Rossz, ha mindig bedugva tartod a laptopodat?

Rossz, ha mindig bedugva tartod a laptopodat?

Bár egyre mobilabb társadalomban élünk, amikor otthon vagyunk, és már nem vagyunk úton, gyakori, hogy minden készülékünket bedugva tartjuk. Ki akar felkelni és bedugni a tévét a hálózatba, amikor elég egy gombnyomás a távirányítón? Azonban az, hogy egy készüléket állandóan bedugva tartunk, olyan hatásokkal jár, amelyeket nem mindig veszünk figyelembe. Különösen igaz ez az olyan eszközökre, mint például a laptop, amelyeknek akkumulátora van. Ezeknek a hatásoknak a megismerése nem mindig könnyű, különösen azért, mert a vélemények eltérnek egymástól. Gyakran előfordul, hogy a technológiai szakértők nem értenek egyet a termék gyártójának ajánlásaival.

Jó, ha a laptop mindig bevan dugva?

Az első dolog, amit meg kell jegyeznünk, hogy a laptopok kialakítása változik. Már nem gyakori, hogy ezeket a készülékeket cserélhető akkumulátorral találjuk. Ehelyett integrált akkumulátorokat találunk, amelyeket gyakran csak a laptop teljes felnyitásával lehet eltávolítani. Emiatt az a bevett gyakorlat, hogy a laptopot úgy használjuk, hogy közben a hálózatra van csatlakoztatva. De vajon egészséges-e ez az akkumulátor számára?

Elvileg nem jelenthet problémát, ha a laptopot használat közben bedugva tartjuk. Annak ellenére, amit egyes források állítanak, az akkumulátor nem töltődik túl. A modern elektronikában beépített védelmi rendszerek vannak, amelyek megakadályozzák az akkumulátor túltöltését. Természetesen ez a termék minőségétől és gyártójának dátumától függ.

A jelenlegi lítium-ionos laptop akkumulátorok úgy működnek, hogy csak akkor töltődnek újra, ha töltöttségi szintjük nem éri el a 100%-ot. A laptop állandóan bekötve tartása nem jelenthet semmilyen veszélyt, és nem jelenti azt sem, hogy az akkumulátor idő előtt lemerülne. Ennek ellenére vannak olyan vélemények, amelyek szerint az, ha az akkumulátort időnként ciklikusan töltésre késztetjük (ami miatt lemerül, hogy később feltölthessük), segíthet meghosszabbítani az akkumulátor hasznos élettartamát.

Mennyi ideig tart egy laptop akkumulátor?

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a laptop akkumulátorának élettartama mennyi ideig tart. A hasznos élettartama függ a gyártótól és a számítógép modelljétől, valamint más minőségi tényezőktől. Ha azt szeretné, hogy a laptop akkumulátora sokáig bírja, akkor mindenképpen tudnia kell, hogyan válasszon jó laptopot.

A kihúzott akkumulátor élettartama attól is függ, hogyan használja a laptopot. Figyelembe kell vennünk az elhasználódásának mértékét, ami fokozatosan következik be. Elkerülhetetlen, hogy laptopja elhasználódjon, de segíthetünk abban, hogy minél tovább bírja.

Általánosságban elmondható, hogy egy új laptop akkumulátora 3 és 6 óra között tarthat ki csatlakoztatás nélkül. Attól függően, hogyan használja a laptopot, ez a számadat változhat. Egy másik tényező, hogy hány hónap (vagy év) telhet el, mielőtt észleli, hogy a laptop akkumulátora nem töltődik, esetleg műszaki probléma (rossz csatlakozás) miatt, vagy esetleg azért, mert a hasznos élettartama lejárt.

Ebben az értelemben meg kell értenie, hogyan működnek a laptop akkumulátorok. Minden számítógépben korlátozott számú töltési ciklussal rendelkeznek. Csak bizonyos számú alkalommal képesek teljesen feltölteni, ami általában 300 és 500 töltés között mozog.

A legtöbb esetben az akkumulátor általában valamivel kevesebb ideig bírja, mint amit a gyártók feltüntetnek. Általában a feltüntetett időtartam nem veszi figyelembe a valós visszaélésekkel járó helyzeteket, amelyek felgyorsíthatják a romlását. A jelenlegi akkumulátorok élettartama minimum 2-4 év, bár ez az idő sokkal hosszabb is lehet, ha megfelelően gondoskodunk az akkumulátorról.

Hogyan gondoskodjunk a laptop akkumulátoráról, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát?

Most, hogy már tudja, hogy nem árt, ha a laptopot mindig csatlakoztatva tartja, egy sor intézkedést tehet a laptop akkumulátorának élettartamának meghosszabbítása érdekében. Bár az öregedés során csökken a teljes töltési kapacitása, számos tipp van, amelyek segítenek megelőzni a laptop akkumulátorának károsodását, hogy az tovább bírja és jó állapotban maradjon.

  • Amikor csak lehetséges, aktiválja az „energiatakarékos üzemmódot”, amikor a laptopot használja, függetlenül attól, hogy be van-e dugva vagy sem.
  • Ha nem feltétlenül szükséges, csökkentse a képernyő fényerejét. Az a plusz fényerő, amelyre nem mindig van szükség, szintén lemeríti az akkumulátort. Bizonyos esetekben akár az automatikus fényerő-szabályozást is felülbírálhatja.
  • Védje a laptopot és az akkumulátort a magas hőmérséklettől. A nagy meleg, különösen, ha ez a környezeti páratartalommal párosul, a végén tönkreteheti a készüléket és annak akkumulátorát.
  • Ne tartson nyitva végtelen számú alkalmazást, ha nem használja őket.
  • Hacsak nem akarja kifejezetten lemeríteni az akkumulátort, hogy újraindítson egy töltési ciklust, próbálja csak akkor tölteni az akkumulátort, amikor az már 20% alá csökkent. A legtöbb esetben, ha a laptopot kihúzva dolgozik, és megjelenik az „Alacsony akkumulátor” figyelmeztetés, csatlakoztassa a hálózathoz.
  • Ne feledje, hogy elvileg nem baj, ha a laptop mindig be van dugva. Ami káros lehet az akkumulátorra nézve, az az, ha túl hosszú ideig lemerül az akkumulátora.
  • Ha az akkumulátor megsérül, észreveheti, hogy problémák kezdenek jelentkezni, például a laptop akkumulátora nem töltődik, vagy a számítógép nem képes érzékelni azt. Ha Apple laptopja (iMac) van, más problémák is jelentkezhetnek. Ez a helyzet akkor, ha az iMac túlmelegszik. Az akkumulátor megfelelő karbantartása a legjobb módja annak, hogy ezt megakadályozza.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.