A zip egy gyakori fájltömörítési típus. Egy vagy több fájl „összezsírozása” egy tömörített archívumot hoz létre, amely kevesebb helyet foglal a lemezen, mint a tömörítetlen változat. Hasznos a fájlok biztonsági mentéséhez és az interneten keresztül továbbított adatok méretének csökkentéséhez.

A szabványos Zip tömörítéssel tömörített archívum .ZIP kiterjesztésű – például Archive.zip. A Zip-archívumban lévő fájl vagy fájlok megnyitásához először „ki kell csomagolni” vagy dekompresszálni kell az archívumot. A Windows és a macOS egyaránt tartalmaz beépített fájldekompressziós segédprogramot, amely képes a Zip-fájlok kicsomagolására. Alternatív megoldásként egy harmadik féltől származó fájlarchiváló alkalmazást, például a WinZip vagy a 7-Zip programot is használhatja a Zip-fájlok dekompressziójához.

Mi az a Zip?

Zip tömörítési arány

Az, hogy egy fájl mennyire tömöríthető, az eredeti adatoktól függ. Például egy egyszerű szöveges fájl sokkal jobban tömöríthető, mint egy JPEG képfájl, mivel a JPEG adatok már tömörítve vannak. Egy szöveges fájl zippelése olyan archívumot hozhat létre, amely az eredeti fájl méretének csak 25%-a, míg egy zippelt JPEG-fájl még mindig az eredeti méret 95%-a lehet.

MEGJEGYZÉS: A „Zip” kifejezés az Iomega által az 1990-es években és a 2000-es évek elején gyártott cserélhető tárolóeszközre is utal. Az eredeti Zip-meghajtó 100 megabájtos cserélhető Zip-lemezeket támogatott – ez lényegesen több volt, mint az 1,44 MB-os floppylemezes alternatíva. A későbbi modellek 250 és 750 MB-os lemezeket támogattak. A Zip lemezek népszerűsége a merevlemezek árának csökkenésével és a hordozható flash meghajtók tárolókapacitásának növekedésével egyre inkább alábbhagyott.

Fájlkiterjesztések: .ZIP, .ZIPX

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.