Hogyan kell termeszteni a ujhagyma: A teljes útmutató

Hogyan kell termeszteni a ujhagyma: A teljes útmutató

Á, a ujhagyma – a sokoldalú zöldség, amely pikáns, hagymás ízt ad sok ételnek. A zöldhagyma, más néven újhagyma Kínában honos, ahol évezredek óta használják a kínai konyhában. A hagyományos kínai gyógynövénygyógyászatban a zöldhagymát gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása miatt használják. A jó hír az, hogy nem kell zöld hüvelykujj ahhoz, hogy saját csokor zöldhagymát termesszen. Térjünk tehát a lényegre, és ássuk bele magunkat az Alliumfélék világába. Olvasson tovább a teljes útmutatóért, hogyan termesszen zöldhagymát.

Mik azok a zöldhagymák?

A zöldhagyma (Allium fistulosum), más néven újhagyma, a fiatal hagyma egy olyan fajtája, amelyet a hagymagumó teljes kifejlődése előtt szednek le. Jellemzően hosszú, karcsú, zöld száruk és apró, fehér, enyhén gumós gyökerük jellemzi.
A zöldhagyma az Alliumfélék családjába tartozik, amelybe a fokhagyma (Allium sativum), a póréhagyma (Allium ampeloprasum) és a közönséges hagyma (Allium cepa) is beletartozik. Enyhe hagymaízzel rendelkezik, és gyakran használják köretként különböző ételekben, például levesekben, salátákban és kevert ételekben. Az újhagyma kifejezést gyakran felváltva használják a zöldhagymával. A zöldhagyma sokoldalú és ízgazdag összetevő, amely számos kulináris étel mélységének és összetettségének fokozására használható.

A zöldhagymát gyakran egészben használják, beleértve a zöld csúcsot és a fehér hagymát is, számos ételben. Azonban általában a zöld teteje a legízletesebb rész, és gyakran díszítésként használják, vagy a főzés vége felé adják hozzá, hogy megőrizzék frissességét és ropogós állagát. A fehér hagymák szintén ízletesek, és felhasználhatók a főzéshez, de általában enyhébb ízűek, mint a hagyományos hagymák.

Hogyan kell termeszteni az ujhagymát: Kiválasztás

A zöldhagymának, amelyet újhagymánakis neveznek, számos fajtája létezik. Néhány a leggyakoribb fajták közül:

  • Örökzöld csokros hagyma: Ezek a szupermarketekben leggyakrabban megtalálható zöldhagymák. Hosszú, karcsú szárral és kis, fehér hagymával rendelkeznek. Más néven japán csokros hagymának is nevezik.
  • Fehér lisszaboni: Ez egy népszerű fajta Európában. Hosszú, karcsú szárral és kis, fehér hagymával rendelkezik. Általában salátákhoz, levesekhez és kevert ételekhez használják.
  • Vörös walesi hagyma: Ez a zöldhagyma vörös héjú fajtája. Íze enyhébb, mint a többi fajtáé, és gyakran használják levesekben és pörköltekben.
  • Egyiptomi hagyma: Ennek a fajtának kicsi, gömbölyödő szára van, és gyakran használják az ázsiai konyhában.
  • Kínai hagyma: Ennek a fajtának vastagabb a szára, mint a többi zöldhagymának, és enyhébb, édesebb íze van. Gyakran használják kevert ételekhez és gombócokhoz.

Hogyan kell termeszteni a zöldhagymát: Az ágyás előkészítése

A megfelelően napos hely kiválasztása és a talaj megforgatása alapvető lépések a zöldhagyma magok elültetésének előkészítésében. A zöldhagyma a teljes napsütéstől a részleges árnyékig kedveli, ezért fontos, hogy olyan helyet válasszon, amely naponta legalább 6 órányi közvetlen napfényt kap. Ez lehet egy kerti ágyás, egy konténer, vagy akár egy napos ablakpárkány is, ha a magokat beltérben indítja.
Miután kiválasztotta a helyet, fontos a talaj előkészítése. A zöldhagyma a laza, jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli. A talaj előkészítéséhez távolítson el minden gyomot vagy törmeléket, és forgassa át a talajt legalább 6 hüvelyk mélységig. Ez fellazítja a talajt, és egy szép, puha ágyást hoz létre, amelyben a magok kicsírázhatnak és növekedhetnek.

A talaj pH-értéke

A zöldhagyma a 6,0 és 6,8 közötti, enyhén savanyú talaj pH-értékét kedveli. Azonban enyhén lúgos, akár 7,5 pH-értékű talajban is képes növekedni. A talaj pH-értéke befolyásolja a tápanyagok hozzáférhetőségét a növények számára. Ha a talaj túl lúgos, akkor a pH-érték csökkentése érdekében szerves anyagokkal vagy kénnel kell javítania a talajt. Ha nem biztos a talaj pH-értékében, a helyi kertészeti központban talajvizsgálati készletet vásárolhat. Alternatívaként a helyi tanácsadó iroda szívesen elvégzi Önnek (névleges díj ellenében) a talajvizsgálatot.

Konténer kiválasztása

Ha a zöldhagymát edénybe ülteti, válasszon olyan edényt, amely legalább 16-20 cm (6-8 hüvelyk) mély és jó vízelvezető képességű. Töltse meg az edényt jó minőségű, szerves anyagokban gazdag és jó vízelvezetést biztosító virágkeverékkel.
Akár földbe, akár konténerbe ülteti, érdemes némi komposztot is hozzáadni. A talajhoz hozzáadott szerves anyag segít tápanyagot biztosítani a növekvő növények számára. Kiegyensúlyozott műtrágyát is adhat a talajhoz, hogy a növényeknek egy kis extra lökést adjon.

Hogyan termesszünk ujhagymát: Ültetési módszerek

A zöldhagyma magról történő ültetése viszonylag egyszerű folyamat, amely néhány egyszerű lépésben elvégezhető. Az első lépés annak eldöntése, hogy a magokat beltéren indítjuk-e el, vagy közvetlenül a talajba vetjük. A beltéri magvetés akkor jó megoldás, ha előnyt szeretne szerezni a vegetációs időszakban. Ez különösen igaz azokra, akik hidegebb éghajlaton, késői utolsó fagyokkal rendelkező területeken kertészkednek.

Vetőmagok indítása beltérben

Indítsa el a zöldhagyma magokat beltérben, 4-6 héttel a területére jellemző utolsó fagy időpontja előtt. Töltsön meg egy vetőmagtálcát magvető keverékkel. Nyomja a magokat a talajba úgy, hogy minden egyes mag között körülbelül 0,6 cm (¼ hüvelyk) helyet hagyjon. Tartsa egyenletesen nedvesen a talajt, és helyezze a tálcát meleg, napos helyre vagy termesztőfény alá. Amint a palánták körülbelül 4-6 hüvelyk (10-16 cm) magasra nőttek, és a fagyveszély elmúlt, átültethetők a szabadba.

Közvetlen vetési módszer

Ha úgy dönt, hogy a magokat közvetlenül a talajba veti, várjon, amíg a fagyveszély elmúlt és a talaj felmelegedett. A zöldhagyma csírázásához a talaj hőmérséklete 8 C fokos (45 F) legyen. Vesse a magokat közvetlenül a talajba, egymástól kb. 2,5 cm távolságra, és fedje be őket vékony talajréteggel. Tartsa nedvesen a talajt, és 7-10 napon belül a magok kicsíráznak és növekedésnek indulnak.
Fontos, hogy a talajt folyamatosan nedvesen tartsa, és a palántákat növekedésük során ritkítsa meg, egymástól 2-3 hüvelyk (5-7 cm) távolságra. A zöldhagymát tavasztól őszig lehet termeszteni a mérsékeltebb éghajlatú régiókban, ahol a nyár nem túl forró, és néhány hetente egymást követő ültetésekkel biztosítani lehet a friss hagyma folyamatos ellátását. A zöldhagyma a magok elvetése után 50-65 nappal érik be.

Konténeres kertészkedés

A zöldhagyma konténerben, teraszon, erkélyen vagy ablakpárkányon is jól fejlődik. Amíg elegendő hely áll rendelkezésre a gyökerek fejlődéséhez, és megfelelő napfényt és vizet kap, bőséges termést kell betakarítania. Tippek a zöldhagyma konténeres termesztéséhez:

  • Válasszon megfelelő edényt: A zöldhagymának nem kell nagy edény a termesztéséhez, de elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy a gyökerek teljesen kifejlődhessenek. A legalább 6-8 hüvelyk (15-20 cm) mély és vízelvezető lyukakkal ellátott edény az ideális.
  • Használjon jó minőségű földet: Használjon jó minőségű virágföldet vagy komposzt és homok keverékét, hogy a talaj jól vízelvezető legyen.
  • Ültetés: Vessünk magokat, a magokat körülbelül 1/4 hüvelyk (0,6 cm) mélyre és 1 hüvelyk (2,5 cm) távolságra egymástól.
  • Öntözés: Rendszeresen öntözze a növényeket, egyenletesen nedvesen tartva a talajt.
  • Trágyázás: A vegetációs időszakban havonta egyszer kiegyensúlyozott műtrágyát alkalmazhat.
  • Betakarítás: A zöldhagymát akkor lehet betakarítani, amikor a szárak elérik a 1/4-1/2 hüvelyk vastagságot, körülbelül 50-65 nappal a magok elültetése után. Az egész növényt kihúzhatja, vagy a szárakat a tövénél levághatja.

Öt szórakoztató tény a zöldhagymáról

  • A Green Onions című dal egy klasszikus instrumentális szám, amelyet a Booker T. & the M.G.’s 1962-ben vett fel. A dal jellegzetes orgona-riffet tartalmaz, és az évek során számos filmben, tévéműsorban és reklámban használták fel. A mai napig népszerű és felismerhető dallam.
  • A Calcot Fesztivál egy hagyományos katalán fesztivál, amelyet a spanyolországi Valls városában rendeznek. A fesztiválon a calcotot ünneplik, amely egy olyan zöldhagymafajta, amely a régióban őshonos. A fesztivál középpontjában egy hatalmas grillezés áll, ahol több ezer calcotot sütnek meg nyílt tűzön. A calcotot egy különleges, romesco nevű mártással tálalják, amely mandulából, mogyoróból, pirospaprikából, fokhagymából és olívaolajból készül. A fesztiválon zene, tánc, felvonulások és egyéb kulturális tevékenységek várják a látogatókat egész
  • Katalóniából és azon túlról is. A Calcot Fesztivál a régió kedvelt hagyománya, és csodálatos módja a katalán kultúra és konyha megismerésének.
  • A zöldhagyma tele van tápanyagokkal: Jó C-vitamin-, K-vitamin- és rostforrás.
  • Tápértékén túlmenően a zöldhagymának gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai is bizonyítottak.
  • A zöldhagyma természetes rovarölő szereket tartalmaz, amelyek segíthetnek a kártevők elűzésében a kertben.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.