmilliókig éltek a Földön, de 10 000 évvel ezelőtt kezdtek kihalni, és végül 4000 évvel ezelőtt haltak ki. Közeli rokonuk, az afrikai elefánt ma is él, hogyan és miért haltak ki a mamutok?

Derítsük ki, mi történt ezzel a hatalmas, fenséges állattal, amely a jégkorszak földjének legelőin és fagyos élőhelyein barangolt.

Hogyan haltak ki a mamutok?

A legvalószínűbb, hogy a mamutok azért haltak ki, mert megváltozott az éghajlat, és kevesebb volt a rendelkezésre álló táplálék.

A tudósok még mindig vitatják, hogy pontosan miért haltak ki a mamutok. A felvetett elméletek között szerepelnek vírusok, meteorbecsapódások és emberi vadászat, de a legtöbb tudós egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás az, és amikor a populáció lecsökkent, az emberi vadászat megpecsételte a sorsukat.

Amikor az éghajlat felmelegedett, és elhagytuk az utolsó jeget, sokkal nedvesebb lett, és a mamutok tápláléka csökkent. A Nature folyóiratban megjelent cikk arról vitázik, hogyan és miért halt ki egyszerre ennyi megafauna faj, köztük mind a tíz mamutfaj.

A mamutok túlélték a korábbi klímaváltozásokat, mert évmilliók óta léteztek, de a legutóbbi klímaváltozás olyan gyors volt, hogy nem tudtak alkalmazkodni. A fák és a vizes élőhelyek növényei átvették az uralmat, és a mamutok legelő élőhelyei eltűntek.

Mikor haltak ki a mamutok?

A gyapjas mamutok körülbelül 10 000 évvel ezelőtt haltak ki, egy elszigetelt populáció 4000 évvel ezelőttig a Jeges-tengeren található Wrangel-szigeten élt. Ezt megelőzően a bolygó fagyos szárazföldi területeinek nagy részén nagy számban éltek.

Miért haltak ki a mamutok, de az elefántok nem?

Ezt a kérdést is vitatják a tudósok, de senki sem biztos a válaszban. A szakértők által felhozott legvalószínűbb ok az, hogy a mamutok nem tudtak időben alkalmazkodni a gyorsan melegedő éghajlathoz.

A mamutok és az elefántok ugyanattól a közös őstől származnak, és amikor a fajok szétváltak, az elefántok a Föld melegebb régióiban, például Afrikában, Ázsiában és Európában éltek. Ez azt jelentette, hogy sokkal több idejük volt alkalmazkodni a melegebb éghajlathoz, például elveszíteni a testszőrzetüket és más étrendet fogyasztani.

A világ fagyos területein legelésző mamutok nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni, amikor a jégtakarók elolvadtak, és a jégkorszak véget ért.

Egy másik elefánttípusú faj volt a gomphotheres. A pleisztocén és a holocén korszakban éltek, és inkább a modern elefántokhoz hasonlítottak, kivéve, hogy négy hatalmas agyaruk volt. A gomphotherák is legeltettek, és nagyjából a mamutokkal egy időben haltak ki.

Milyen nagyok voltak a mamutok?

A mamutok 9 és 11 láb magasak voltak. A legmagasabb mamut a sztyeppei mamut (Mammuthus trogontherii) volt. Ez a mamut 13-15 láb magas volt a vállánál és 8 tonnát nyomott. A gyapjas mamut kisebb volt, nagyjából 9,5 láb, és 6 tonnát nyomott.

Egy tökéletesen megőrzött bébi mamut a londoni Természettudományi Múzeumban (London, Anglia) látható. A 42 000 évvel ezelőtt elpusztult nőstényt 2007-ben fedezte fel egy szibériai szarvaspásztor. Súlya 110 font (50 kg), magassága pedig 51 hüvelyk (130 cm).

A mamutok megölték az embereket?

A mamutok növényevők voltak, és nem vadásztak emberekre. Lehetséges, hogy az embereket a mamutok bántották vagy megölték, ugyanúgy, ahogy ma az embereket néha az elefántok bántják.

Egy levadászott, dühös mamut valószínűleg támadásba lendült volna, és ostorral védekezett volna, hogy megvédje magát. Lehet, hogy az embereket is így ölték meg a két faj együttélésének 2000 éve alatt.

Hogyan haltak ki a mamutok?

Nagyobbak voltak a mamutok, mint az elefántok?

Tíz mamutfaj létezett, de a legtöbb embernek a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) jut eszébe. Körülbelül akkorák voltak, mint a mai afrikai elefánt, de az agyaraik nagyobbak voltak, a hátukon a válluk közelében púp volt, és bozontos szőrzet borította őket, hogy melegen tartsák magukat.

A sztyeppei mamut azonban nagyobb volt, mint az afrikai elefánt, 13-15 láb magas, a törpemamut pedig kisebb volt, 4,5 és 7 láb között változott.

Mikor éltek a mamutok?

A gyapjas mamutok körülbelül 10 000-4 000 évvel ezelőtt éltek a pleisztocén és a holocén idején. Körülbelül 2000 évvel előzték meg az embert, és barlangrajzaikon gyakran ábrázolják őket.

Az emberek a mamutcsontokat menedéképítésre és hatalmas agyarukból szigony készítésére is használták. A régészek 2008-ban felfedezték a világ legrégebbi ismert, mamutelefántcsontból faragott hangszereit. A 30 000 éves töredékeket a dél-németországi Hohle Fels kőkorszaki barlangban találták.

Mire voltak a mamutok agyara?

Nagy és ijesztő megjelenésük ellenére a mamutok valószínűleg nem harcra használták agyaraikat.

Ehelyett ezek a nagy növényevők arra használták őket, hogy eltakarítsák a havat a táplálékuk részét képező fűről. Az is elképzelhető, hogy a nagy agyarak vonzották a potenciális társakat, és elriasztották a riválisokat.

A legnagyobb ismert mamutfogak 4,2 méter hosszúak és 91 kilogrammot nyomnak. A legnagyobb agyarakkal a hímek rendelkeztek, de a nőstényeknek is voltak agyarai. A megkövesedett példányok szerint a nőstények agyara körülbelül 5-6 láb (1,5-1,8 méter) hosszú volt.

A mamutok a dinoszauruszokkal egy időben éltek?
Nem, a mamutok nem éltek a dinoszauruszokkal egy időben. A dinoszauruszok körülbelül 65 millió évvel ezelőtt haltak ki, a mamutok pedig kétmillió évvel ezelőtt fejlődtek ki. Ez egy nagy különbség!

Hol voltak a mamutok elefántok?

Igen, a gyapjas mamutok az elefántok egyik fajtája voltak. Közel azonos DNS-ük van.

A mai elefántoknak és a gyapjas mamutoknak közös őse volt, és körülbelül 6 millió évvel ezelőtt váltak külön fajjá. Mindegyik faj új területeket járt be és lakott be. Az elefántok a melegebb éghajlaton, a mamutok pedig a hűvösebb területeken.

Visszatérnek a mamutok?

Még nem, de ki tudja, mit hozhat a tudományos fejlődés a jövőben.

Mivel a mamutok nagyon hideg területeken éltek, megdöbbentően jól megőrződött testük van. Mamuttesteket találtak a permafrosztban olyan területeken, amelyek nem olvadtak el az utolsó jégkorszak végén.

A tudósok a jövőben esetleg a megőrzött DNS-ük segítségével visszahozhatják a mamutokat. Drukkoljunk, hogy még egyszer láthassuk ezeket a csodálatos állatokat.

Hogyan haltak ki a mamutok? Senki sem tudja biztosan, de a legvalószínűbb, hogy ez a jégkorszaki óriás lassan kihalt az éghajlatváltozás miatt. Az emberi vadászat nyomást gyakorolt az egyre fogyatkozó egyedszámukra, míg végül az utolsó mamutok is kipusztultak.

Bár az utolsó jégkorszakot nem az ember okozta, a mamutok sorsa figyelmeztetés arra, hogy mi történhet az éghajlatváltozás miatt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.