Mi az Autocorrect?

Az Autocorrect egy olyan szoftverfunkció, amely gépelés közben kijavítja a helyesírási hibákat. Ez a funkció integrálva van az olyan mobil operációs rendszerekbe, mint az Android és az iOS, és ezért a legtöbb okostelefonon és táblagépen alapfelszereltségnek számít. A modern asztali operációs rendszerek, például a Windows és a macOS is támogatja.

Az automatikus javítás megkönnyíti a szavak beírását az érintőképernyős mobileszközökön. Mivel ezeken az eszközökön gyakran apró képernyős billentyűzet van, könnyű hibázni gépelés közben. Az Autocorrect menet közben javítja ezeket a hibákat, így gyorsabban gépelhet, anélkül, hogy vissza kellene mennie és kijavítania a gépelési hibákat. Az automatikus javító algoritmusok mindegyike más és más, de a cél ugyanaz: a helyesírási hibák helyett azt írja be, amit Ön be akart írni. Bizonyos esetekben az algoritmus egyszerűen a legközelebbi szóval egyezik meg (például a „mispeling” szót „mispelling” szóval helyettesíti). Más esetekben a billentyűzet közeli billentyűi alapján kitalálja, hogy milyen betű(ke)t szándékozott beírni. Például, amikor szöveges üzenetet gépel, a telefon a „see you latet” szöveget „see you later”-re cserélheti.

Bár az automatikus javítás gyakran a mobileszközökhöz kapcsolódik, a modern asztali operációs rendszerekben is megtalálható. Mivel a technológia az operációs rendszer szintjén szerepel, a legtöbb alkalmazás, például a szövegszerkesztők és szövegszerkesztők tartalmaznak automatikus helyesbítés támogatást. Bár az algoritmus egy asztali számítógépen más lehet, mint egy okostelefonon, mindkettő úgy működik, hogy gépelés közben kijavítja a hibákat.

Az automatikus javítás javíthatja a gépelési hatékonyságot, és további előnye, hogy megtanítja a helytelenül írt szavak helyesírását.
Az automatikus javítás legtöbbször a jogos hibákat javítja ki. Néha azonban előfordulhat, hogy megpróbál másképp írni egy szót, mint ahogyan Ön szeretné. Mielőtt a készülék automatikusan kijavítja a szöveget, általában megjeleníti a javasolt helyettesítést. Ha inkább a saját helyesírását szeretné használni, akkor a javaslat melletti „x”-re kattintva megakadályozhatja a szó automatikus helyesírását. Ellenkező esetben az automatikus javítás felülírja a saját változatát, amikor lenyomja a szóköz, az Enter vagy egy írásjelet.

Mi az Autocorrect?

Ha nem szeretné, hogy az automatikus helyesbítés minden szót kijavítson, a készülék beállításaiban kikapcsolhatja az automatikus helyesbítés funkciót. Az alábbiakban néhány példát mutatunk:

  • Windows 10 – Beállítások → Eszközök → Gépelés → Helyesírás → „Helytelenül írt szavak automatikus javítása” kikapcsolása.
  • macOS – Rendszerbeállítások → Billentyűzet → Szöveg → „Helyesírás automatikus javítása” kikapcsolása.
  • iOS – Beállítások → Általános → Billentyűzet → „Automatikus helyesírás-korrekció” kikapcsolása.
  • Android – Beállítások → Nyelv és bevitel → Google billentyűzet → Szövegkorrekció → „Automatikus javítás” kikapcsolása.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.