A H.265, más néven High Efficiency Video Coding (HEVC), egy videokódex a nagy felbontású digitális videók tömörítésére. Ez a régebbi H.264 kódkódkódkód utódformátuma, amely jobb tömörítést kínál, ami hasonló minőségű videót eredményez feleakkora effektív bitráta mellett. Támogatja az akár 8K UHD felbontást és a HDR-videókhoz szükséges mély színmélységeket.

A H.265 kodek a képkockák közötti médiatömörítést alkalmazza, hogy eltávolítsa a felesleges adatokat a videófolyamból. Minden egyes videóképet összehasonlít az előző képkockával, és csak a kettő közötti változásokat kódolja. Minden egyes képkockát úgy elemez, hogy legfeljebb 64×64 pixel méretű blokkokra osztja. Ezek a blokkok, amelyeket kódolási faegységeknek (CTU) neveznek, kisebb blokkokra oszthatók, hogy nagy részletességű területeket kódoljanak.

Mi az a H.265?

A H.265 az egyik legelterjedtebb formátum a 4K videók letöltésére és streamelésére. A H.264-hez képest magasabb tömörítési aránya azt jelenti, hogy a 4K videofájlok kevesebb tárhelyet vagy streaming-sávszélességet foglalhatnak el. Például egy H.264-et használó 4K-videófolyam körülbelül 30 Mbps bitrátát igényel, míg ugyanilyen minőségi szinthez a H.265 használatával csak 15 Mbps-ra van szükség. Emellett a 10 és 12 bites színmélységeket alapértelmezésben támogatja, nem pedig opcionális funkcióként, így a H.265 jobb választás a HDR-videók terjesztéséhez.

Mivel a H.265 összetettebb, mint a H.264, dekódolása nagyobb számítási teljesítményt igényel. A régebbi, kisebb teljesítményű eszközöknek nehézséget okozhat, hogy egyáltalán lejátsszák a videót. A 2016 után gyártott CPU-k és GPU-k többsége azonban beépített hardveres támogatást tartalmaz a H.265 videofolyamok kódolásához és dekódolásához. A 4K tartalmakhoz tervezett videostreaming eszközök, például az Apple TV és a Roku Ultra processzorai szintén a H.265 videóra vannak optimalizálva.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.