Mi az a számítógép

A számítógép olyan programozható gép, amely képes egy programozott utasításlista végrehajtására, bemeneti adatok fogadására és kimeneti adatok visszaadására. Bár technikailag sok mechanikus eszköz működhet számítógépként, a kifejezés általában a digitális elektronikus számítógépekre vonatkozik.

Minden számítógép hardver és szoftver kombinációja, amelyek egymás nélkül használhatatlanok. A „hardver” kifejezés a számítógép fizikai részeire utal, míg a „szoftver” azokra a programokra utal, amelyek megmondják a hardvernek, hogy mit tegyen. Minden számítógép tartalmaz egy közös hardverkomponens-készletet:

  • Az alaplap egy nyomtatott áramköri lap, amely minden más alkatrészt összeköt az úgynevezett buszoknak nevezett kommunikációs útvonalakon keresztül.
  • A CPU adatfeldolgozási feladatokat lát el, és a számítógép „agyaként” szolgál.
  • A rendszermemória átmeneti adatokat tárol, amelyekhez a CPU gyorsan hozzáférhet, például aktív programokat és megnyitott fájlokat.
  • A tárolólemez hosszú távú adattárolást biztosít, így az alkalmazások és a fájlok szükség esetén elérhetők maradnak.
  • Egyéb komponensek bővíthetik a számítógép képességeit. A videokártyák csatlakoztatják a számítógépet a monitorhoz, megrajzolják a felhasználói felületet, megjelenítik a 3D grafikát, és dekódolják a tömörített videót. Az olyan beviteli eszközök, mint a billentyűzetek, egerek és érintőképernyők lehetőséget biztosítanak a számítógép felhasználójának, hogy interakcióba lépjen vele, és parancsokat adjon ki. A hálózati adapterek lehetővé teszik, hogy a számítógép helyi hálózaton vagy az interneten keresztül kommunikáljon más számítógépekkel. Az USB-portok és más külső interfészek lehetővé teszik a perifériák csatlakoztatását.

A számítógépen futó legfontosabb szoftver az operációs rendszer. Ez a szoftver közvetlenül kommunikál a számítógép hardverével, és lehetővé teszi más szoftveralkalmazások futtatását. A számítógép hardverarchitektúrájának és operációs rendszerének kombinációját nevezzük platformnak. A közös platformot használó számítógépek gyakran ugyanazokat a programokat futtathatják, mint egymás.

Mi az a számítógép
Számítógép-formátumok

A számítógépek többféle formában és méretben, úgynevezett formátumok formájában léteznek. Egyes formátumok lehetővé teszik a számítógép tulajdonosának, hogy testre szabja a hardverkonfigurációt, míg mások szorosan integrált eszközök.

  • Az asztali számítógépek olyan moduláris személyi számítógépek, amelyek egy vázba szerelt, különálló alkatrészekből állnak. Az asztali számítógép tulajdonosa a számítógép teljesítményének javítása érdekében kicserélheti vagy frissítheti a hardverkomponenseket. Az asztali számítógépek külső kijelzőkhöz és beviteli eszközökhöz csatlakoznak.
  • A laptopok szorosan integrált, hordozható személyi számítógépek, amelyek összecsukható házukban monitor, billentyűzet és trackpad található. Újratölthető akkumulátorokat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy állandó áramellátási kapcsolat nélkül is működjenek. Az asztali számítógépekkel ellentétben a hardver gyakran nem cserélhető vagy frissíthető.
  • Az all-in-one számítógépek az asztali számítógépek és a laptopok hibridjei. Szorosan integráltak, mint a laptopok, és egy nagy monitorral ellátott vázba vannak beépítve. Az asztali számítógépekhez hasonlóan külön beviteli eszközöket, például billentyűzetet és egeret igényelnek. Nem hordozhatók, de kompaktabbak, mint az asztali számítógépek.
  • Az okostelefonok és a táblagépek még a laptopoknál is kompaktabbak, az érintőképernyő mögé integrált számítógép és akkumulátor. Bár támogatják a külső billentyűzeteket, a legtöbb interakció az okostelefonokkal vagy táblagépekkel az érintőképernyőn keresztül történik.
  • A rackbe szerelt számítógépeket gyakran dedikált szerverként használják. Ezek a számítógépek lapos burkolatokat használnak, amelyek a szabványos racktartókba illeszkednek, amelyekben több számítógépet is tárolhatnak függőlegesen egymásra helyezve. Ezek a számítógépek gyakran nem csatlakoznak monitorokhoz, billentyűzetekhez vagy egerekhez – ehelyett távolról, hálózaton keresztül vezérlik és felügyelik őket.
  • A nagyszámítógépek és szuperszámítógépek nagyméretű, nagy teljesítményű számítógépek, amelyeket számításigényes feladatokra terveztek. Másodpercenként sokkal több számítást képesek elvégezni, mint egy személyi számítógép, és nagy szervezetek használják őket összetett adatelemzésre.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.