Mi a biztonsági mentés

A biztonsági mentés a legfontosabb számítógépes kifejezés, amelyet ismernie kell.

A biztonsági mentés egy vagy több fájl másolata, amely az eredeti adatok elvesztése vagy használhatatlanná válása esetére készül. Például egy kutatási dolgozat több másolatát mentheti el a számítógépén biztonsági másolatként arra az esetre, ha úgy döntene, hogy egy korábbi átdolgozást használna. Még jobb, ha a biztonsági másolatokat egy USB flash meghajtóra menti, amely a merevlemez meghibásodása esetén is megvédi a fájlokat, vagy akár egy felhőalapú tárolóhelyre is menthet egy másolatot arra az esetre, ha egy baleset következtében a számítógép és a flash meghajtó is megsérülne.

A legtöbb számítógép-alkatrész, például a merevlemezek és a szilárdtest-meghajtók évekig képesek üzemelni anélkül, hogy összeomlanának. Azonban, mint minden elektronikus eszköz, ezek sem védettek a problémáktól. Egy elektromos zárlat vagy fizikai sérülés (különösen a laptopok és a mobileszközök esetében) az adatok helyreállíthatatlanná válását okozhatja, ezért bölcs dolog több eszközön is biztonsági mentéseket készíteni a fontos fájlokról.

Mi a biztonsági mentés

A hardverhibák nem az egyetlen ok a biztonsági mentések fenntartására. A szoftverproblémák is károsíthatják a fájlokat. A fájlrendszer sérülése károsíthatja a könyvtárstruktúrákat, és egész mappák eltűnését okozhatja. Tévedésből törölhet fájlokat, vagy egy vírus megrongálhatja vagy titkosíthatja azokat. A programtelepítési konfliktusok használhatatlanná tehetik az alkalmazásokat vagy a fájlokat, a szoftverhibák pedig véletlenül törölhetnek fájlokat és mappákat. Ha nincsenek biztonsági másolatai a fontos fájljairól, egy váratlan esemény végleg eltüntetheti azokat.

Hogyan készítsen biztonsági mentéseket

Hogyan készítsen biztonsági másolatot az adatairól? A legtöbb operációs rendszer tartalmaz beépített biztonsági mentési funkciókat, amelyek segítenek a kezdésben, de van néhány követendő bevált gyakorlat, amely katasztrófa vagy vészhelyzet esetén is biztonságban tarthatja adatait.

Sok szakértő a 3-2-1 szabály néven ismert biztonsági mentési stratégiát ajánlja. Először is, tartson három másolatot az adatairól – egy elsődleges és két biztonsági másolatot. Ezeket a biztonsági másolatokat két különböző típusú adathordozón tárolja – például egy külső merevlemezen és egy pendrive-on. Végül pedig tartsa az egyik biztonsági másolatot egy másik helyen lopás, tűz, árvíz vagy más katasztrófa esetére.

A legegyszerűbb biztonsági mentési módszer a fájlok kézi másolása az elsődleges helyről a biztonsági mentési helyre. Ez a módszer azonban arra épül, hogy az adatok változása esetén gyakran készítsen biztonsági mentéseket – ha elveszít egy fájlt, és a legutóbbi biztonsági mentés két hónapos, akkor az egész fejlődés elveszett. A legtöbb operációs rendszer ma már tartalmaz beépített biztonsági mentési segédprogramokat, amelyek automatizálják a folyamatot, és az Ön erőfeszítése nélkül készítenek gyakori biztonsági mentéseket. Győződjön meg róla, hogy a biztonsági mentés tartalmazza azokat a mappákat, amelyekbe rendszeresen ment fájlokat, és hogy a külső lemez, amelyre mentést készít, továbbra is csatlakoztatva marad. Sok mentési segédprogram, például a macOS Time Machine, lehetővé teszi a mentés visszaállítását egy adott dátumtól kezdve, visszaállítva egy fájl egy olyan verziójára, amely a nem kívánt változások előtt volt.

A helyi biztonsági mentés mellett az offsite felhőmentés fenntartása is fontos része a biztonsági mentési stratégiának. A helyi mentési segédprogramhoz hasonlóan a felhőalapú mentőprogramok is automatizálják a biztonsági mentések létrehozását, és rendszeresen szinkronizálják a megadott mappákat a felhőalapú tárhelyre. Visszaállíthat egy teljes biztonsági mentést vagy csak egyetlen fájlt, és akár egy másik számítógépről is hozzáférhet a mentett fájlokhoz. Mivel ezek a biztonsági mentések a felhőben vannak, akkor is biztonságban tartják a fájlokat, ha a számítógép és az elsődleges mentőeszköz is elveszik, ellopják vagy megsérül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.