Mi az a sztereó hangzás?

A sztereó hangzás több hangcsatorna felhasználásával történő hangkeltést jelent. A különböző irányokból érkező hang illúzióját kelti, és sokkal hatékonyabban utánozza a természetes hangzás élményét, mint az egycsatornás, mono hangrendszerek. A sztereó hangzást általában legalább két, a hallgatótól szabályos távolságban elhelyezett hangszóróból álló hálózattal hozzák létre. Ezek a hangszórók lehetnek olyan egyszerűek, mint egy pár fejhallgató, vagy olyan bonyolultak, mint egy hatalmas színházi hangrendszer vagy koncertberendezés. A legtöbb modern, hang előállítására alkalmas berendezést elsősorban sztereó hangzásra tervezték.

Mi az a sztereó hangzás?

Az emberi fül úgy van kialakítva, hogy a hang forrását a környezetben keresse meg. Egyetlen hangcsatorna nem tudja elhitetni az aggyal, hogy megtalálja a hang forrását, de két vagy több hangcsatorna kombinálásával pontosan ez a hatás érhető el. A sztereó hangzás esetében a különböző hangcsatornák által előállított hangjeleket úgy tervezik és rögzítik, hogy az agy természetes módon úgy értelmezze a kombinált jelet, mint egy adott térbeli pozíciójú forrásból származó hangot.

Eredetileg a sztereó hangot két vagy több különböző mikrofonnal rögzítették, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a hangokat a lejátszó hangszórók ideális helyének megfelelően rögzítsék. Ezt a módszert még mindig használják, de a színházi minőségű hangzás érdekében további permutációk és berendezések lehetővé teszik négy vagy több hangcsatorna felvételét. Sok esetben azonban a sztereó hangzás egy változatát ma már digitálisan állítják elő, a különböző pozíciókból származó hangot modellező számítógépes szoftverekkel. Hasonló eljárás használható a monó hangsávok sztereó hangzássá alakítására, és néha régebbi hangsávok újramaszterelésekor is alkalmazzák.

A legtöbb modern médiarendszert sztereó hangzásra tervezték, bár az AM-rádió kivétel ez alól az általános tendencia alól. A technológia nem támogatja túl hatékonyan a sztereó hangzást, ami a beszélgetős rádiózás dominanciájához vezetett az AM-spektrumban. Az FM-rádiót általában sztereóban sugározzák, mivel a médium hatékonyan támogatja a sztereó jelátvitelt, így az FM természetesebb médium a zene számára.

A sztereó hangzás nem feltétlenül jobb lehetőség, mint a monó hangzás. Bizonyos környezetekben, például zsúfolt táncklubokban vagy nagy koncerteken a sztereó és a monó hangzás közötti különbség nem feltétlenül észrevehető a közönség számára. A kis vagy olcsó hangrendszerek sem biztos, hogy képesek a sztereó hangzást a monónál észrevehetően jobban előállítani. A legtöbb esetben a sztereó hangzás úgy van beállítva, hogy azt az érzést keltse, mintha egy valódi hangtérben lennénk, de nem lehet úgy elrendezni, hogy a legtöbb hallgató valóban pontosan meg tudja határozni az egyes hangok helyét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.