Hogyan kell vasalni a ruhákat vasaló nélkül

Vannak, akik imádnak vasalni. Lehetőséget ad arra, hogy felvegyenek egy podcastot, és lazítsanak, miközben kielégítően megszabadítják a ruhákat a gyűrődésektől. Mások unalmas és meglepően bonyolult feladatnak tartják, amely túl könnyen vezethet kedvenc felsőjük tönkretételéhez. Bárhogy is állsz hozzá a vasaláshoz, elég nehéz feladat, ha nincs kéznél vasaló. Szerencsére nem lehetetlen feladat.

1. Gőzzel

Az egyik legismertebb módja a vasaló nélküli vasalásnak a gőz használata, ami sosem marad el. Ez különösen ajánlott nagyméretű, hosszú drapériájú ruhadaraboknál, például egy omlós ruha vagy egy hosszú vászonkabát esetében. Ha száradás után úgy találja, hogy ruhái nem olyan egyenesek, mint szeretné, a vízgőz a legjobb szövetségese. Mindössze ennyit kell tennie:

  • Forralj fel körülbelül egy liter vizet egy lábasban vagy vízforralóban. Miután felforrt, kapcsolja le a hőfokot, és tegyen egy fedőt a lábasra.
  • Akassza fel a ruhadarabot egy fogasra, és tartsa a lábas fölé. Lépjen hátra, és vegye le a fedelet. Veszélyes, ha a bőrét kiteszi a gőznek, de ha a ruhát a megfelelő módon tartja, akkor a vízgőz fölött át tudja passzírozni anélkül, hogy kárt tenne magában.
  • Nyújtsa ki a ruhadarabot, és simítsa ki az esetleges gyűrődéseket.

Íme egy még egyszerűbb módja annak, hogy vasaló helyett gőzzel egyenesítse ki a ruhákat:

  • Akassza fel a ruhát a fürdőszobában, csukott ajtók és ablakok mellett.
  • Kapcsolja be a zuhanyzót nagyon magas hőmérsékletre, és hagyja pár percig futni, hogy a gőz szétoszoljon az egész helyiségben. A gőz hatással lesz a ruhára, és a kezeddel kinyújthatod a gyűrődéseket.

Hogyan kell vasalni a ruhákat vasaló nélkül

2. Hajszárító

Ha vasalni kell a ruhákat, és nincs kéznél vasaló, de van hajszárítód, ez lehet a vészmegoldás, amivel pillanatok alatt eltüntetheted a gyűrődéseket. Fújd be a ruhadarabot vízzel, ideális esetben egy diffúzorból. Ha csak egy-két gyűrődés van, akkor csak ezeket a területeket nedvesítse be. Nyújtsa ki a kiegyenesíteni kívánt területeket, és alkalmazza a hajszárító hőjét, amíg a gyűrődések és ráncok el nem tűnnek. Vigyázzon, hogy ne legyen túl forró a vasalandó anyaghoz képest.

3. Hajegyenesítők

Ez a trükk tökéletes a makacs ráncok kisimítására, ha nincs vasalód. Még akkor is jól jön, ha a vasalód nem egészen vált be, és a ruhád nehezen elérhető részeit szeretnéd kiegyenesíteni. Még akkor is hasznos lehet, ha utazol, mivel előfordulhat, hogy vasalót szeretnél magaddal vinni, de vasalót nem.

Tegyen egy kis vizet egy diffúzorba, és permetezzen vizet azokra a területekre, amelyeket ki akar egyenesíteni. Akár kézzel is szórhatsz vizet, és az ujjaiddal is eloszlathatod. Ezután melegítse fel az egyenesítőt a ruhadarabjának megfelelő hőmérsékletre. Menjen át az egyenesítővel a gyűrődésen, és ki kell vasalnia a gyűrődéseket.

4. Serpenyők

Ha vasaló nélküli vasalásról van szó, akkor a legötletesebb megoldásokat találjuk. Néhány konyhai eszköz ideiglenesen vasalóeszközzé válhat. Egy fazék, egy serpenyő vagy bármilyen lapos és vastag aljú edény lehet a megoldás, feltéve, hogy megfelelő súlya van. Itt megmutatjuk, hogyan vasalhatsz egy fazékkal:

  • Adj egy kis vizet a lábasba, és melegítsd fel a ruhadarabodnak megfelelő hőmérsékletre.
  • Vegye le a tűzről, és ürítse ki a vizet.
  • Ellenőrizze, hogy ne legyen túl forró, hogy ne égesse meg a ruháját.
  • Nyújtsa ki a vasalni kívánt ruhadarabot egy sima, védett felületen. A serpenyő alját vezesse végig a gyűrődéseken, és szükség esetén adjon hozzá egy kis vizet.

Meglátod, hogy majdnem olyan jól működik, mint a vasalód.

5. Nedves törölköző

A nedves törölköző is segíthet vasaló használata nélkül vasalni a ruhákat. Helyezd a ruhadarabot egy sima felületre és nyújtsd ki, amennyire csak tudod. Tegye rá a nedves (nem átázott) törölközőt, és saját kezével enyhén nyomkodja meg. Fentről lefelé és belülről kifelé irányuló mozdulatokkal haladjon végig a ruha teljes felületén. Ebben az esetben a nedvesség és a saját keze tölti be a vasaló funkcióját.

6. Hengerlési módszer

Lehet, hogy nem jutott eszedbe, de egyes ruhadarabok vasaló nélkül is kivasalhatók és remekül néznek ki, egyszerűen csak felgöngyölítve. Ezek leginkább egyes pólóknál fordulnak elő. Próbáld ki a pólók feltekerését, amikor mosás után már majdnem megszáradtak. Készítsen nagyon szoros tekercset, és hagyja őket szellős helyen (nem a fiókban) száradni. Amikor kitekeri, látnia kell, hogy nincsenek ráncok, feltéve, hogy nem úgy tekerte őket, hogy gyűrődések keletkezzenek.

A már megszáradt, gyűrött pólók esetében ugyanígy járhat el, de a jobb kisimulás elősegítése érdekében tegyen rájuk némi súlyt.

7. Ruhaszárító

Ha nincs vasalód, de van ruhaszárítód, ez lehet a megoldás a gyűrött ruhák problémájára. Néhány egyszerű lépés betartásával teljesen gyűrődésmentes ruháid lehetnek. Ne töltse túlságosan a szárítót, különben a ruhák összecsomósodnak, és elősegítik a gyűrődést. Ha lehetséges, fejezze be a szárítást „vasalóhatású” programmal. Ha a ruhák elkészültek a szárítóban, egyszerűen akassza fel őket a megfelelő formában, amint a program befejeződik. Így gyűrődésmentesek maradnak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.