Le lehet-e a sajtot fagyasztani?

A sajt egy tejtermék, amelynek egyre bővülő típus- és fajtalistája van. A tejtermékekről többek között azt tudhatjuk, hogy a főzés és a tartósítás szempontjából kissé bizonytalanok lehetnek. Egyes sajtok mintha örökké kitartanának a hűtőben, míg mások egy pillanat alatt megromlanak. Ez számos tényezőnek köszönhető, nem utolsósorban annak, hogy a sajt készülhet tehén-, tej-, kecske- vagy más típusú tejből. Minden országnak megvan a maga sajtkészítési kultúrája és eljárása, de mindegyiknek van néhány kulcsfontosságú jellemzője, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor azon gondolkodunk, hogyan lehet a legjobban tartósítani a sajtot.

Le lehet fagyasztani a sajtot?

Elvileg bármilyen sajtfajta lefagyasztható. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden sajtfajtát le kell fagyasztani, mivel egyesek jobban megélnek a fagyasztóban, mint mások. Bár a sajt felolvasztás után is fogyasztható, a fagyasztási folyamat befolyásolhatja bizonyos sajtfajták állagát, illatát vagy akár ízét is. Ezért a következőket kell figyelembe vennie:

  • Magas nedvességtartalmú sajtok: figyelembe kell venni az egyes sajtok összetételét, különösen a víz- és zsírtartalom tekintetében. Bizonyos esetekben ez nem teszi tanácsossá a sajtot. Ez a helyzet a magas folyadéktartalmú sajtoknál, mint például a túró és a mozzarella. A fagyasztott folyadék jégkristályai ugyanis megváltoztathatják a termék alapszerkezetét. Az íz is károsodhat, különösen, ha hosszú ideig benne marad, és nem zárják le megfelelően.
  • Magas zsírtartalmú lágysajtok: Ugyanez vonatkozik a nagyon magas zsírtartalmú sajtokra is, mivel a fagyasztási folyamat negatívan befolyásolhatja a molekuláris szerkezetet.
    Sovány lágysajtok: a 10 és 29,9% közötti zsírtartalmú sajtok általában jól bírják a fagyasztást. Ez a helyzet néhány félpácolt sajt esetében is. Ezek közé tartoznak egyes kék sajtok, a Brie, a Gouda vagy az Edam. Ezek a sajtok általában nem keményednek meg, hanem inkább megtartják azt a ponton ugyanazt az állagot, mint a fagyasztás előtt. Az ízük is általában változatlan marad.
  • Kemény sajtok: A kemény sajtok a legjobb fagyasztásra alkalmas sajtok közé tartoznak. Ide tartozhatnak az olyan híres sajtok, mint a Manchego, a parmezán és a Cheddar. Ha nagyon érleltek, eleve törékenyek lehetnek. A fagyasztás még törékenyebbé teheti őket, de ez általában nem befolyásolja az általános épségüket vagy ízüket.
    Krémsajt: a fagyasztás során előfordulhat, hogy a víz, a zsír és az oltóanyag elválik egymástól. Ha azonban felolvasztás után keveréssel felkavarja, akkor a sajt visszanyeri a korábbi állagához nagyon hasonló textúráját.
  • Reszelt sajt: sokan csodálkoznak azon, hogy a reszelt sajtot le lehet fagyasztani, de valójában ez az egyik legjobban fagyasztható sajtfajta. Ahhoz, hogy egyáltalán reszelhető legyen, a sajtnak elég keménynek kell lennie. Emiatt jól meg kell fagyasztani. Ez abból is látszik, hogy a fagyasztott pizzák olyan népszerűek.
    Hogyan kell lefagyasztani a sajtot
    Mint láttuk, a legtöbb sajtot jó eredménnyel lehet fagyasztani, de bizonyos szempontokat figyelembe kell venni, ha meg akarjuk őrizni a sajt legjobb minőségét. Ezek közé tartoznak:

Amikor lefagyasztunk egy sajtot, ellenőrizzük, hogy fogyasztásra alkalmas állapotban van-e, és nem kezdett-e el romlani. A már romlásnak indult sajt lefagyasztása értelmetlen, bár néhányat meg lehet menteni, ha eltávolítjuk a penészessé vált részeket.
Próbáljuk meg kisebb edényekben tárolni a sajtot. A legjobb, ha kiszámoljuk, hogy egy adagra mennyi kell, és aztán tételekben fagyasztjuk le, amelyeket külön-külön is meg lehet kóstolni. Ha egy nagy tömb sajtot fagyasztunk le, akkor az egész tömböt ki kell olvasztanunk, és nem jó ötlet újra lefagyasztani, ha ezt már megtettük.

Az optimális fagyasztás szempontjából a legfontosabb, hogy a sajt tökéletesen védve legyen az extrém hideggel való közvetlen érintkezéstől. Ez akadályozza meg a legjobban a kiszáradást. Ehhez a sovány sajtokat több réteg fóliába lehet csomagolni, majd egy zárható fedelű műanyag edénybe helyezni. A kemény sajtokat a legjobb műanyag fóliába csomagolva, légmentesen lezárt edényben tárolni. A vákuumcsomagolás a legjobb módja bármely sajt tartósításának, de ez nem mindig áll rendelkezésre.

Ha a friss sajtot lefagyasztja, ügyeljen arra, hogy a lehető legtöbb vizet távolítsa el belőle. Ezt úgy teheti meg, hogy nedvszívó papírral enyhén megnyomkodja. Általában nem jó ötlet a friss sajtokat lefagyasztani.

Le lehet-e a sajtot fagyasztani?

Hogyan olvasszuk fel a sajtot

Miután a sajt a fagyasztóban volt, szeretné megfelelően kiolvasztani. Miután kivette a fagyasztófiókból, ellenőrizze, hogy jól néz-e ki, és nem sérült-e meg a benne töltött idő alatt.

Ne olvassa ki a fagyasztott sajtot szobahőmérsékleten közvetlenül a fagyasztóból. A legjobb, ha a sajtot a hűtőszekrényben olvasztja fel. Ezt a legjobban a leghidegebb részen lehet megtenni, ami általában a hűtő alján van. A sajt méretétől és típusától függően 3-6 órán át tartsa ott. Miután kiolvasztotta, amíg már nem fagyott, szobahőmérsékleten fejezheti be a folyamatot, ha így szeretné tálalni vagy főzni. Soha ne olvasztja fel a sajtot mikrohullámú sütőben.

Hogyan tartósítsuk a sajtot

Egyes sajtokat mindig hűtőben kell tárolni. Ez a helyzet a friss és krémes sajtok esetében. Soha ne hagyjuk őket csupaszon a hűtőben. Szorosan lefedve, valóban fóliában vagy hasonlóban kell tartani őket. A hőmérsékletnek 3-7 ºC (37,4-44,6 ºF) között kell lennie. A félig érlelt és kissé keményebb sajtok legfeljebb 12 ºC-ig (53,6 ºF) tarthatók a hűtőben.

A legszárazabb és legkeményebb sajtokat nem feltétlenül kell hűtőben tárolni, de általában jobb, ha igen. Ha hűtőszekrényen kívül tároljuk őket, akkor hűvös, száraz helyen kell tartani. Egy forró délutánt nem fognak túlélni a napfényben. Ideális esetben a hűtőszekrényen kívüli sajtok tárolására kialakított speciális tárolóedényben tartsa őket. Ez tartalmazhat vagy nem tartalmazhat sajtkendőt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.