Mi volt az első sms szövege 1992-ben

1992. december 3-án elküldik a történelem első SMS-ét: Neil Papworth, egy 22 éves mérnök egy személyi számítógép segítségével a Vodafone hálózatán keresztül elküldi a „Boldog karácsonyt” szöveges üzenetet egy kollégája telefonjára.

Papworth, miközben az időközben megszűnt angol-francia Sema Group Telecoms informatikai szolgáltató vállalatnál dolgozott, tagja volt annak a csapatnak, amely a brit Vodafone UK távközlési vállalat számára egy „rövid üzenetküldő központot” (SMSC) fejlesztett ki. A Sema Group akkoriban azt remélte, hogy ezeket a rövid üzeneteket személyhívó szolgáltatásként fogja használni. Miután Papworth telepítette a rendszert egy Londontól nyugatra fekvő telephelyen, leült egy számítógépes terminálhoz, és elküldte az egyszerű üzenetet Richard Jarvisnak, a Vodafone igazgatójának mobiltelefonjára, aki éppen egy ünnepi partin vett részt.

Mi volt az első sms szövege 1992-ben

„Egyáltalán nem éreztem jelentőségteljesnek” – mondta később Papworth. „Számomra csak az volt a lényeg, hogy aznap elvégezzem a munkámat, és biztosítsam, hogy a szoftverünk, amelyet egy jó éven át fejlesztettünk, jól működik.”

Nem sokkal később Papworth kapott egy hívást a karácsonyi ünnepségről, amelyben tudatták vele, hogy a kimenő üzenet sikeres volt, bár maguk a mobiltelefonok még nem tudtak ténylegesen üzenetet küldeni és fogadni.

Egy évvel később a Nokia kiadta az első mobiltelefont SMS funkcióval, de az üzeneteket (a sávszélesség korlátozása miatt 160 karakterre korlátozva) csak ugyanazon a mobilhálózaton belül lehetett elküldeni – a telefonhálózatok végül 1999-ben lehetővé tették a felhasználók számára, hogy a rivális cégek között is küldhessenek SMS-t. Az SMS mint alkalmi kommunikációs eszköz a Tegic (T9) prediktív szövegíró rendszer bevezetésével és az előre fizetett telefonos csomagokkal virágzott fel, amelyek eredetileg nem számítottak fel díjat az SMS-ekért, és a fiatalokat szólították meg. A 160 karakteres korlátozás, valamint a numerikus billentyűzettel történő gépelés nehézkessége miatt a rövidítések és a szleng egész „nyelve” alakult ki az SMS-en keresztül, és terjedt el az internetalapú üzenetküldésben.

Az Egyesült Királyságban, az SMS-ek szülőhazájában az SMS-ek népszerűsége robbanásszerűen megnőtt – 2001 februárjában havonta mintegy egymilliárd SMS-t küldtek, és a felhasználóknak 10 pennyt kellett fizetniük egy SMS-ért, ami havonta mintegy 100 millió fontnyi vállalati nyereséget eredményezett. 2010-re a Nemzetközi Távközlési Unió jelentése szerint percenként 200 000 szöveges üzenetet küldtek, de 2012-re az SMS-ek száma világszerte folyamatosan csökkenni kezdett, és ezzel párhuzamosan az azonnali üzenetküldő alkalmazásokból érkező üzenetek száma is megugrott.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.