Mi az a Flash memória?

A flashmemória a számítógépes ROM-chip egy formája, amelyet számítógépekben, mobileszközökben, digitális fényképezőgépekben és számos más elektronikus eszközben használnak. Nem illékony (kikapcsolt állapotban is megőrzi az adatokat) és szilárdtest (nem tartalmaz mozgó alkatrészeket). A flashmemória mindenféle elektronikus eszköz – számítógépek és okostelefonok, hálózati berendezések, autók, televíziók és még háztartási készülékek – firmware-utasításait tárolja. Általános adattárolásra is használják SSD-kben, flash meghajtókban, SD-kártyákban és mobileszközökbe épített beágyazott lemezekben.

A flashmemória az elektromosan törölhető, programozható, csak olvasható memória vagy EEPROM egy típusa. A neve onnan ered, ahogyan a memória törli az adatokat, a memóriacellák egy szakaszát egyetlen művelet vagy „flash” során törli. A flashmemóriát először a számítógép BIOS-beállításainak és egyéb firmware-adatoknak a tárolására használták kis ROM-chipeknél, ahol értékes volt az a képesség, hogy szükség esetén frissíteni tudja magát.

Mi az a Flash memória?

Idővel a flashmemória ára csökkent, miközben a tárolókapacitás nőtt. Az olcsó flashmemória lehetővé tette az olyan kis memóriakártyák, mint az SD és a Compact Flash, valamint a kis USB flash meghajtók létrehozását. A számítógépek szilárdtest-meghajtóiban is használják, amelyek lényegesen gyorsabban képesek adatokat olvasni és írni, mint a régebbi, forgó tányérokra épülő merevlemez-meghajtók. Mivel a flashmemória kompakt és nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ideális a laptopok, okostelefonok és táblagépek adattárolására is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.