A H.264, más néven Advanced Video Coding (AVC) egy nagyfelbontású videók tömörítésére szolgáló kodek. A H.264 kódolású videót számos alkalmazásban használják, például filmek és tévéműsorok streameléséhez, videokonferenciákhoz és videók tárolásához Blu-Ray lemezeken. Nagyjából feleannyi bitrátát igényel, mint az MPEG-2 tömörített videó azonos minőség mellett, és 4-8 Mbps sebességgel kínál HD (1920 x 1080) videót.

Mi az a H.264?

A legtöbb más videokódexhez hasonlóan a H.264 is veszteséges tömörítést alkalmaz, hogy a videófolyamból eltávolítsa a felesleges információkat, ezzel csökkentve a fájlméretet és a kapott videó bitrátáját. A képkockák közötti tömörítés néven ismert módszert alkalmaz, amely minden egyes képkockát makroblokkokra, azaz 16×16 pixeles négyzetekre bont. A kódoló minden egyes makroblokk esetében elemzi az aktuális képkocka és az előző képkocka (az úgynevezett referenciakép) közötti különbségeket, és azonosítja a megváltozott területeket. A kódoló ezután csak a képkockák közötti különbségeket kódolja. Így a kevés mozgással vagy statikus háttérrel rendelkező jeleneteknek képkockánként nagyon kevés adatra van szükségük.

A H.264 videotömörítés lényegesen kevesebb adatot használ, mint a korábbi tömörítési szabványok. A videófolyam dekódolásához azonban sokkal nagyobb számítási teljesítményre van szükség. A legtöbb modern CPU és GPU beépített támogatással rendelkezik a H.264 dekódolásához. Bár a formátum akár 8K felbontást is támogat, a legtöbb H.264 dekódoló szoftver HD videóra korlátozódik. A nagyobb felbontású 4K videók, valamint a 10 bites színt használó HDR-videók ehelyett a hatékonyabb utódformátumot, a H.265-öt használják, hogy még alacsonyabb bitráta mellett is hasonló minőséget érjenek el.

MEGJEGYZÉS: A H.264 egy kodek, nem pedig egy fájlformátum. A H.264 kódolású videókat ehelyett olyan tárolóformátumban kell elmenteni, mint az .MKV vagy az .MP4.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.