Hány éves az Egyesült Államok?

A legtöbb történész az 1776-os évet emeli ki. Ez volt az az év, amikor a majdani Amerikai Egyesült Államok kikiáltotta függetlenségét a brit imperializmustól. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok 2023. július 4-én lesz 247 éves.

Természetesen Amerika eszméje évtizedekkel, ha nem egy évszázaddal megelőzte 1776-ot és a Függetlenségi Nyilatkozatot. Egyesek szerint az USA idősebb, mint a hivatalos születésnapja. Az amerikaiak már jóval a függetlenségi háború előtt éltek és haltak Észak-Amerikában.

Hány éves az Egyesült Államok?

Az 1776-os évszám megfelelő az Egyesült Államok megjelölésekor. Végül is ez volt az az év, amikor az eredeti 13 gyarmat egyesült a brit birodalommal szemben. De az Egyesült Államok történelme többről szól, mint egyetlen dokumentumról és nyilatkozatról.

Mikor népesült be Észak-Amerika?

Itt nincs rossz vagy helyes válasz. Egyes régészek és történészek Észak-Amerika benépesítésének pillanatát az amerikai őslakosok, a későbbi indiánok megérkezésére teszik. A tekintélyes történészek és régészek azonban nem értenek egyet abban, hogy ez mikor történt. Egyesek szerint az őslakosok 15 000 évvel ezelőtt érkeztek, míg mások szerint 40 000 évvel ezelőtt.

Ez egy hatalmas, 25 000 éves eltérés! Hogy a dolgok még bonyolultabbá váljanak, Amerika nem az egyetlen hely volt, ahol az őslakosok letelepedtek. Kanadát is elfoglalták, majd dél felé vándoroltak, gyökeret eresztettek Mexikóban és végül Dél-Amerikában.

Régóta úgy gondolják, hogy az amerikai őslakosok egy szárazföldi hídon keresztül érkeztek ide. Ez a földsáv egykor Alaszka legfelső, nyugati részétől az Óvilágig húzódott. Ez a szárazföldi híd szolgál elsődleges utazási pontként az őslakosok ezreinek esetleges megérkezéséhez.

Bizonyítékok vannak arra, hogy más civilizációk jóval az eredeti elképzelésünk előtt kifejlesztették a csónakok használatát és a hosszú távú tengeri hajózást. Ez leginkább a vikingek köré összpontosul, de más civilizációkat is magában foglal. Köztudott, hogy ezek a civilizációk legalább Észak-Amerikát meglátogatták.

De a „mikor” és a „hol” körül gyakran jelentős vita van. Függetlenül a választól, az könnyen belátható, hogy a mai amerikai őslakosok ősei nagy számban érkeztek. A különböző törzsek és kultúrák pedig hosszú távú településeket hoztak létre szerte a földön.

Mikor érkezett Kolumbusz Kristóf?

Sok amerikai tévesen feltételezi, hogy Kolumbusz Kristóf fedezte fel Észak-Amerikát. Nos, ez nem olyan egyértelmű, mint ahogy az óvónőink hangoztatják. Kolumbusz Kristóf 1942-ben hajózott ki az óceán kékjére. De a Nina, a Pinta és a Santa Maria a Bahamákon kötött ki.

Kolumbusz Kristóf soha nem utazott arra, amit ma az Egyesült Államok kontinentális részének neveznénk. Miután felfedezte a Bahamákat, Kolumbusz továbbment a ma ismert Kubába és Haitire. 1493-ban további utakat tett a Nyugati-Antillákhoz, Trinidadhoz és Dél-Amerikába.

Bár Kolumbusz Kristóf soha nem látta azt, amiből egy napon az Egyesült Államok lett, megnyitotta az ajtót a bevándorlás és a felfedezések hatalmas beáramlása előtt.

Mikor volt az első letelepedés az Egyesült Államok kontinentális részén?

Ha az Egyesült Államok korát az első letelepedés időpontja alapján ítéljük meg, akkor az 1587-es Roanoke-szigetig kell visszamennünk. Ezzel a méréssel Amerika nagyjából 436 éves lenne. A legtöbben ismerik Roanoke történetét, ahol a hamarosan létrejövő Egyesült Államok hihetetlen rejtélye történt.

A zarándokok véletlenül Massachusettsben kötöttek ki, holott csak egy charta volt a virginiai letelepedésre. A hibának köszönhetően a zarándokok kitalálták a Mayflower Compactot. Megpróbáltak letelepedni, a bennszülöttek segítségével. Végül azonban nem sikerült tartós, hosszú távú gyarmatot alapítaniuk. A Roanoke-sziget kolóniája egyszerűen eltűnt, hátrahagyva a „Croatoan” szót, amelyet egy fatörzsbe véstek.

Az első sikeres kolónia az 1609-ben alapított Jamestown volt. Ezzel az ország kora 414 évre változott. Bár Jamestownból senki sem tűnt el, a kolónia majdnem éhen halt.

Mikor hozták létre az államszövetségi cikkelyeket?

Most már egyre közelebb kerülünk az Egyesült Államok törvényesebb korához. A Konföderációs cikkelyek szorosabban kapcsolódnak az Egyesült Államok mint saját ország megalapításához; egy Nagy-Britanniától különálló, önigazgatott nemzethez.

A Konföderációs cikkelyek az akkoriban létező több állam, akkoriban gyarmatoknak nevezett államok összefogása volt. Ezt az egyesülést „Barátság Szövetsége” néven ismerték. A cikkelyek előtt a „Lee-határozat” Nagy-Britanniától való függetlenséget javasolt. Ez egy másik olyan történelmi pont, amelyet könnyen nevezhetnénk az Egyesült Államok születési dátumának.

A Konföderációs Cikkelyek nagyrészt feledésbe merültek, kivéve az érdeklődő, amatőr történelemtudósok és történészek körében. Pedig lényegében ezek voltak az Egyesült Államok első alkotmánya. A ma ismert alkotmány kialakulásáig hatályban maradtak.

A Konföderációs cikkelyeknek több tervezete is létezett. De a Dickinson-féle tervezet volt az, amely először viselte az „Amerikai Egyesült Államok” nevet. A cikkelyeket 1777. november 15-én fogadták el. Sajnos időbe és sok vitába került, amíg az összes gyarmat/állam ratifikálta a tervezetet. Maryland volt az utolsó, amely 1781. március 1-jén megtette ezt.

Ha a Konföderációs cikkelyek elfogadásával számolunk, akkor az Amerikai Egyesült Államok 246 éves. Ugyanilyen egyszerű azonban közel négy évet előreugrani, és az ország életkorát arra a napra alapozni, amikor Maryland 1781-ben ratifikálta a cikkelyeket.

Mikor volt az alkotmány ratifikálása?

Hány éves tehát az Egyesült Államok az alkotmány alapján? A legtöbben 1776-ra mutatnának rá, de az Alkotmányt csak 1788-ban ratifikálták. Tény, hogy az Alkotmány az eredeti Konföderációs Cikkelyek minden állam által ratifikált végső tervezete.

Az Alkotmányozó Konvent, amely felülvizsgálta az eredeti Konföderációs cikkelyeket, csak 1787 májusában ült össze. Hónapokba telt a felülvizsgálat, mert lényegében az egész dokumentumot átdolgozták. Miután a hónapokig tartó vita véget ért, minden államnak ratifikálnia kellett az újonnan megalkotott alkotmányt.

A végső ratifikációra 1788-ban került sor, így az Amerikai Egyesült Államok idén 235 éves.

Hogy hívták az országot, mielőtt az Egyesült Államokká vált?

Az amerikai felvilágosodás előtt, amely az amerikai forradalomhoz vezetett, amikor az Egyesült Államok elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától, az országot hivatalosan Tizenhárom brit gyarmatnak vagy Tizenhárom amerikai gyarmatnak hívták. Ezek a gyarmatok aztán az Új-Angliai Gyarmatok, a Középső Gyarmatok és a Déli Gyarmatok néven ismert csoportosulásokra bomlottak.

Az új-angliai gyarmatokhoz tartozott Connecticut, Massachusetts, New Hampshire és Rhode Island. A Középső Gyarmatokhoz New York, New Jersey, Pennsylvania és Delaware tartozott. A déli gyarmatokat Maryland, Virginia, Észak- és Dél-Karolina, valamint Georgia alkotta. Később Egyesült Gyarmatok néven váltak ismertté 1776. szeptember 9-ig, amikor a Második Kontinentális Kongresszus elfogadta az Amerikai Egyesült Államok hivatalos új nevet.

Végső gondolatok

Szóval, hány éves az Egyesült Államok? Nos, ez egyszerre egyszerű és összetett, attól függően, hogy mit tekintünk az Egyesült Államok kezdetének. Tudjuk, hogy a függetlenség napját az Egyesült Államok születéseként ünneplik. De sokkal több minden történt a színfalak mögött, mind a kikiáltás előtt, mind utána.

És mindez még csak nem is érinti azokat a településeket, amelyek jóval az alapító atyák életében történtek. Végső soron a nemzeti konszenzus szerint az Egyesült Államok 247 éves. átütő és elsöprő számok.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.