Mi az operációs rendszer

Az operációs rendszer (OS) a számítógép alapvető funkcióit vezérlő szoftver. Kommunikál a hardverrel, és lehetővé teszi a programok futtatását. Az operációs rendszer tartalmazza a számítógép indításához és működéséhez szükséges rendszerszoftvereket, és tartalmazhat olyan csomagban lévő alkalmazásokat, mint a webböngésző és a szövegszerkesztő. Minden számítógép, táblagép és okostelefon rendelkezik operációs rendszerrel.

Mi az operációs rendszer

Az asztali számítógépek és laptopok legnépszerűbb operációs rendszerei a Windows, a macOS és a Linux. Ezek az operációs rendszerek grafikus felhasználói felületet biztosítanak, beleértve egy asztali környezetet, amely lehetővé teszi a fájlok és mappák kezelését. Emellett harmadik féltől származó fejlesztőktől származó alkalmazásokat is telepíthet és futtathat. A számítógép hardvere határozza meg, hogy milyen operációs rendszereket telepíthet. Az Apple számítógépein csak a macOS fut, míg más PC hardvereken Windows, Linux és más operációs rendszerek is futtathatók.

A mobileszközök, például a táblagépek és okostelefonok az érintőképernyővel való használatra tervezett, dedikált mobil operációs rendszereket használnak. A két legnépszerűbb mobil operációs rendszer az Android és az iOS. Az iOS kizárólag az iPhone-on, míg egy változata, az iPadOS az iPaden fut. Az Android több gyártó okostelefonjain és táblagépein fut.

Mindegyik operációs rendszer más-más alkalmazásprogram-interfészt (API) támogat, amelyet a fejlesztők az alkalmazások készítésekor elérhetnek. Az API például előre megírt funkciókat biztosít a fájlok létrehozásához, mentéséhez és törléséhez. Mielőtt egy alkalmazás futtatható lenne, a forráskódot egy adott operációs rendszerhez kell lefordítani. Bár egyes alkalmazások platformokon átívelőek és több operációs rendszerhez is elérhetők, sok szoftverfejlesztő csak egyetlen operációs rendszert támogat, hogy csökkentse projektje összetettségét.

Számos oka van annak, hogy valaki egy operációs rendszert választ egy másik helyett. Szerepet játszhat egy adott felhasználói felület iránti személyes preferencia. Egyes operációs rendszerek bizonyos feladatokhoz jól alkalmazhatók. Például a Linux ideális egy szerver futtatására. A Windows rendelkezik a legszélesebb szoftver- és játékválasztékkal. A macOS közismerten felhasználóbarát, és jól integrálható az iOS-eszközökkel. Az Android jobban testreszabható és több hardveres lehetőséggel rendelkezik, mint az iOS. Az operációs rendszer kiválasztásakor győződjön meg róla, hogy futtatja a szükséges szoftvereket, és olyan felhasználói felülettel rendelkezik, amelyet kényelmesen használ.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.