Mi az a vegán bőr és hogyan készül

A ruházat és a divatkiegészítők gyártásához használt anyagok és azok környezetre gyakorolt hatása arra kényszerített minket, hogy fenntarthatóbb alternatívákat keressünk. A vegán bőr, más néven műbőr ezért egyre népszerűbb mind a tervezők, mind a textiliparban működő gyárak körében. Ellentétben azzal, amit gondolhat, a vegán bőr nem egyetlen anyagra utal, hanem több olyan anyagra, amelyek nem állati eredetűek.

Mi az a vegán bőr?

A műbőr minden olyan mesterséges anyagra utal, amelyet úgy terveztek és gyártottak, hogy úgy nézzen ki, mint a természetes bőr. Gyakran műanyagból készül, és különféle textúrák, felületek, színek, minták és még illatok is léteznek. A vegán bőr tehát a műbőr egy fajtája.

A műbőrök leggyakrabban használt anyagai a polivinil-klorid (PVC) és a poliuretán (PU), amelyek műanyag alapú anyagok. Ezáltal sokkal olcsóbb az előállításuk, gyorsabb és könnyebb velük dolgozni, és sokkal kevesebb ápolást és karbantartást igényelnek, mint a természetes bőr.

Különösen ez a két gyakran használt szintetikus anyag vetett fel kérdéseket a vegán bőr biztonságával és környezeti veszélyeivel kapcsolatban. Nagyon kevés vegán bőr készül természetes anyagokból, bár lehet találni környezetbarátabb termékeket, amelyek olyan anyagokból készülnek, mint a parafa, a tengeri moszat vagy akár az ananászlevél.

Mivel a műbőr mesterséges, számos tulajdonsággal és előnnyel ruházható fel, hogy sokféle igényt kielégítsen. Ezek közé tartoznak mind a stílusbeli, mind a funkcionális követelmények. Ezenkívül a műbőr nagyon nagy méretben és akár görgőkön is elkészíthető.

Végül a vegánbőr előállítása is sokkal olcsóbb, gyorsabb és könnyebb vele dolgozni, és sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint a természetes bőr.

Hogyan készül a vegán bőr

A szintetikus vagy műbőr és a vegán bőr ugyanaz a dolog. A mesterséges anyagoknak különböző elnevezései vannak, amelyek a természetes bőr textúráját, tapintását és teljesítményét hivatottak szimulálni. A műbőr különféle anyagokból készülhet: a műanyagtól kezdve az olyan anyagokig, mint a parafa, az újrahasznosított műanyag, a gumi, sőt még a levelek és a növények is.

A műbőr általában műanyag polimerekből készül. Ezért gyorsan elkészíthető, olcsó, és a színek, formák és textúrák széles skálájában kapható. Néhány újabb műbőr természetes szálakat tartalmaz, mint például a Pinatex anyag, amely ananászrostokat használ.

A műanyagok használata ellenére a természetes anyagok beépítése miatt újrahasznosíthatóbb és előnyösebb, mint egy fenntarthatóbb vegán bőr alternatíva.

A műbőr gyártása meglehetősen lenyűgöző a különböző stílusok, vastagságok, színek és textúrák sokféleségével. A legalapvetőbb lépések a folyamat megértéséhez a következők:

  • Keverés: Először a műanyag alapú összetételt összekeverik; ez alkotja az anyag fő keverékét. Az ebben a folyamatban használt műanyagok általában poliuretán (PU) és polivinil-klorid (PVC), amelyet vinilként is ismert és emlegetnek.
  • Extrudálás: Miután a műbőr folyadékot összekeverték, extrudálják (préselik/formázzák) egy sík felületre, hogy száradás után a helyén tartsák. Ha vastagabb anyagot szeretne, ezen a ponton további rétegeket lehet extrudálni az első rétegre. Ez a folyamat szükség szerint megismételhető, hogy vastagabb, finomabb terméket kapjunk.
  • Bélyegzés: Miután a bőr meg lett festve, fel lehet vinni egy felületi textúrát. Ez elvégezhető, hogy az anyag jobban hasonlítson a bőr természetes szemcsézettségéhez, hogy teljesítményjellemzőket adjunk hozzá, például jobb tapadást (kevésbé csúszós), vagy akár márkajellemzők vagy logók lenyomatát.
  • Kikészítés: Miután az anyagot kivágták vagy nyomtatták, készen áll a kikészítésre. Ebben a fázisban az anyagot egy védőréteggel vonják be.

Mi az a vegán bőr és hogyan készül

Fenntarthatóbb a vegán bőr?

A vegán bőr fenntarthatósága az előállításához felhasznált anyagoktól függ. Mint korábban említettük, a legtöbb vegán bőr műanyagból származó szintetikus anyagokból készül.

Az utóbbi években a műanyag számos természetes alternatíváját fejlesztették ki, amelyek lehetővé teszik a tartós műbőr előállítását, miközben csökkentik a műanyagfogyasztást. Az ananászbőr például egy új anyag, amely természetes és szintetikus szálakból készül. Természetes ananászlevél rostok, termoplasztikus poliészter és kőolaj alapú gyanta keverékéből készül.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek még nem általános alternatívák, és a legtöbb műbőr jelenleg műanyagból készül. A műanyagok, amelyeknek szintén évekbe telik a biológiai lebomlásuk, így bizonyos szempontból rosszabbak a bolygó számára, mint a hagyományos bőr. Mivel ezt az anyagot nagy mennyiségű víz, energia és vegyi anyagok felhasználásával dolgozzák fel és állítják elő, a mikroműanyag-szennyezés komoly veszélyt jelent.

Végül a valódi bőr feldolgozása a cserzési folyamat miatt is káros lehet. Ahhoz, hogy az állati bőr viselhetővé váljon, rengeteg energiát és vegyi anyagot használnak fel, hogy a bőrből az általunk megszokott bőr legyen. A bőrgyártást a cserzés és a festés során a nehézfémszennyezés is befolyásolja. Ezek veszélyeztetik a környezetet azáltal, hogy a vegyi anyagok a vízfolyásokba, a dolgozókba és még a fogyasztókba is bemosódnak. A veszélyes vegyi anyagok mellett a valódi bőr előállítása az erdőirtás révén is károsítja a környezetet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.