Hogyan kell hámozni és enni a kaktuszfügét

A Mexikóban őshonos nopál kaktuszt néha fügekaktusznak is nevezik, de a növény latin neve Opuntia. Spanyolul a kaktuszok gyümölcsét tunának nevezik. A gyümölcsök a kaktuszok lapátjainak lekerekített szélein nőnek, és vastag héjukat apró tüskék borítják. Ha felvágod, látni fogod, hogy belül puha, lédús húsuk van, sok sötét, kerek maggal.

Hogyan kell felvágni és meghámozni a kaktusz gyümölcsét?

Egy éles késsel vágja le a gyümölcs két végét, ügyelve arra, hogy egészen a húsig vágjon. Állítsa a gyümölcsöt az egyik oldalára, és vágja át függőlegesen a héját (nem baj, ha egy kicsit a húsba is belevág). Az ujjával vagy a kés hegyével emelje fel a héj egy sarkát ott, ahol a függőleges vágást végezte, és az ujjaival húzza le a héjat a gyümölcsről. Dobja el a héjat.

Nálunk a kaktuszgyümölcs fogyasztásának leggyakoribb módja a friss vagy az agua fresca de tuna roja, illetve a fagyasztott kaktuszgyümölcs margarita. Én sokkal jobban szeretem a piros gyümölcs ízét, mint a zöldét, mivel a piros sokkal édesebb. A levéből még tüskéskaktusz-sorbet is készíthető!

A magok teljesen ehetőek, de ha nem szereted, egyszerűen kiköpheted őket. Amikor a kaktuszgyümölcsöket gyümölcslevekbe használják, a magokat mindig kiszűrik.

Mikor van szezonja a kaktuszkörtének? Hogyan szedjem ki őket?

A kaktuszgyümölcsöket általában júliustól októberig szüretelik, de az Egyesült Államokban az élelmiszerboltokban gyakran már decemberben is megtalálhatók, attól függően, hogy honnan származnak. Néha a szezon után is megjelennek a boltokban, mert lefagyasztották őket.

A piros és a zöld kaktuszkörte a legelterjedtebb az Egyesült Államokban, de Mexikóban sok más fajta és szín létezik.

Az érett kaktuszgyümölcs kiválasztásához néhány jelre kell figyelnie: szilárd héj, és nincsenek rothadásra utaló jelek, például zúzódások, puha foltok vagy penész.

A piros kaktuszgyümölcsöknek vagy tunas rojasoknak érett állapotban mélyvörös színűnek kell lenniük, és a héjuknak alig vagy egyáltalán nem kell zöldnek lennie.

A zöld kaktuszok vagy tunas verdes kaktuszok színe érés közben nem sokat változik, mint a piros fajtáké. A zöld szín a nagyon világoszöldtől a középzöldig terjedhet, és érés közben kissé világosabbá válik, a gyümölcs belseje pedig fehér vagy nagyon halványzöld. Amikor túlérik és romlani kezdenek, a héjuk néha kissé sárgára vagy fakóvá válik.

Tipp a kaktuszgyümölcsök kezeléséhez

Amikor a kaktuszgyümölcsöket a boltban vásárolja meg, a legtöbbször a tüskéket már letisztították, és a gyümölcsöt nyugodtan megérintheti kézzel. Néha azonban nagyon apró tüskék vannak rajta, amelyeket szabad szemmel nehéz észrevenni, ezért azt javaslom, hogy a boltban inkább fogót vagy műanyag zacskót használjon a gyümölcsök kezeléséhez, mint puszta kézzel.

Ha hazaérve úgy találja, hogy a kaktuszgyümölcsökön még mindig vannak apró tüskék, használjon gumikesztyűt a keze védelmére, és egy konyhai eszközzel, például egy burgonyakefével óvatosan súrolja le őket folyó víz alatt, és távolítsa el a tüskéket. A héjakat nem fogod megenni, de borzalmas érzés, amikor a kezedbe akad egy tüske, amit nem látod, hogy eltávolíthatsz!

Termesztés és fogyasztás Mexikóban

A kaktuszgyümölcsök általában vadon nőnek, és egyesek házikertekben is ültetik őket. Leginkább a közép-mexikói Estado de México, Guanajuato és Queretaro államokban termesztik.

A tüskés körtét általában frissen fogyasztják, ahogy az itt látható videón is látható, a héját eltávolítva és darabokra vagy szeletekre vágva, mint bármely más friss gyümölcsöt.

A hagyományos mexikói gasztronómiában a vörös kaktuszgyümölcsnek számos felhasználási módja is van. Az egyik ilyen a colonche nevű erjesztett alkoholos ital, amely egy édes, vörös és pezsgőszerű ital, amelyet a vörös kaktuszkaktusz főzött és erjesztett levéből készítenek. A vörös kaktuszgyümölcs természetes magas cukortartalma miatt gyorsan erjed. A piros tüskés körtéből készült másik fajta alkoholos ital a chiquito, amely a kaktuszgyümölcsből és fahéjból készült szeszes ital.

A gyümölcs egy másik hagyományos felhasználási módja a queso de tuna, amely lényegében egy ate-hez vagy gyümölcstésztához hasonló desszert, amelyet a gyümölcspép sűrűre és ragadósra főzésével és levegőn való szárításával készítenek.

A kaktuszkörte másik hagyományos felhasználási módja a melcocha – ez egyfajta zselé, amelyet a gyümölcshús sűrűre főzésével készítenek, hogy kenyérre vagy tortillára kenhető legyen. A vörös kaktuszgyümölcsből pedig édes kompótot is készíthetünk.

Hogyan kell hámozni és enni a kaktuszfügét

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.