A kurzor egy mozgatható ikon a számítógép képernyőjén, amely jelzi, hogy hol történik a felhasználói bevitel. A két leggyakoribb kurzortípus az egérkurzor (amely objektumok kiválasztására és gombok megnyomására szolgál) és a szövegkurzor (amely megmutatja, hogy hol jelenik meg a következő begépelt karakter). Mindkét kurzort a számítógép egere vagy trackpadje vezérli, a szövegkurzor pedig a billentyűzetről is vezérelhető.

Mi az a kurzor

Egy grafikus felhasználói felülettel rendelkező számítógépen az egérkurzor az elsődleges módja a képernyőn megjelenő dolgok interakciójának. Ahogy az egeret mozgatja a felületen (vagy az ujját a trackpadon), az egérkurzor is vele együtt mozog. Parancsokat úgy adhat ki, hogy az egérkurzort egy objektumra mozgatja, és rákattint az egérgombra.

Az egérkurzor jellemzően egy nyíl, amelynek hegye pontosan azt a pontot jelzi, amellyel interakcióba lép. A kurzor alakja azonban gyakran változik, hogy egy speciális interakciót tükrözzön. Az egérkurzor például kéz ikonra változik, amikor egy weboldalon egy hiperhivatkozás felett lebeg, vagy két végű nyíllá, amikor egy ablak határára kattintva és azt húzva átméretezheti azt. Egyes alkalmazások, különösen a képszerkesztők, megváltoztatják a kurzor megjelenését, amikor egy eszköz aktív, hogy tudd, mi fog történni, amikor az egérrel kattintasz. Például egy szálkereszt ikon téglalap alakú kijelölést jelez, míg egy nagyító azt jelenti, hogy nagyítani fog, ha valahová kattint.

A szövegkurzor, más néven beszúrási pont egy speciális kurzor, amely a szövegmezőkben és dokumentumokban jelenik meg, hogy megmutassa, hol fognak megjelenni az újonnan beírt karakterek. Ez általában egy villogó függőleges vonal, bár néha lehet egy vízszintes vonal is, közvetlenül a szöveg alapvonala alatt. A beillesztési pontot a szövegmezőben máshová kattintva, vagy a nyílbillentyűkkel balra, jobbra, felfelé vagy lefelé mozgatva tudja áthelyezni. A legtöbb alkalmazásban az egérkurzor eltűnik, amint elkezdi a gépelést, hogy csökkentse a zavaró tényezők számát, de újra megjelenik, amint elmozdítja az egeret.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.