Mi az az adatbázis

Az adatbázis egy számítógépes rendszerben tárolt adatok strukturált, szervezett gyűjteménye. Az adatbázisok jellemzően több összekapcsolt táblázatban tárolják az információkat, amelyek az egyes rekordokhoz tartozó adatokat külön mezőkben tárolják. Az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS) szoftvere karbantartja a táblák közötti kapcsolatokat, rekordokat ad hozzá és frissít, és lekérdezésekre válaszolva megjeleníti az adatokat.

A legtöbb modern adatbázis relációs adatbázis, amely több táblát kapcsol össze az elsődleges kulcsmezők közötti kapcsolatok létrehozásával. Egy vállalkozás például olyan adatbázist vezethet, amely az ügyféladatokat (például a nevüket és az e-mail címüket) egy táblázatban, a megrendeléseket egy másikban, az eladásra szánt termékeket pedig egy harmadik táblázatban követi nyomon. Ezekben a táblákban minden egyes rekordnak van egy elsődleges kulcsmezője, amely egy egyedi azonosítót tartalmaz, amelyre a többi tábla rekordjai hivatkozhatnak; minden megrendelés a megrendelést leadó ügyfél CustomerID-jéhez, és minden megvásárolt termék ProductID-jéhez kapcsolódik.

Mi az az adatbázis

A korai adatbázisokat „flat file” adatbázisokként ismerték. Ezek az adatbázisok mindent egyetlen táblázatban tároltak, mint egy táblázatkezelőben.
Az adatbázisban lévő információk keresését lekérdezésnek nevezzük. A legtöbb adatbázis a strukturált lekérdezési nyelv (SQL) szabványt használja a lekérdezésekhez, amely lehetővé teszi a rekordok elérését és frissítését az adatbázis több táblájában. Egy adatbázis lekérdezéssel például megjeleníthetjük egy adott irányítószámon belüli összes ügyfelet, az elmúlt héten leadott összes megrendelést, vagy azt, hogy mely ügyfelek vásároltak egy adott terméket többször.

Az adatbázisokat számtalan célra használják az üzleti életben, az oktatásban, az egészségügyben és a kormányzatban. Az e-kereskedelem, a közösségi média, a híroldalak és más dinamikus weboldalak adatbázisokat használnak háttértárként tartalmaik tárolására, és igény szerint az adatbázisokból tartalmakat tartalmazó oldalakat generálnak. Végül, míg a korai adatbázisok csak egyszerű szöveget tudtak kezelni, a modern adatbázisok más adattípusokat, például képeket, hangot és videót is képesek tárolni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.