Mi a különbség a hardver és a szoftver között?

Mi a különbség a hardver és a szoftver között?

Becslések szerint 2 milliárd számítógép van a világon, és ez a szám folyamatosan növekszik. Bár nyilvánvaló különbségek vannak a létező számítógépes rendszerek valamennyi típusa között, mindegyik két olyan elem együttélésén alapul, amelyek – bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és hajlamosak vagyunk összekeverni őket – nagyon különbözőek: a szoftver és a hardver. A két kulcsfontosságú elem, amelyek lehetővé teszik a számítógépek számára, hogy elvégezzék funkcióikat.

Mi a hardver?

A hardver a számítógép fizikai összetevőiből áll, azaz mindabból, amit meg lehet érinteni. A hardver teszi működőképessé a számítógépet. A központi feldolgozó egység (CPU) feldolgozza a memóriaeszközökön tárolható információkat. A hangkártya szolgáltatja a hangot a hangszóróknak, a grafikus kártya pedig a képet a monitornak.

A hardver négy fő részből áll:

  • Bemenet: ez a hardver azon része, amely az adatok bevitelére szolgál. Például billentyűzet, szkenner, vonalkódolvasó.
  • Memória: információk, programok és adatok tárolása. Más néven RAM (random access memory, azaz véletlen hozzáférésű memória).
  • Processzor: a számítógép elektronikus agya. A processzor elemzi, ellenőrzi, módosítja és végrehajtja a számítógépes szoftver utasításait.
  • Kimenet: az eredményeket megjelenítő eszközök. Például a monitoron képeket láthatunk, a hangszórókon keresztül jön a hang, a nyomtatón keresztül pedig egy bizonyos szöveg kerül papírra.

Mi a szoftver?

A szoftver az a kód, amely meghatározza azokat az utasításokat, amelyeket a számítógép követ. Ide tartoznak a programok és az operációs rendszerek, amelyekhez nem lehet hozzányúlni. A számítógép telepített szoftverek nélkül is képes működni. Operációs rendszer nélkül azonban nagy valószínűséggel hiba keletkezik, vagy nem jelenik meg semmilyen információ.

A szoftvereknek különböző típusai vannak, amelyeket funkciójuk szerint lehet megkülönböztetni:

  • BIOS: A Basic Input/Output System vagy BIOS a számítógép indítószoftvere.
  • Operációs rendszerek: Az operációs rendszer vezérli a fizikai részt a bekapcsolás után. Az operációs rendszerekre példa a Microsoft Windows, a Mac OS X és a Linux a személyi számítógépek esetében, az iOS és az Android a táblagépek és okostelefonok esetében.
  • Alkalmazások: Az alkalmazás egy adott feladat elvégzésére tervezett szoftver. Például a Photoshop egy képszerkesztésre szolgáló alkalmazás; a Google Chrome egy alkalmazás az internet böngészésére. A programok vagy alkalmazások telepítése a számítógépre bővíti az elérhető funkciókat. Például egy szövegszerkesztő nem szükséges a számítógépen való munkavégzéshez, de lehetővé teszi dokumentumok létrehozását.
  • Kommunikációs szoftverek: Ez a szoftver a számítógépek közötti kommunikációs folyamatokat vezérli. Példák: Például: e-mail, Skype.
  • Beágyazott szoftverek: Az elektronikus eszközök működési kódja. Példák: Televíziók, mikrohullámú sütők, videojátékok szoftverei.

Mi a különbség a hardver és a szoftver között?

Miután tisztáztuk a hardver és a szoftver fogalmát, kulcsfontosságú meghatározni, hogy miben különböznek egymástól.

A hardver a fizikai támogatás, a szoftver a működési támogatás:

Ez a legfontosabb különbség, és kétségtelenül ezt kell szem előtt tartanunk. Míg a hardver egy fizikai szerkezet, addig a szoftver a számítógépes rendszerben megvalósított kód. Más szóval a hardver a fizikai elemek és eszközök összessége, amelyek a számítógép elemeit vagy tartozékait alkotják.

A hardver látható és megérinthető, a szoftver nem:

Az előző ponthoz kapcsolódóan ezt is meg kell említenünk, mert segít emlékezni rá. A hardver mindaz, ami a számítógépben kézzelfogható, azaz minden olyan elem, amely látható és megérinthető. Ezek mind a külső szerkezet (például a képernyő), mind a belső szerkezet (az alaplap), mind a perifériák (a billentyűzet) részét képezik. Ha láthatóak és megérinthetőek, akkor hardverek.

A hardverek kezeléséhez szoftverre van szükség

Szoftver nélkül a hardver használhatatlan lenne. Minden szoftver legalább egy hardverkomponenst használ, és legalább egy szoftverre van szükség ahhoz, hogy a felhasználó a hardvert működtetni tudja. Más szóval, a hardver fizikai támasztékot biztosít számunkra, amely lehetővé teszi számunkra, hogy adatokat vigyünk be a számítógépbe, és információkat kapjunk tőle. Ez az információfeldolgozás azonban nem lenne lehetséges szoftver nélkül, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy számítógépes kódok és algoritmusok sorozatán keresztül feladatokat hajtson végre.

A szoftverek olyan programok, amelyek a hardveren futnak

Mint láthatjuk, a szoftverek a számítógépes kódok, algoritmusok és utasítások összessége, amelyek lehetővé teszik a számítási funkciók végrehajtását a hardveren belül. De akárcsak az elménknek, ennek is szüksége van egy helyre a megvalósításához. Egy fizikai hely, amely otthont ad ennek a szoftvernek. Természetesen a hardverről beszélünk, azaz az agyról (amelyet az elmének otthont adó szervként értelmezünk) és a test többi részéről.

A hardvereknek van szavatossági ideje, a szoftvereknek nincs.

Amikor egy számítógép elromlik, az mindig hardverproblémák miatt van. Bár a szoftvert „számítógépes vírusok” károsíthatják, nincs hasznos élettartama, mert nem fizikai egység, és ezért nem törik el. A hardver viszont, amely fizikai elemekből áll, élettartama hosszabb vagy rövidebb lehet a számítógép minőségétől és a rá fordított gondoskodásunktól függően.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.