Mi az a malware?

A „Rosszindulatú szoftver” rövidítése.

A rosszindulatú szoftverek a számítógépes rendszer károsítására vagy más nem kívánt műveletek elvégzésére tervezett szoftverek kategóriája. A hackerek általában valamilyen bűncselekményi céllal – például védett információk ellopása vagy egy számítógép feletti irányítás átvétele, hogy azt egy botnethez csatolják – fejlesztik a rosszindulatú szoftvereket, bár egyesek kizárólag a károkozás terjesztése céljából hoznak létre rosszindulatú szoftvereket. A vírus- és kártevőirtó szoftverek képesek felügyelni a számítógépet, hogy megakadályozzák a rosszindulatú szoftverek megfertőzését.

Mi az a malware?

A rosszindulatú szoftvereknek számos gyakori típusa létezik, amelyeket aszerint kategorizálnak, hogy hogyan fertőzik meg a számítógépet, és mit tesznek, ha már a helyükön vannak. A férgek és a trójai falovak például a vírusok azon típusai, amelyeket a terjedésük módja határoz meg; a férgek automatikusan terjednek, míg a trójai falovak becsapják a számítógép-felhasználót, hogy rosszindulatú programot telepítsen. A kémprogramokat, a zsarolóprogramokat és a rootkiteket ehelyett az határozza meg, hogy mit csinálnak. A kémprogramok kémkednek Ön után, hogy ellopják személyes adatait, például banki adatait vagy jelszavait, a zsarolóprogramok titkosítják fájljait, hogy váltságdíjat követeljenek értük, a rootkitek pedig root-szintű hozzáférést biztosítanak a hacker számára a számítógépéhez.

A vírusirtók és a malware-ellenes segédprogramok segíthetnek megvédeni számítógépét a rosszindulatú programoktól, de csak akkor, ha telepíti és futtatja őket. A Windows jelenlegi verziói tartalmaznak beépített vírusirtó segédprogramot, míg más operációs rendszerek ehelyett támogatják a harmadik féltől származó vírusirtó szoftvereket. Legyen azonban óvatos, és csak megbízható forrásból származó vírusirtó szoftvert telepítsen; egyre gyakoribbak a hamisított vírusirtó szoftverek, amelyek valójában rosszindulatú programokat tartalmaznak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.