Mi az a Macintosh

A Mac (korábban Macintosh) az Apple által kifejlesztett asztali és hordozható számítógépek sorozata. Minden Mac számítógépen a macOS, az Apple számítógépes operációs rendszerének egy változata fut. A 2023-as évektől szinte a teljes termékcsalád egyedi tervezésű Apple Silicon processzorokon fut.

Az 1984-ben megjelent eredeti Macintosh volt az első olyan személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felülettel vagy GUI-val rendelkezett. Ez egy kis bézs színű, 9 hüvelykes monokróm CRT-kijelzővel ellátott, minden egyben gép volt, amelyet egérrel és billentyűzettel együtt árultak. Az évek során az Apple számos új Mac-modellt adott ki sokféle formában, beleértve az asztali számítógépeket, a hordozható laptopokat és az all-in-one modelleket. Az eredeti iMac bevezetésekor a termékcsalád neve is megváltozott Macintosh-ról Mac-re.

Mi az a Macintosh

A jelenlegi Mac termékcsalád (2023-tól) a következő modelleket tartalmazza:

  • MacBook Air – Egy könnyű, hordozható számítógép, amelyet általános használatra és utazásra terveztek.
  • MacBook Pro – Nagyobb teljesítményű, hordozható számítógép, amelyet a profi felhasználóknak szánnak.
  • iMac – Otthoni, üzleti és oktatási felhasználóknak szánt, minden egyben asztali számítógép.
  • Mac Mini – Általános használatra tervezett kompakt rendszeregység, amely otthoni/kisvállalati szerverként is népszerű.
  • Mac Studio – Kisméretű, nagy teljesítményű asztali számítógép, amelyet a professzionális felhasználóknak szánnak.
  • Mac Pro – Professzionális, teljes tornyos rendszeregység, amely a bővíthető számítógépet igénylő professzionális felhasználóknak szól.

MEGJEGYZÉS: Bár a Mac-ek technikailag személyi számítógépek, a „PC” kifejezést gyakran a Windows vagy Linux rendszert futtató számítógépekre tartják fenn; a „Mac vs. PC” évtizedekig az online viták forró témája volt. A PC-kkel ellentétben, amelyeket különböző cégek építhetnek, és amelyekbe a Windows egy-egy licencelt verzióját csomagolják, az Apple tervezi és gyártja a Mac összes modelljét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.