Mi az a bináris?

A bináris (vagy bázis-2) egy olyan számrendszer, amely csak két számjegyet használ – 0 és 1. A számítógépek binárisan működnek, azaz csak nullákat és egyeseket használva tárolják az adatokat és végzik a számításokat.

Egyetlen bináris számjegy csak az Igaz (1) vagy a Hamis (0) értéket képviselheti a boolék logikában. Több bináris számjegy azonban nagy számok ábrázolására és összetett funkciók végrehajtására használható. Valójában bármilyen egész szám ábrázolható binárisan.

Mi az a bináris?

Az alábbiakban számos tízes (vagy „10-es bázisú”) szám binárisan ábrázolt listája található.

Egy bit egyetlen bináris értéket tartalmaz – vagy 0-t vagy 1-et. Egy bájt nyolc bitet tartalmaz, ami azt jelenti, hogy 256 (28) különböző értéket tartalmazhat. Ezek az értékek egy szöveges dokumentum különböző karaktereinek, egy képfájlban lévő pixel RGB-értékeinek vagy sok más típusú adatnak a megjelenítésére használhatók.

A nagy fájlok több ezer bájt (vagy több megabájt) bináris adatot tartalmazhatnak. Egy nagy alkalmazás több ezer megabájtnyi adatot is felvehet. Nem számít, hogy egy fájl vagy program mekkora, a legalapvetőbb szinten egyszerűen bináris számjegyek gyűjteménye, amelyet a számítógép processzora olvasni tud.

MEGJEGYZÉS: A „bináris” kifejezés használható egy lefordított szoftverprogram leírására is. Miután egy programot lefordítottak, az „gépi kódnak” nevezett bináris adatokat tartalmaz, amelyeket a számítógép processzora végre tud hajtani. Ebben az esetben a „bináris” kifejezést a szövegalapú forráskódfájlokkal szemben használjuk, amelyekből az alkalmazást felépítették.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.