Mi az a Serial Number (sorozatszám)

A sorozatszám egy egyedi szám vagy karaktersorozat, amely azonosítja a terméket. Bár bármely termék rendelkezhet sorozatszámmal, különösen gyakoriak az elektronikai termékek, például számítógépek, mobileszközök, valamint audio- és videóberendezések esetében.

Mivel a sorozatszámok egyediek, egy adott eszköz azonosítására használhatók. Ezért amikor online regisztrál egy terméket, valószínűleg megkérik, hogy adja meg a termék sorozatszámát néhány más információval együtt. A sorozatszám vagy „SN” az adott készüléket az Ön nevéhez vagy fiókjához köti, ami hasznos a garancia és a termék használata során felmerülő műszaki támogatási kérelmek esetén.

A sorozatszámoknak nincs szabványos formátuma. Ehelyett a stílust vagy a konvenciót az egyes gyártók választják. Egyes sorozatszámok csak számokat tartalmaznak, míg mások alfanumerikusak, azaz betűket és számokat is tartalmaznak. Gyakori, hogy a sorozatszámok nem tartalmazzák az „O” betűt, hogy elkerüljék az összetévesztést a „0” számmal.
A sorozatszámok segítenek a gyártóknak abban is, hogy nyomon követhessék termékeiket. Ha például egy vállalat ugyanazt a terméket több telephelyen gyártja, akkor minden telephelyen más-más sorozatszámtartományt használhatnak. A gyártó különböző időszakokra különböző sorozatszámtartományokat is használhat. Ez segít a minőségellenőrzésben több helyszínen és időben. Ha például egy terméket visszahívnak, a gyártó az érintett eszközökre vonatkozóan sorozatszámtartományt adhat meg.

Hogyan találhat sorozatszámot

A sorozatszámok gyakran az elektronikus eszközök hátuljára vagy aljára vannak nyomtatva, így nem feltűnőek, de közismerten nehéz is megtalálni őket. A szám lehet egy címkére nyomtatva vagy magába a hardverbe vésve. Fontos, hogy a „Serial Number”, „Ser. No.” vagy „SN” kifejezést keresse, mivel más számok is szerepelhetnek rajta, például a termék azonosítója, a hálózati azonosító vagy az UPC.

Sok elektronikai termék a sorozatszámot tartósan elmenti a készülék ROM-jában. Ez lehetővé teszi, hogy szoftver segítségével megtekinthesse. Például egy számítógép sorozatszámát a számítógép tulajdonságainak megtekintésével (Windowsban) vagy a „Erről a számítógépről” (macOS-ben) keresheti meg. Az okostelefon sorozatszámát a Beállítások → Rólunk → Beállítások menüpontban tekintheti meg. Sok esetben egy perifériás eszköz SN-számát úgy is megtekintheti, ha USB- vagy HDMI-kábellel csatlakoztatja azt a számítógéphez vagy a TV-hez.

MEGJEGYZÉS: A szoftverekben a „sorozatszám” kifejezést az „aktiválási kulcs” szinonimájaként is használhatják. Ez azonban az utóbbi években egyre ritkábban fordul elő.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.