Hogyan lehet eltávolítani a kávéfoltokat a szőnyegről

Különösen, ha feketén isszuk, a kávéfoltok a legszembetűnőbb háztartási szennyeződések közé tartozhatnak. Ha világos szőnyegünk van a szobában, a foltok még jobban látszanak. Bár a kávé foltot hagyhat a ruhákon, a kárpitokon, sőt még a fán is, a szőnyegen lévő kávéfoltok az egyik leggyakoribbak. Ez elsősorban a szőnyeg méretének és annak köszönhető, hogy a gravitáció magához vonzza a kávét.

Hidrogén-peroxid

A fehér szőnyegen lévő kávéfoltokat kíméletesen kell kezelni, hogy a szőnyeg színe megmaradjon. Emiatt a hidrogén-peroxid kiváló háztartási tisztítószer. Használja a terméket az alábbi lépéseket követve:

  • Vigye fel a hidrogén-peroxidot közvetlenül a fehér szőnyeg foltos területére egy tiszta ruhával.
  • Várjon 10 percet, amíg a termék hatni kezd az anyagra.
  • Ezt követően mossa ki a területet megfelelő tisztítószerrel.
  • A hidrogén-peroxidot hajfehérítésre és egyéb dolgokra is használják, de meg kell jegyeznünk, hogy nem használhatjuk ugyanazt az oldatot minden felületre. Ha a szőnyeg tisztítására használjuk, használjunk 3%-os hidrogén-peroxid-oldatot.

Hogyan lehet eltávolítani a kávéfoltokat a szőnyegről

Szódavíz

Szeretné megtudni, hogyan lehet gyorsan eltávolítani a kávéfoltokat? A szódavíz használata csak akkor működik, ha azonnal cselekszik. Ha hagyja, hogy a kávéfolt beszivárogjon a szőnyegbe, nem lesz hatékony.

  • A kávéfolt tisztításához vigye fel a szódavizet a kávéfoltra.
  • Hagyd néhány percig hatni, hogy a szódavíz kifejtse hatását, és megakadályozza, hogy a folt beleivódjon a szövetbe.
  • A folt teljes eltávolításához mossa ki a szokásos szőnyegtisztítóval.

Tojássárgája

A tojássárgája hatékonyan távolítja el a ragadós kávéfoltokat a gyapjúszőnyegeken és hasonló textíliákon. A tojássárgáját csak vízzel kell hígítani, és az oldatot óvatosan dörzsölje a ruhafoltra.

Miután bedörzsölte a foltot a hígított tojássárgájával, várjon néhány percet, amíg a folt hatni kezd a szövetre. Ezt követően mossa ki normál szőnyegtisztítóval. Ez nem fog működni a világos fehér szőnyegeken, mivel azok egy kicsit megsárgulhatnak.

Só és mosogatószer

Egy másik hatékony trükk, ha gyorsan használjuk, a só és a mosogatószer (a Dawn márka különösen jó) használata. Közvetlenül a kiömlés után öntse a sót a kávéfoltra. Ez segít felszívni a folyadékot, és megakadályozza, hogy beszivárogjon a szőnyeg szálaiba. Hagyja rajta körülbelül 10-15 percig (nagyobb kiömlés esetén tovább), majd mosogatószeres oldattal mossa ki. Ne alkalmazza közvetlenül a mosogatószert.

Jég, víz és alkohol

A jég és az alkohol segít eltávolítani a kávéfoltokat a szintetikus szöveteken. A folt eltávolításához dörzsölje őket jégkockákkal vagy zúzott jéggel. Utána öblítse le vízzel és néhány csepp tisztítóalkohollal átitatott kefével. Végül mossa ki a szőnyeget, ahogyan általában tenné.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna (vagy szódabikarbóna) hatékonyan távolítja el a kávéfoltokat a szőnyegekről, bár mindenféle szöveten is használható. Hagyja a szódabikarbónát a kávéfolton, mint a sót, hagyja felszívódni, és tisztítsa meg a szőnyegtisztítóval.

Alkohol és fehér ecet

Az alkohol és a fehér ecet keveréke hatékony a kávéfoltok eltávolításában a szőnyegekről és a szőnyegekről. Először hideg vízzel dörzsölje át a felületi foltot, hogy felszívja a kávét, és eltávolítsa a nagyobb maradványokat. Ezután kövesse a következő lépéseket:

  • Dörzsölje át a foltot száraz szivaccsal.
  • Dörzsölje újra a foltot, de ebben az esetben fehér ecet és 90 fokos alkohol keverékébe mártott puha sörtéjű kefével. A keveréknek kiegyensúlyozottnak kell lennie, azaz egyenlő arányban kell lennie.
  • Az oldatot a szőnyegszálak irányába terítse el. Alkalmanként fordítsa meg, hogy a keverék a folt belsejébe folyjon, ugyanakkor ne rontsa el a felületet.
  • Végül tiszta, száraz ruhával szárítsa meg a szőnyeget vagy a szőnyeget.

Kereskedelmi folteltávolító

Az üzletekben, szupermarketekben kapható folteltávolítók a kávéfoltok szőnyegekről való eltávolítására is alkalmasak. Alkalmazza őket az alábbi lépések betartásával:

  • Öntsön egy kis adagot a folteltávolítóból a szőnyeg érintett területére.
  • Várjon néhány percet, amíg a termék hatni kezd.
  • Dörzsölje át, hogy befejezze a kávéfolt eltávolítását.
  • Tisztítsa meg a szőnyeget egy általánosabb szőnyegtisztítóval.

Babatörlőkendők

Bár a babatörlőkendők felhasználási területei széleskörűek, kevesen tudják, hogy a kávéfoltok eltávolítására használják a kárpitokról és a szőnyegekről. Szinte bármilyen folyadék által okozott foltot és nedvességet sikerül felszívniuk.

Bár a kárpitok esetében jó alternatíva, a friss kávéfoltoknál használjon babatörlőkendőt. Ha hagyja, hogy idő teljen el, és megszáradjanak, nehezebb lesz eltávolítani őket ezekkel a törlőkendőkkel.

Hidrogén-peroxid és citromlé

Végül az egyik leghatékonyabb tippünk a szőnyegtisztításhoz az, hogy adjon egy kis citromlevet a hidrogén-peroxidos oldathoz. A citrom a természet tisztítószere, és savas jellege segíthet ellensúlyozni a szőnyegen lévő kávéfoltot. Hozzáadhatna a folthoz, ha közvetlenül a citromlevet tenné rá, de a hidrogén-peroxiddal összekeverve nemcsak a kemény foltok tisztításában segít, hanem abban is, hogy a szőnyeg utána friss illatú maradjon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.