Tigris élettartama: Meddig élnek a tigrisek?

A tigriseket gyakran tartják az egyik legvadabb és mégis fenséges ragadozónak a vadonban. Csúcsvadászokként mindig is meglehetősen lenyűgöztek minket a tigrisek és az, hogy mi teszi őket olyan érdekessé. Sajnos a tigrisek élőhelye az elmúlt 150 évben nagyjából 95 százalékkal csökkent. Ma már csak körülbelül 3900-5000 tigris él a vadonban.

Kíváncsi vagy még többet megtudni a tigrisekről, és arról, hogy mi különbözteti meg őket a többi nagyvad közül? Összefoglaltuk, hogy meddig élnek a tigrisek, és milyen tényezők befolyásolják az élettartamukat.

Gyorstalpaló a tigrisekről

A tigris a világ legnagyobb vadmacskája, amelyet vöröses-narancsszínű, fekete csíkokkal tarkított bundája különböztet meg. Ennek a hatalmas macskának csak a farka három láb hosszú. A tigrisek akár 11 láb hosszúra is megnőhetnek, és súlyuk elérheti a 660 kilót. A szumátrai tigris, a szibériai tigris, a bengáli tigris, a dél-kínai tigris, a maláj tigris és az indokínai tigris mind a tigris alfajai.

Mivel ilyen erős és kegyetlen ragadozó, a tigrisek legtöbbször egyedül vadásznak. Képesek olyan nagytestű állatokat is elpusztítani, mint a szarvas vagy az antilop. A tigrisek sötétedésig várnak a vadászat megkezdésével, és fogaikkal és nagy karmaikkal rárontanak zsákmányukra. Érdekes, hogy új tanulmányok szerint a tigrisek azért fejlődtek narancssárgára, mert a zsákmányuk zöldnek látja őket. A szarvasok, a tigrisek elsődleges tápláléka, csak a kék és a zöld fényt érzékelik, így színvakok a vörösre. Ennek eredményeként a tigrisek zöldnek tűnnek a szarvasok számára.

A felnőtt tigrisek általában magányos lények, és inkább egyedül élnek. A körülötte lévő fák alapján a tigris meg tudja állapítani, hogy egy másik tigris területén tartózkodik-e. Minden tigris vizeletet és jellegzetes karcolásokat hagy a területén lévő fákon.

Meddig élnek a tigrisek?

Egy tigris a vadonban akár 15 évig is élhet. Fogságban az élettartamuk körülbelül 20-26 év. Ahogy az várható, a tigrisek élettartama jelentősen megnő, ha magántulajdonban vagy állatkertekben tartják őket. Ez azért van, mert már nem kell aggódniuk a vadászat miatt, hogy élelemre vadásznak, vagy hogy ki vannak téve a zord időjárási viszonyoknak.

Nézzünk meg néhányat a legidősebb ismert tigrisek közül:

Guddu, a világ leghosszabb ideig életben maradt hím bengáli tigris az indiai Kanpur állatkertjében halt meg 26 éves korában.
Guddu előtt a rekordot Flavio és Ramu tigrisek tartották, mindketten 24 éves korukban pusztultak el.
A Machali tigrisnő, a világ legidősebb nőstény tigrise 20 éves korában halt meg.
Most, hogy jobban megértettük a tigrisek élettartamát, nézzük meg az átlagos életciklusukat.

Az átlagos tigris életciklus

Pontosan hogyan válnak a tigriskölykök ilyen kicsi és aranyos állatokból azokká a vad vad vadászokká, amivé válnak? Vessünk egy pillantást az átlagos tigris életciklusra.

Kezdjük azzal, hogy a tigriseknek négy életszakasza van: újszülött, kölyök, fiatal felnőtt és teljesen kifejlett felnőtt.

Újszülött tigrisek

Az újszülött tigrisbébit kölyöknek nevezik. Amikor megszületnek, a kölykök átlagosan két és három kiló közötti súlyúak. Életük első nyolc hetében elrejtőznek és biztonságban vannak abban a hangulatos barlangban, amelyet anyjuk épített a születésük előtt. Életük első néhány hetében anyjuk szoptatja őket. Körülbelül hat-nyolc hetes korukban az anya elkezdi megismertetni a kölyköket a hússal.

Gyermek

Amikor a kölyök eléri a két hónapos kort, megengedik neki, hogy elhagyja a biztonságos barlangot. A következő néhány hónap során azzal töltik az idejüket, hogy megtanulják, hogyan kell önállóan vadászni. Ezt mind megfigyeléssel, mind pedig gyakorló vadászatokkal érik el. Általában 18 hónapos korukra már képesek önállóan vadászni. Ennek ellenére mind a hímek, mind a nőstények körülbelül 2,5 éves korukig az anyjukkal maradnak. A tigrisek csecsemőhalandósága meglehetősen magas. A született kölykök kevesebb mint fele éli meg a kétéves kort.

Fiatal felnőtt

Amint elérik a serdülőkort, a tigrisek végleg elhagyják anyjukat. Annak ellenére, hogy már nincs kapcsolatuk, a nőstények az anyjuk közelében választanak területet. A hímeknek messzebbre kell menniük, hogy területet alakítsanak ki.

Felnőttkor

Amikor a tigris eléri az ivarérettséget, saját területet alakít ki, és elkezd társat keresni. A felnőtt tigrisek csak párzás vagy ugyanazon zsákmány vadászata során töltenek együtt időt.

A nőstény tigris három és négy éves kora között éri el az ivarérettséget, és valószínűleg ekkor születik meg az első alom.

A tigris élettartamát befolyásoló közös tényezők

Napjainkban a tigrisállományt leginkább az élőhelyek elvesztése/fragmentálódása és az orvvadászat fenyegeti. Az IUCN vörös listája a tigrist veszélyeztetettnek minősíti. A vadon élő tigrisek világméretű populációját 2015-ben 3062 és 3948 felnőtt állatra becsülték, és a populációk többsége kis elszigetelt enklávékban él. Más becslések szerint a tigrisállomány jelenleg több mint 5000 vadon élő tigrisre tehető.

Tigris élettartama: Meddig élnek a tigrisek?

A tigriseket az emberek túlságosan levadásszák a bundájukért, valamint más testrészeikért, amelyeket a hagyományos gyógyászatban használnak. A tigriscsontokat a hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta használják szorongás enyhítésére, fekélyek, harapások, reuma, görcsök és égési sérülések kezelésére.

A tigrisek élőhelye is erősen megfogyatkozott, mivel az emberek mezőgazdasági és fakitermelési célokra használták a földeket. Amikor a földterületeket mezőgazdasági célokra, fakitermelésre és háziállatok legeltetésére alakítják át, az élőhelyek elvesztése és feldarabolódása negatívan hat a tigrisek természetes élőhelyeire.

Azonban van optimizmus arra vonatkozóan, hogy ezek a nagymacskák visszatérhetnek Oroszország szibériai területeire. Az alfaj oroszországi hazájából származó legfrissebb adatok szerint a szibériai tigris populációja növekszik. A természetvédők tíz évvel ezelőtt 423-502 amuri tigrist becsültek Szibériában. Az orosz kormány és a WWF azonban a múlt hónapban közölte, hogy a tigrisek száma 480-540-re emelkedett, beleértve a becslések szerint 100 kölyköt is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.