Hogyan tároljuk a spárgát, hogy ropogós maradjon

Hogyan tároljuk a spárgát, hogy ropogós maradjon

A friss spárga a termelői piacon biztos jele a közelgő meleg időnek, de vajon meddig marad friss a spárga? A spárga hagyományosan májusban és júniusban van a csúcson, és ha egyszer megvásárolta, a hűtőben körülbelül egy hétig, a fagyasztóban pedig még tovább is eláll, megőrizve zöldes ízét, színét és állagát.

Ha ennyi idő alatt nem főzöl az egész spárgából, akkor sem kell aggódnod. Van néhány séf által jóváhagyott tippünk arra, hogyan tartósítsa és fagyassza le a vágott spárgát egy későbbi időpontra.

Hogyan tároljuk az egész, friss spárgát?

A frissen a piacról származó spárga ropogósan tartása nem nehéz, csak némi előkészítés és megfelelő spárgatárolás szükséges hozzá. „A spárga szeszélyes tud lenni” – mondja Fernando Navas, a manhattani BALVANERA argentin étterem séfje és tulajdonosa. „Szeretek kis mennyiséget vásárolni az étterem számára, és azonnal felhasználni, hogy igazán megmutassa azt a különleges „csettintést” és füves, tavaszias ízt.”

Otthon Navas azt ajánlja, hogy az egész spárgát tartsa a hűtőszekrény ropogós fiókjában egy hétig. „De minél hamarabb megehetjük, annál jobb” – teszi hozzá. „Általában ez a véleményem mindenről, kivéve egy szárazon érlelt steakről, sajtról vagy egy üveg borról.” A spárga akkor éri el a frissesség csúcsát, amikor a fejek már puhábbak lesznek. Ekkor van itt az ideje, hogy megegye, megfőzze vagy lefagyassza a zöldséget. „Ne várjuk meg, amíg a szárak elkezdik megváltoztatni a színüket és veszítenek a keménységükből” – figyelmeztet Navas.

 

Néhány otthoni szakács azt is szereti, ha a spárgát vízben tárolja, mint a friss virágokat. Ehhez vágja le a végeit (körülbelül 1/4 hüvelyk elég), és helyezze a spárgát egy csészébe, bögrébe vagy vázába, néhány centiméternyi friss vízzel. Tárold a hűtőben, de ha nincs helyed, a pulton is elfér néhány napig. Egy műanyag zacskót, fóliát vagy papírtörlőt is tehetsz a spárgák tetejére, hogy megvédd őket, és segíts abban, hogy megőrizzék a klasszikus ropogós ízt. Ha azt veszi észre, hogy a víz zavarossá válik, cserélje ki, ideális esetben körülbelül naponta. Az így tárolt friss spárga több mint egy hétig is eltartható.

A főtt spárga tárolása

Miután megfőzte a spárgát, csomagolja fóliába, és tárolja a hűtőszekrényben legfeljebb két napig. Egy jól záródó élelmiszer-tárolóedényben is tárolhatja. Ha 48 óránál tovább vársz, Navas azt javasolja, hogy a főtt spárgát találd fel újra valami másba, például levesbe. A főtt spárgát vagy a maradékból készült spárgalevest le is fagyaszthatja.

Le lehet fagyasztani a spárgát?

A friss spárga lefagyasztható, de nem közvetlenül. Hogy megőrizze a színét és a textúráját, és ne hagyja, hogy a nyers spárga pépes legyen, vágja le a friss spárga végeit, majd vágja fel kisebb darabokra, ha szeretné. Ezután forró, sós vízben kb. 30-60 másodpercig blansírozzuk, amíg élénkzöld lesz, majd tegyük át jégfürdőbe. Ez megőrzi a színét, a textúráját és az ízét. Patronáljuk szárazra a spárgát, és tegyük át egy fagyasztózacskóba a datolyával együtt. „Körülbelül egy évünk van arra, hogy [friss fagyasztott] spárgát főzzünk” – tanácsolja Navas. „Épp elég idő ahhoz, hogy újra elérjük a csúcsszezont; remek módja a tavasz meghosszabbításának”.

Amint készen áll a fagyasztott spárga felhasználására, ne olvassa ki. Ehelyett főzzük meg fagyasztottból a zöldséget párolással vagy párolással, hogy megőrizzük a legtöbb ízt, textúrát és színt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.