Mi az animált GIF?

Az animált GIF egy olyan GIF-fájl, amely több képet vagy „képkockát” tartalmaz. Ezek a képkockák egymás után játszódnak le, amikor a fájlt megnyitják vagy megjelenítik egy webböngészőben. Az eredmény egy animált klip vagy rövidfilm.

A GIF fájlformátum tartalmaz egy Graphics Control Extension (vagy „GCE blokk”) kiterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen GIF fájl több képkockát tároljon. Ez a szakasz határozza meg a képkockák közötti késleltetést is, amely a képkocka sebességének beállítására vagy az animáció bizonyos pontjain szünetek beiktatására használható. Egy másik, Netscape Application Block (NAB) nevű szakasz azt határozza meg, hogy az animáció hányszor ismétlődjön (a „0” beállítás a végtelen ismétlésekhez használatos).

Mi az animált GIF?

A web korai éveiben az animált GIF-ek népszerű módja voltak a mozgás megjelenítésének és a weboldalak feldobásának. Általában reklámokhoz, például bannerekhez és ranglistákhoz használták őket. Ahogy a Flash-animációk egyre népszerűbbé váltak, az animált GIF-ek egyre kevésbé kerültek előtérbe. Az animált GIF-ek azonban a közelmúltban újjáéledtek a weben, mivel minden platform támogatja őket. Az Apple iOS például nem támogatja a Flash animációkat, de képes megjeleníteni az animált GIF-eket.

Több képszerkesztő program, például az Adobe Photoshop és a GIMP is használható animált GIF-ek létrehozására. Más grafikai programok több képfájlt képesek egyetlen GIF-be egyesíteni. Egyes videós segédprogramok még rövid videókat is képesek animált GIF-ekké alakítani. Bár ez hasznos lehet a kis videók webes megosztásához, a GIF formátum nem olyan hatékony, mint az MPEG formátum a néhány másodpercnél hosszabb videók tárolására.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.