A macOS az Apple által kifejlesztett asztali operációs rendszer, amely a Mac személyi számítógépek sorozatán fut. Ez volt az első olyan mainstream operációs rendszer, amely grafikus felhasználói felülettel és egérbevitellel rendelkezett.

A macOS asztali felületének neve Finder. Ez magában foglalja a képernyő tetején található állandó menüsort, alatta pedig a fő munkaasztalt. A Finder a macOS fájlkezelőjeként is szolgál. Az ablakokban mappákat nyithatsz meg a fájlok böngészéséhez és rendszerezéséhez. A képernyő alján található Dock a gyakran használt, valamint az éppen futó alkalmazások ikonjait mutatja. Az Apple számos más alkalmazást is csomagol a macOS-hez, köztük a Safari webböngészőt, egy e-mail klienst és különböző rendszerszintű segédprogramokat.

A macOS története két korszakra oszlik. Az első korszakot az eredeti Macintosh rendszerszoftver (ma Classic Mac OS néven ismert) képviseli. Ez magában foglalta az 1984-es első Macintosh rendszer szoftverét és az összes későbbi frissítést az utolsó kiadásig, az 1999-es Mac OS 9-ig. A második korszak a Mac OS X 2001-es megjelenésével kezdődött. A Mac OS X 10.0 és az összes későbbi verzió ehelyett egy teljesen különálló, Unix alapú operációs rendszer. Bár a mögöttes technológia alapvetően más, a felhasználói felület hasonló megjelenésű és hangulatú.

Klasszikus Mac OS

Az eredeti Macintosh rendszerszoftver számos olyan fogalmat vezetett be, amelyeket a macOS még ma is tartalmaz, például a Finder fájlkezelőt, a menüsort és az egér használatát a felhasználói felület navigálásához. Az új kiadások olyan funkciókkal egészültek ki, mint a többfeladatos munkavégzés, a hálózat, a merevlemezek és a színes monitorok támogatása. A Classic Mac OS végleges verziója 1999-ben jelent meg.

Mi a macOS?

Mac OS X

Az 1990-es években az Apple több kísérletet is tett a Mac OS következő generációs verziójának kifejlesztésére, amelyek azonban nem vezettek eredményre. Az Apple 1997-ben megvásárolta a NeXT Computer-t, hogy megszerezze a NeXTSTEP operációs rendszert, amely a Mac OS következő generációjának alapjául szolgált. A 2001-ben kiadott Mac OS X 10.0 többfelhasználós környezetet, védett memóriát és preemptív többfeladatos működést kínált. A Classic környezetnek nevezett kompatibilitási réteg lehetővé tette a Mac OS X felhasználók számára, hogy futtassanak néhány Classic Mac OS alkalmazást.

A kiadások sorában a Mac OS X javította a teljesítményt és számos új funkcióval bővült. A Rosetta nevű kompatibilitási réteg segítségével támogatta a Mac-család PowerPC processzorokról Intel processzorokra való átállását. A Mac OS X egy változatát használták az iPhone-on, amelyből végül iOS és iPadOS lett. Későbbi verziói az Apple Silicon processzorokon is futnak, amelyeket az Apple 2020-ban adott ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.