Milyen magasan repülhetnek a drónok?

A drón egy pilóta nélküli repülőgép, amely a robotika egyik legfejlettebb eszköze. A hadseregben mind megfigyelési, mind támadási célokra beépítették. Bár dicsérik a földi katonák védelméért, ugyanakkor nagyon ellentmondásos háborús fegyver is, amelynek a bombázási hadjáratok után szörnyű következményei voltak[1]. A technológia fejlődésével a drónok gyorsan elterjedtek a civilek körében. Lényegében játékként forgalmazzák őket, és még a gyerekek is egyre gyakrabban láthatók a használatukban. Azonban, mint minden technológia esetében, itt is különböző fajták állnak rendelkezésre. Akár szereted őket, akár úgy tekintesz rájuk, mint egy lépéssel közelebb 1984-hez, talán elgondolkodtál azon, hogy milyen magasan tudnak repülni a drónok?

Sebesség

A távolság egyenlő a sebesség és az idő szorzatával, és az, hogy milyen magasan tud repülni a drónja, nagyban függ ettől a képlettől. A sebesség arra a sebességre utal, amellyel a drónja repülni tud. Míg mi az eszköz maximális hatótávolságát vizsgáljuk, itt inkább a vízszintes sebességével foglalkozunk. A piacon népszerű drónok, például a Yuneec Typhoon 4K és a Breeze esetében ez 5-8 m/s körül lehet. A fejlettebb kütyüknél, mint a DJI Spark vagy a DJI Phantom 4, ez akár 13-20 m/s is lehet.

Fontos a drón márkája. A fejlettebb (és drágább modellek) 1600 láb feletti magasságot is elérhetnek, azonban az ehhez szükséges körülményekhez számos tényezőt kell figyelembe venni. Ezekre az alábbiakban kitérünk, bemutatva, hogy egyes kérdések gyakorlati, mások joghatósági jellegűek.

Az akkumulátor élettartama

Az, hogy egy drón milyen magasan tud repülni, attól is függ, hogy mennyi ideig tud repülésben maradni. A drónok olyan akkumulátorokkal érkeznek, amelyek korlátozott repülési idővel rendelkeznek. A drónok akkumulátorának élettartama modellről modellre változik. A Yuneec Breeze például körülbelül 12 percig képes repülni, míg a Yuneec Typhoon 4K akár 25 percig is képes repülni. A DJI Spark és a DJI Phantom 4 szintén lenyűgöző, 16 és 28 perc közötti repülési időt állítanak. Ezeket az értékeket figyelembe véve egy Yuneec Breeze akár 3 km-t is képes repülni, míg egy DJI Phantom 4 akár 33 km-t is.

Azonban szem előtt kell tartanod, hogy a drón maximális magassági kapacitásának csak a felét repülöd, mert a visszaúton ugyanekkora távolság megtételéhez akkumulátorra lesz szüksége. Azonban ne kockáztasson a fennmaradó 50%-os akkumulátor fenntartásával. A visszaúton sok minden elromolhat, például kommunikációs problémák, erős szél stb. Ha azt tervezi, hogy a drónja akkumulátorának 100%-át kimeríti, az kockázatos lehet, mivel előfordulhat, hogy a drónja nem tudja befejezni az útját, és magára az akkumulátorra is káros hatással lehet.

Adókészülék hatótávolsága

Ha a lehető legnagyobb távolságot szeretné kihozni drónjából, akkor olyan rádiós vezérlőre lesz szüksége, amely rendkívüli hatótávolságot biztosít. A drónhoz kapott adónak 2,4 GHz-es frekvenciasávval kell rendelkeznie. Ez csak 1,5 km-es távolságig elég jó a drónja működtetéséhez. Van azonban néhány módosítás, amelyet be lehet vezetni a rádiós vezérlő hatótávolságának maximalizálása érdekében. Ezek közül néhány a következő:

  • Válasszon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat, amelyek képesek áthaladni a tárgyakon, és hosszabb távolságokra is jók.
  • Csatlakoztathat egy UHF eszközt az RC adójához, amely módosíthatja a szerkentyű működési frekvenciáját. Ha csak 1,2 GHz-cel csökkenti a frekvenciát, akár 10 km-rel is megnövelheti a készülék vezérlési hatótávolságát.
  • Sok drón rendelkezik hibabiztos kapcsolóval, amely nem engedi, hogy a drón az adójának hatótávolságán túlra kerüljön. Ha a hatótávolságon kívül eső magasságba ér, automatikusan visszahozza. Ha ezt kikapcsolja, akkor messzebbre juthat, de valószínűleg elveszíti az irányítást a drón felett.
  • Egy másik módja a vezérlő hatótávolságának növelésének, ha eltávolítja a készleten lévő antennákat, és kicseréli őket a nagyobb erősítésű és nagyobb teljesítményűekre. A 2dB-es antenna 4-5 dB-es antennával történő frissítése majdnem kétszeres teljesítményen működteti a készüléket. Ez sikeresen növeli az adó hatótávolságát akár 30-50%-kal is.
  • A hatótávolságot növelheti egy teljesítményfokozó csatlakoztatásával is az RC-vezérlőjéhez.
  • Ha valóban komolyan gondolja a vezérlő hatótávolságának növelését, és nem bánja, ha erre a célra némi súlyos pénzt fektet be, akkor fontolja meg egy nagy teljesítményű antennából álló földi állomás létesítését. Az ilyen antennák akár 11 dB-re is növelhetik a hatótávolságot. Ez egy drága befektetés, de az RC-vezérlő hatótávolságának növelése jelentős.

FPV repülés

Minél magasabbra repül a drónod, annál távolabb kerül a látótávolságtól. Ehhez megbízható FPV (first-person view) repülési technológiára lesz szükséged. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy akkor is irányíthassa a kütyüt, amikor nem látja azt. Az FPV repülés élménye teljesen magával ragadó, és ez az egyik oka annak, hogy az emberek drónokkal repülnek.

Milyen magasan repülhetnek a drónok?

Jogi kötelezettségek

Mivel a drón a hadsereg által használt eszköz, jogi korlátozásokat állapítanak meg, hogy az Ön drónja ne zavarja a műveleteiket. Ha megszegi ezeket a törvényeket, nagy jogi bajba kerülhet. Íme néhány dolog, amit szem előtt kell tartania:

  • Amint azt már korábban tárgyaltuk, az 1 mérföldnél hosszabb repülés azt jelenti, hogy a drónt a látótávolságon kívülre repülné. Bár ez egy szórakoztató élmény, sok ország tiltja ezt a gyakorlatot. Mielőtt tehát belevágna egy nagy távolságra történő repülésbe, mindenképpen ellenőrizze a drónok repülésére vonatkozó regionális korlátozásokat.
  • RC-vezérlője hatótávolságát növelheti a működési frekvenciasáv csökkentésével. De annak ellenére, hogy ez egy megbízható és egyszerű módszer, győződjön meg róla, hogy a frekvencia, amelyet csökkent, jogilag engedélyezett a nyilvános hozzáféréshez. Bizonyos frekvenciák csak a hadsereg és a légi irányítás számára vannak fenntartva. Ennek a frekvenciának a megadása interferenciát okozhat a kommunikációs rendszereikben. Tudja meg, hogy az Ön területén melyik frekvencia van a hadsereg számára fenntartva, különben tudtán kívül nem kívánt jogi problémába kerülhet.
  • Vannak bizonyos területek, ahol tilos drónnal repülni, például repülőtér közelében, érzékeny létesítmény, például kommunikációs torony közelében stb. Ezt szem előtt kell tartania, különösen akkor, ha hosszú távú drónrepülést üzemeltet.

A lényeg az, hogy jogi bajba kerülhetsz, ha a drónodat a törvényi iránymutatásokon kívül repülöd. Ha ezt megteszi, akkor a végén akár egy komoly bírságot is fizethet, vagy akár a drága drónja elkobzását is kockáztathatja.

FAA előírások

Ha drónnal repül, be kell tartania az FAA vagy más hasonló illetékes hatóság által meghatározott előírásokat. Bár az FAA által ellenőrzött légtér csak a repülőterektől számított 5 mérföldes körzetre vonatkozik, technikailag a földtől számított minden légtér az FAA szabályozása alá tartozik. A legtöbb dróngyártó az FAA által a kereskedelmi tér magasságára vonatkozóan meghatározott korlátozásokhoz állítja be a kütyüjét. Az FAA a látótávolságon túli repülést is tiltja, ami azt jelenti, hogy különösen óvatosnak kell lennie, ha túl magasan és messze tervez repülni. Ha FPV-technológiával repül a drónjával, akkor egy megfigyelő segítségével folyamatosan figyelemmel kell kísérnie azt. Bár a szabályok országonként eltérőek lehetnek, fontos, hogy ellenőrizze a helyi törvényeket. A modern drónok nagyon erősek, és nagy magasságokba is eljuthatnak, de a jogi korlátozásokon belül kell tartani őket.

Óvatosságra intő szavak

Bár a fejlett drónok több kilométeres magasságot is képesek megtenni, nem szabad feszegetni a határait. Próbáljon meg csak nyílt térben repülni a drónjával, mivel az olyan akadályok, mint a sziklafalak és a fák zavarhatják a rádiójeleit, és késleltethetik a rádióadást. A drónt GPS-nyomkövető felszerelésével is érdemes figyelemmel kísérni. Egyes drónok beépített GPS-szel rendelkeznek, de ez csak az akkumulátorától működik. Győződjön meg arról is, hogy a drónja nem okoz kárt az emberekben, még akkor sem, ha lezuhan. Ne repüljön vele sűrűn lakott területek közelében, vagy olyan helyeken, ahol ez tilos.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.