A „Digital Versatile Disc” rövidítése. A DVD egyfajta optikai adathordozó, amelyet digitális adatok tárolására használnak. Ugyanolyan méretű, mint a CD, de nagyobb tárolókapacitással rendelkezik. Egyes DVD-k kifejezetten videolejátszásra vannak formázva, míg mások különböző típusú adatokat, például szoftverprogramokat és számítógépes fájlokat tartalmazhatnak.

Az eredeti „DVD-Video” formátumot 1995-ben szabványosította egy elektronikai cégekből álló konzorcium, köztük a Sony, a Panasonic, a Toshiba és a Philips. Az analóg VHS-szalagokhoz képest számos fejlesztést nyújtott, többek között jobb minőségű videót, szélesvásznú képarányokat, egyéni menüket és fejezetjelzőket, amelyek lehetővé teszik a videón belüli különböző szakaszokra való átugrást. A DVD-ket többször is meg lehet nézni anélkül, hogy a videó minősége romlana, és természetesen nem kell visszatekerni őket. Egy szabványos videó DVD 4,7 GB adatot képes tárolni, ami több mint 2 órányi videó tárolására elegendő 720p felbontásban, MPEG-2 tömörítéssel.

Mi az a DVD

A DVD-ket szoftverprogramok terjesztésére is használják. Mivel egyes alkalmazások és egyéb szoftverek (például clip art-gyűjtemények) túl nagyok ahhoz, hogy egyetlen 700 MB-os CD-n elférjenek, a DVD-k lehetővé teszik a nagyméretű programok egyetlen lemezen történő terjesztését. Az írható DVD-k nagyszámú fájl tárolására és adatmentésre is lehetőséget nyújtanak. Az írható DVD-formátumok közé tartozik a DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW és DVD-RAM. Míg a 2000-es évek elején a különböző írható DVD-formátumok sok zavart és inkompatibilitási problémát okoztak, ma már a legtöbb DVD-meghajtó a DVD-RAM-on kívül minden formátumot támogat.

Egy szabványos DVD 4,7 GB adat tárolására alkalmas, de az eredeti DVD-formátum változatai ennél nagyobb kapacitással rendelkeznek. A kétrétegű DVD (amely a lemez egyetlen oldalán két réteg adatot tartalmaz) például 8,5 GB adatot képes tárolni. A kétoldalas DVD 9,4 GB adat tárolására alkalmas (4,7 x 2). Egy kétrétegű, kétoldalas DVD 17,1 GB adat tárolására alkalmas. A nagyobb kapacitású formátumokat a legtöbb önálló DVD-lejátszó nem támogatja, de számos számítógépes DVD-meghajtóval használhatóak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.