Légy élettartama: Meddig élnek a legyek?

Úgy tűnhet, hogy a legyek egész nyáron élnek, és egész nyáron zaklatják az embereket otthonukban, a teraszon és egy kellemes piknikebéd közben. De vajon meddig élnek a legyek?

Ezeknek a rovaroknak rövidebb az élettartama, mint gondolnánk. A legyek a Diptera rendbe tartozó bármilyen apró, szárnyas rovarok, amelyeknek több mint 120 000 faja van. A leggyakoribb légy a házilégy, amely az emberi otthonokban előforduló legyek 90%-át teszi ki.

Más legyek, amelyeket ismerhet, a lólégy, a gyümölcslégy és a cecelégy. Két másik repülő rovar, amelyről talán nem is tudta, hogy szintén a Diptera rendbe tartozik, a szúnyog és a szúnyog. Tekintettel a legyek sokféleségére, érdemes megvizsgálni a kérdést – meddig élnek a legyek?

Vessünk egy pillantást ezekre a legyekre, hogy mindent megtudjunk az élettartamukról.

Szobalégy: Élettartam 28-30 nap

A házilégy a leggyakoribb légyfajta, amelyet két szárnyáról, hat lábáról, nagy vörösesbarna szeméről és a mellkasán lévő csíkokról lehet felismerni. A házilégy körülbelül körömnyi méretű, a nőstények valamivel nagyobbak, mint a hímek.

Otthonainkban élnek, és zavaróak lehetnek, amikor a fejünk körül repkednek, és megpróbálnak leszállni az ételünkre, de nem harapnak. Fertőzött mikroorganizmusok terjesztésével betegségeket hordozhatnak.

Légy élettartama: Meddig élnek a legyek?

Ha például egy halom rothadó szemétre szállnak le, mikroorganizmusokat vesznek fel a lábukra, majd a kukoricacsutkánkra szállnak, akkor potenciálisan ugyanezzel a dologgal érintkezhetnek, és ha nagy mennyiségben, akkor megbetegíthetnek. A legyek életciklusa a legtöbb fajnál hasonló.

A következők szerint 4 cikluson mennek keresztül:

  • Tojás stádium: A nőstények egyszerre körülbelül 100 tojást raknak, amelyek 12-24 óra alatt kelnek ki.
  • Lárva (kukac) szakasz: A lárvák kicsik, fehérek és féregszerűek. Ebben a táplálkozási szakaszban a lárvák ¾ hüvelykre vagy annál nagyobbra nőnek. Ez a szakasz 4-7 napig is eltarthat.
  • Báb stádium: A báb stádiumban a légy úgy néz ki, mint egy sötétbarna gubó, és ebben a stádiumban 4-6 napig fejlődik.
  • Felnőtt stádium: A bábállapot után a kifejlett légy kifejlődik, és akár 28-30 napig is élhet. A nőstények átlagosan 12 nappal az ivarérettség elérése után készen állnak arra, hogy saját petéket rakjanak.

A légy életciklusa nemzedékről nemzedékre ismétlődik, a nőstény légy élete során 5-6 petét rak le.

Lólégy: 30-60 nap

A lólégy a házilégyhez hasonlóan hasonló élettartammal rendelkezik. Nagyobbak, mint a házilégy, és akár egy dongó méretére is megnőhetnek. Nevüket onnan kapták, hogy gyakoriak az istállók környékén, és a mezőn zavarják a lovakat, és nem csak zavarják, hanem meg is marják őket. A lótetvek vérszívók, és a vérből származó fehérjét használják fel megtermékenyített petéikhez.

Az embert is megharapják. Bár a csípések nem ártalmasak, fájdalmat okoznak, és utána viszketést okozhatnak. A lólégy csípése veszélyes lehet a lovakra, mert a „lovak fertőző vérszegénységét” hordozzák, ami lázat és betegséget okozhat a lovaknál. A gazdák és a farmerek gyakran nehéz takaróval takarják le lovaikat, hogy a lólégyek elriasszák őket a csípéstől.

A lólégynek egészen más az életciklusa, mint a házilégynek. Ősszel a fűre raknak tojásokat, majd a tojások kikelnek, és a tél folyamán lárvává alakulnak. Tavasszal a lólégy bábállapotba fejlődik, és június elejére kifejlett egyedként bújik elő. A kifejlett lólégy várhatóan 30-60 napig él.

Gyümölcslégy: Élettartam 40-50 nap

A gyümölcslegyek azok az apró legyek, amelyeket a pulton lévő gyümölcstál körül láthatsz, különösen, ha érett banánod van. Ezek a kis legyek gyorsan szaporodnak! Élettartamuk magában foglalja a tojás, a lárva, a báb és a felnőtt stádiumot is, de mindegyik szakasz csak néhány napig tart, és a tojásból akár egy hét alatt felnőtté válhatnak. Ha már felnőttek, 40-50 napig is élhetnek.

Cecelégy: 14-21 nap (hímek); 1-4 hónap (nőstények).

A cecelégy nem jelent problémát Észak-Amerikában, mivel csak Afrikában található meg. A nőstény cecelégy az egyik leghosszabb élettartammal rendelkezik a legyek közül, 1-4 hónapig él. A cecelégy hatalmas problémát jelent Afrikában, mert az álomkór nevű betegséget hordozza. Kezeletlenül halálos kimenetelű, azonban rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyekkel gyógyítható, de a cecsefélék a haszonállatokat és más állatokat is megtámadják, így ezek az állatok halálos kimenetelűek lesznek. A cecelégynek az egyik legkülönlegesebb életciklusa van. A nőstény cecelégynek van egy méhe, amelyben a lárvákat hordozza. A lárvák a nőstényben nőnek körülbelül 9 napig, majd amikor megszületnek, a lárva a földbe ássa magát, hogy befejezze a bábállapotot. A bábállapotban 3 héttől egy hónapig tart, mielőtt kifejlett egyedként kikelne. A kifejlett hímek élettartama rövid, 14-21 nap, a nőstények pedig 30-120 napig élnek.

Szúnyog: Élettartam 7-14 nap

A szúnyogok azok az idegesítő kis bogarak, amelyek a buszmegállóban az arcod körül repkednek. Nem bébilegyek, mint ahogy azt egyesek gondolták. Saját fajuk van, és hasonlóságot mutatnak a házilégyhez. A szúnyogok mint csoport az egyik legrövidebb életűek közé tartoznak, némelyikük csak egy hetet él.

A gombaszúnyogot gyakran találjuk meg a szobanövényeken, vagy a kereskedelmi épületek előterében a szobanövények mellett. Ahogy a nevük is sugallja, a gombával táplálkoznak, amely akkor van jelen, amikor ezeket a növényeket túlöntözik. A szúnyogok hasonló életciklust követnek, mint a gyümölcslégy, amely egy héttől két hétig tart. A kifejlett szúnyogok hasonlóan 7-14 napig élnek.

Szúnyog: Élettartam 10-14 nap (a hőmérséklettől függően).

A szúnyogok legyek! Gyakori nyári kártevők, amelyeknek hosszú, karcsú lábaik vannak, így észrevétlenül tudnak rád szállni. Csak a nőstények csípnek, de a keletkező csípés napokig viszkető sebet okozhat. Ez a csípés leggyakoribb következménye, de olyan betegségeket is hordozhatnak, mint a Zika-vírus, a nyugat-nílusi vírus és a malária. A CDC szerint „…a WNV-vel fertőzött emberek többsége nem érzi magát betegnek. A fertőzöttek közül körülbelül minden ötödik embernél jelentkezik láz és egyéb tünetek”.

A szúnyogok életciklusa hasonló a házilégyéhez, de a petéket állóvízbe kell lerakni. A tojások a vízben kelnek ki, a lárvák pedig víziállatok, ami azt jelenti, hogy a vízben élnek, amíg el nem érik a bábállapotot. A bábállapotban néhány napot tölt, majd a kifejlett egyed repülésre készen bújik elő. A kifejlett szúnyogok hűvösebb hőmérsékleten tovább élnek (14 nap), melegebb hőmérsékleten pedig rövidebb ideig (10 nap).

Tehát meddig élnek a legyek? Ahogy elemzésünkből láthatod, nem túl sokáig. A lólégy él a leghosszabb ideig, maximum 60 napig. Az ember számára legbosszantóbb faj, a közönséges házilégy legfeljebb egy hónapig él. A legyek azonban ennyi idő alatt bizonyára sok pusztítást tudnak végezni, ha figyelembe vesszük, hogy a legyek sokasága csoportosan, különböző életkorúakkal együtt hónapokig tartó bosszúságot jelenthet!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.