Mi az a szövegszerkesztő

A szövegszerkesztő egy olyan szoftver, amely egyszerű szöveges fájlokat hoz létre és szerkeszt. A szöveg egyszerű közvetlen beírása mellett képesek kivágni, másolni és beilleszteni szöveget más forrásokból, valamint gyorsan megkeresni és helyettesíteni a szöveget egy fájlban. A szövegszerkesztők nem rendelkeznek a szövegformázási funkciókkal, mint a szövegszerkesztők, amelyek ehelyett gazdag szövegfájlokat használnak. A sima szöveg nem tudja megváltoztatni a betűtípust, a színt, a méretet vagy a szöveg elrendezését egy oldalon, és képek sem ágyazhatók be. A szoftver- és webhelyfejlesztők gyakran használnak egyszerű szövegszerkesztőket a forráskód írásához, szerkesztéséhez és felülvizsgálatához.

Mi az a szövegszerkesztő

A sima szöveg korlátai ellenére a szövegszerkesztők tartalmazhatnak olyan fejlett funkciókat, amelyek megváltoztatják a szöveg megjelenését a szerkesztőben. Sok szövegszerkesztő képes a szöveg megjelenését olyan módon testre szabni, amely nem érinti magát a szövegfájlt, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy bármilyen betűtípussal írjon. Egyes szövegszerkesztők képesek automatikusan kiemelni a különböző programozási nyelvek szintaxisát, megváltoztatva a betűtípus színét és bizonyos elemek formázását, hogy a kód könnyebben olvasható legyen. A szövegszerkesztő például megváltoztathatja a HTML-címkék, megjegyzések vagy függvénynevek színét, hogy azok jobban kiemelkedjenek. Ezek a formázási változtatások nem változtatják meg magát a szöveget, csak hasznos útmutatóként jelennek meg a felhasználók számára. A kódolók még a szintaxis-kiemelést is testre szabhatják, hogy az megfeleljen a preferenciáiknak.

A szövegszerkesztők a szövegszerkesztőknél sokkal könnyebben tudják megnyitni és szerkeszteni a rendkívül nagyméretű szövegfájlokat is, mivel a szövegszerkesztőnek nem kell számolnia a szövegformázás és az oldalelrendezés további többletköltségeivel. Sok szövegszerkesztő támogatja a reguláris kifejezések használatát is a fájlban lévő szöveg kereséséhez és manipulálásához.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.