A Wi-Fi egy vezeték nélküli hálózati technológia, amely lehetővé teszi a számítógépek és más eszközök számára, hogy vezeték nélküli jelen keresztül kommunikáljanak egymással. Az IEEE által kifejlesztett és a Wi-Fi Alliance által elfogadott 802.11 szabványok egyikén alapuló hálózati komponenseket írja le. A Wi-Fi szabványok példái időrendi sorrendben a következők:

  • 802.11a
  • 802.11b
  • 802.11g
  • 802.11n
  • 802.11ac

A Wi-Fi a számítógépek vezeték nélküli hálózatokhoz való csatlakozásának szabványos módja. Majdnem minden modern számítógép rendelkezik beépített Wi-Fi chipekkel, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megtalálják a vezeték nélküli routereket és csatlakozzanak hozzájuk. A legtöbb mobileszköz, videojáték-rendszer és egyéb önálló eszköz szintén támogatja a Wi-Fi-t, így ezek is csatlakozhatnak vezeték nélküli hálózatokhoz. Amikor egy eszköz Wi-Fi kapcsolatot létesít egy útválasztóval, kommunikálni tud az útválasztóval és a hálózaton lévő más eszközökkel. Az útválasztónak azonban csatlakoznia kell az internethez (DSL- vagy kábelmodemen keresztül) ahhoz, hogy a csatlakoztatott eszközök számára internet-hozzáférést biztosítson. Ezért lehetséges, hogy van Wi-Fi kapcsolat, de nincs internet-hozzáférés.

Mi az a Wi-Fi?

Mivel a Wi-Fi egy vezeték nélküli hálózati szabvány, a „Wi-Fi tanúsított” vezeték nélküli kártyával rendelkező eszközöket bármely „Wi-Fi tanúsított” hozzáférési pontnak fel kell ismernie, és fordítva. A vezeték nélküli routerek azonban úgy is beállíthatók, hogy csak egy adott 802.11 szabványt használjanak, ami megakadályozhatja, hogy a régebbi berendezések kommunikáljanak a routerrel. Például egy 802.11n router beállítható úgy, hogy csak 802.11n eszközökkel működjön együtt. Ha ezt az opciót választja, a 802.11g Wi-Fi chipekkel rendelkező eszközök nem tudnak majd csatlakozni az útválasztóhoz, még akkor sem, ha rendelkeznek Wi-Fi tanúsítvánnyal.

MEGJEGYZÉS: A „Wi-Fi” elnevezés hasonlít a „Hi-Fi”-hez, ami a „High Fidelity” rövidítése. A „Wi-Fi” azonban nem a „Wireless Fidelity” rövidítése, hanem egyszerűen a Wi-Fi Alliance által választott elnevezés.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.