Mi az a Bluetooth?

Mi az a Bluetooth?

A Bluetooth egy vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi a kis hatótávolságú kommunikációt az eszközök között. A Bluetooth-kompatibilis számítógépek, táblagépek és okostelefonok sokféle perifériához, például vezeték nélküli billentyűzetekhez, fitneszkövetőkhöz vagy fejhallgatókhoz csatlakozhatnak vele. A technológia a 2,4 GHz-es frekvenciasávban működik, és tipikus hatótávolsága körülbelül 10 méter.

Két Bluetooth-eszköz közötti adatátvitelhez párosításra van szükség. Ha a párosítási folyamat befejeződött, a két eszköz mindaddig képes adatokat továbbítani, amíg hatótávolságon belül vannak egymáshoz. Sőt, automatikusan újracsatlakoznak, ha mindkettő be van kapcsolva és a közelben vannak. Míg az olyan eszközök, mint a számítógépek, okostelefonok vagy táblagépek egyszerre több Bluetooth-eszközhöz is csatlakozhatnak, a perifériák egyszerre csak egy aktív kapcsolattal rendelkezhetnek – ha egy perifériát egy másik eszközre szeretne áthelyezni, akkor fel kell oldania a párosítást az első eszközzel. Ellenkező esetben mindkét eszköz megpróbál csatlakozni a perifériához, és egyszerre csak egy kapcsolat lehet aktív.

A Bluetooth specifikáció többször is átdolgozáson ment keresztül a bevezetése óta. Az újabb revíziók támogatják a megnövelt hatótávolságot, adatátviteli sebességet és biztonságot. A Bluetooth 4.0 bevezetett egy külön Bluetooth Low Energy (BLE) változatot is, amely lényegesen kevesebb energiát használ.

Bluetooth-perifériák

A Bluetooth alacsony energiaigénye miatt számos eszköz számára ideális vezeték nélküli kapcsolat. A Bluetooth-perifériák néhány leggyakoribb típusa a következő:

  • Vezeték nélküli audioeszközök, például fejhallgatók, hangszórók és telefonos headsetek. Sok autó tartalmaz Bluetooth-kompatibilis infotainment rendszereket, amelyek lehetővé teszik a hangfolyamot vagy a kihangosított telefonhívásokat.
  • Számítógépes perifériák, például vezeték nélküli egerek és billentyűzetek, valamint videojáték-konzolok vezérlői.
  • Intelligens otthoni eszközök és érzékelők. Egyes eszközök a Bluetooth-t ideiglenes kapcsolatként használják egy új eszköz konfigurálásakor, míg más, alacsony fogyasztású eszközök elsődleges kapcsolatként használják.
  • Okosórák, aktivitáskövető és egyéb viselhető eszközök. Ezek a perifériák gyakran igényelnek Bluetooth-kapcsolatot egy okostelefonhoz az internet-hozzáféréshez és az adatfeldolgozáshoz.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.