Mi az a projektor

A projektor egy olyan kimeneti eszköz, amely képet vetít egy nagy felületre, például egy fehér képernyőre vagy falra. A monitor vagy televízió alternatívájaként használható, amikor videót vagy képeket mutatunk be nagy létszámú csoportnak.

A projektorok számos formában és méretben léteznek, bár általában körülbelül egy láb hosszúak és szélesek, valamint néhány hüvelyk magasak. Fel lehet őket szerelni a mennyezetre, de lehetnek szabadon álló és hordozhatóak is. A mennyezetre szerelt projektorok általában nagyobbak, különösen azok, amelyek nagy távolságra vetítenek (például 30 láb vagy annál nagyobb távolságra). Ezek a projektorok általában osztálytermekben, konferenciatermekben, előadótermekben és istentiszteleti helyeken találhatók.

A hordozható projektorok bárhol használhatók, ahol van világos felület (például fehér vagy világos színű fal). A legtöbb projektor több bemeneti forrással rendelkezik, például HDMI-porttal az újabb berendezések esetében és VGA-porttal a régebbi eszközök esetében. Egyes projektorok támogatják a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t is.

Mi az a projektor
A kiváló minőségű projektorok korábban több ezer dollárba kerültek, és csak az izzók több mint száz dollárba kerülhettek. A technológia modern fejlődése – különösen az LCD és a LED fényforrások – néhány száz dollárra csökkentette a fényerős, kiváló minőségű projektorok árát.

Elülső vs. hátsó vetítés

A legtöbb projektorral vagy elöl-, vagy hátulról történő vetítésre lehet használni. A különbség a vetítővászonban rejlik, amely elölről történő vetítés esetén átlátszatlan fehér, hátulról történő vetítés esetén pedig félig átlátszó szürke. Az elülső vetítés a képet a közönség helyéről a vászon elejére küldi. Ez messze a legelterjedtebb módszer, mivel nem igényel üres teret a vászon mögött.

A hátsó vetítés a vászon mögül vetíti a képet a közönség felé. Ezt a módszert kevésbé befolyásolja a környezeti fény, és gyakran jobb kontrasztot biztosít. A hátsó vetítést általában szabadtéri környezetben és kereskedelmi területeken használják, ahol a hely nem jelent problémát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.