Mi az a Webböngésző

A webböngésző, vagy egyszerűen csak „böngésző” egy olyan alkalmazás, amelyet weboldalak elérésére és megtekintésére használnak. A leggyakoribb webböngészők közé tartozik a Microsoft Internet Explorer, a Google Chrome, a Mozilla Firefox és az Apple Safari.

Mi az a Webböngésző

A webböngésző elsődleges funkciója a HTML, azaz a weboldalak megtervezésére vagy „jelölésére” használt kód megjelenítése. A böngésző minden egyes alkalommal, amikor betölti a weboldalt, feldolgozza a HTML-t, amely tartalmazhat szöveget, hivatkozásokat, valamint hivatkozásokat képekre és egyéb elemekre, például kaszkád stíluslapokra és JavaScript-funkciókra. A böngésző feldolgozza ezeket az elemeket, majd megjeleníti azokat a böngészőablakban.

A korai webböngészők, például a Mosaic és a Netscape Navigator egyszerű alkalmazások voltak, amelyek a HTML-t renderelték, feldolgozták az űrlapok bevitelét és támogatták a könyvjelzőket. Ahogy a weboldalak fejlődtek, úgy változtak a webböngészők követelményei is. A mai böngészők sokkal fejlettebbek, támogatják a HTML több típusát (például az XHTML-t és a HTML 5-öt), a dinamikus JavaScriptet és a biztonságos weboldalak által használt titkosítást.

A modern webböngészők képességei lehetővé teszik a webfejlesztők számára, hogy rendkívül interaktív weboldalakat hozzanak létre. Az Ajax például lehetővé teszi, hogy a böngésző dinamikusan frissítse a weboldalon található információkat anélkül, hogy az oldalt újra kellene tölteni. A CSS-ben elért fejlődés lehetővé teszi, hogy a böngészők reszponzív weboldal-elrendezéseket és vizuális effektek széles skáláját jelenítsék meg. A sütik lehetővé teszik a böngészők számára, hogy megjegyezzék az egyes weboldalakra vonatkozó beállításokat.

Bár a webböngésző-technológia a Netscape óta hosszú utat tett meg, a böngészők kompatibilitási problémái továbbra is problémát jelentenek. Mivel a böngészők különböző renderelőmotorokat használnak, előfordulhat, hogy a weboldalak nem ugyanúgy jelennek meg több böngészőben. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy weboldal az egyik böngészőben jól működik, de egy másikban nem megfelelően. Ezért okos dolog több böngészőt telepíteni a számítógépre, hogy szükség esetén egy másik böngészőt is használhasson.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.